PPSSPP je i u trenutku kucanja ovog teksta još uvek prilično mlad emulator. Svetlost dana ugledao je prvog novembra 2012. godine. Kreirao ga je Henrik Rydgard, jedan od ključnih ljudi u projektu “Dolphin“, takođe poznatog i daleko starijeg parčeta softvera zaduženog za Nintendo GameCube i Wii emulaciju. Ako iz naziva nije dovoljno sugestivno, PPSSPP je emulator PlayStation Portable (PSP) konzole.

Kratos: kuća, pos'o - pos'o, kuća (God of War: Ghost of Sparta)
Kratos: kuća, pos’o – pos’o, kuća (God of War: Ghost of Sparta)

Inicijalni cilj nije bio kompatibilnost sa PSP komercijalnim igrama već brzina emulacije Sonijeve ručne konzole. Kao i na početku gotovo svakog pokušaja ove vrste, broj igara koje su se mogle pokrenuti nije bio preterano velik uz naravno raznorazne probleme. Postalo je očigledno kako je vreme proticalo da je PPSSPP tim vrlo ozbiljan u nameri da emulator poboljšava brzo i efikasno tako da nije bilo nerealno očekivati da ćete moći obrnuti vaše omiljene poznate naslove na ovom emulatoru (pa i one opskurnije), a ako je to već bilo ostvarivo, kvalitet same emulacije se takođe poboljšavao.

No pain, no gain! (Tekken 5: Dark Resurrection)
No pain, no gain! (Tekken 5: Dark Resurrection)

Lakoća portovanja emulatora je takođe jedan od zamišljenih ciljeva koji se vrlo uspešno sprovodi u delo – PPSSPP radi na Windows i Android operativnim sistemima uz portove za Mac, iOS, Linux, Blackberry 10, Symbian tako da kakav god uređaj/uređaje imate, gotovo da nema sumnje da će program raditi.

Emulator je veoma user friendly, nećete se osećati izgubljeno dok budete istraživali razne opcije; tome doprinosi prijatan dizajn na koji ćete se lako navići. Default podešavanja su sasvim dobra za mnoge igre ali su opcije svakako tu da se probaju, bilo u svrhu povećavanja vizuelnog ugođaja ili ceđenja još ponekog frejma kod slabijih sistema.

Pomenimo neke od tih opcija… Interna rezolucija može biti nativna PSP (480×272), pa recimo osetno prijatnija 3 ili 4 puta po toliko (što usput smanjuje i aliasing) pa sve do preterivanja (kako kome) poput 10x PSP rezolucije. Frejm limiter (default 60) pomaže da igra ne leti nekoliko puta brže od očekivanog. Anisotropic filtering i v-sync su prisutni dok je anti-aliasing trenutno moguće ostvariti putem FXAA post-processing šejdera. Texture upscaling je takođe na raspolaganju. Sve ovo može imati za efekat bolji izgled igara na emulatoru nego na autentičnom PSP-u.

Sad si ga na*eb'o aka more Kratos (Soul Calibur: Broken Destiny)
Sad si ga na*eb’o aka more Kratos (Soul Calibur: Broken Destiny)

Za pomenuto izvlačenje frejmova tu su standardni frameskip kao i dodatna rešenja tipa lazy texture caching, software skinning, spline/bezier quality (low i medium očigledno više pomažu) pa se i na ne tako sjajnom telefonu mogu dobiti veoma dobri rezultati.

Ladykiller (Soul Calibur: Broken Destiny)
Ladykiller (Soul Calibur: Broken Destiny)

Dodajmo da je dekodiranje Atrac+ zvuka bilo duže vreme u potpunosti nepostojeće pa je u mnogim igrama upravo zvuk jednostavno nedostajao u manjoj ili većoj meri ali ni to više nije problem jer je dekoder napisan bez korišćenja Sonijevog koda (izbegavanje eventualnih zakonskih problema).

Screenshot funkcija je uvek dostupna ako iz bilo kog razloga odlučite da sačuvate neki trenutak iz igre.

Prirodna idila... i malo rata u najavi (Valkyria Chronicles 3)
Prirodna idila… i malo rata u najavi (Valkyria Chronicles 3)

Touch-screen kontrole su prisutne što je veliki plus za vlasnike mnogih telefona a na PC strani lako je konfigurisati džojpad i to bilo kakav, od originalnog Xbox 360 kontrolera recimo, pa sve do neizbežnih jeftinih kineza, sve ce raditi pod pretpostavkom da nećete koristiti tastaturu (ali je i to moguće naravno).

Emulator podržava save states (osim normalnog psp native save formata) ako ponekad poželite da “prevarite” igru. Save states najčešće odgovaraju trenutnoj verziji emulatora pa ne treba očekivati kompatibilnost sa kasnijim verzijama, za to su ipak native sejvovi.

Vozi kao da je tuđe (Wipeout Pulse)
Vozi kao da je tuđe (Wipeout Pulse)

Od mana se može izdvojiti nepostojanje PSP photo mode emulacije (npr. kad napravite custom borca u Soul Caliburu i treba da ga “uslikate” za profil, e to – ništa od fotke) što i ne predstavlja ozbiljan problem kod igara koje ne zavise od toga (slučaj sa preko 90% igara verovatno) i malo začuđujuć nedostatak rotacije ekrana (što je opet jedva za poneku igru bitno da bi se prelazila onako kako je zamišljeno). Možda će vremenom i ovo biti sređeno.

PPSSPP nije zahtevan programčić za današnje standarde, ne opterećuje resurse i funkcioniše vrlo stabilno. Ako želite da obrnete neku PSP igru van samog PSP-a ili niste ni čuli za konzolu (ne daj bože), sva je prilika da će vam PPSSPP to i omogućiti. Suvišno je reći da je emulator i dalje u aktivnom razvoju i može postati samo još bolji.

I ne zaboravite, sa Interneta smete da skinete image PSP igara jedino ako ste ih uredno platili u UMD ili digital download formatu, da ne bude da vam nismo rekli 😉

Homepage
http://www.ppsspp.org

Korisna game compatibility lista (tj. šta može a šta ne može)
http://forums.ppsspp.org/showthread.php?tid=1473

Korišćena verzija emulatora: 0.9.8-1154-g3da962f