Neon Genesis Evangelion je jedna od najpopularnijih anime serija ikada napravljenih. Kao ilustracija popularnosti serije može poslužiti i anketa sprovedena u Japanu koja je pokazala da je Rei Ayanami, jedan od glavnih likova serije, popularnija i od samog cara Japana. To naravno nije bez razloga. Osim neospornih kvaliteta serije, za njenu popularnost je prilično zaslužan i sam način pisanja scenarija.

Priča u ovoj seriji je originalna, ali je rađena kao neka vrsta omaza starom zavetu, pa otud i samo ime koje se moze prevesti i kao Novo Stvaranje Jevanđelja. Paralela ima mnogo i odrađene su više nego dobro. Sam zaplet kreće sa 14-togodisnjakom Šinđijem Ikariem koji je, posle deset godina razdvojenosti, dobio poziv od svog oca da se vide. Iako mrzi svog oca zato što ga je ostavio, on ipak dolazi. Prilikom dolaska, prisustvuje napadu ogromnog bića na grad. To biće deluje kao da ga ništa pod milim bogom ne može zaustaviti dok unoštava grad i odbrambene sisteme. Šinđi napokon biva pokupljen od strane majora Misato Katsuragi i odveden pred oca. Tu se ispostavi da je bio pozvan jer je samo on u stanju da upravlja ogromnim robotom koji može da se suprotstavi onom ogromnom biću. Iako definitivno ne želi, Šinđi to ipak radi ne bi li sprečio da njegova zamena, Rei Ayanami, koja je već sva izlomljena i iskasapljena, bude primorana na isti zadatak. Iako u prvom trenutku izgleda da će se desiti čudo i da će pilot bez prethodnog treninga uspeti da se bori, kola krecu nizbrdo… sumanutom brzinom.

Iako ovo zvuči kao tipičan mecha anime, ovim je samo zagrebano po neviđeno detaljnom scenariju ove serije koja ima u stvari vrlo malo dodirnih tačaka sa spomenutim žanrom. Glavni kvalitet ove priče je u samim likovima. Svi likovi su detaljno razvijeni sa svim svojim vrlinama, manama i pre svega svojim psihološkim problemima koji su veliki i koji se drastično odražavaju na njihove odose prema ostalima. Drugi kvalitet je u tome što je serija puna odlične simbolike koja inspiriše da lovite detalje po seriji. Ti detalji daju novu dimenziju priči, ali je i drže otvorenijom. Naime, dok je glavna priča iscrtana prilično jasno, baš ti detalji stvaraju mnoge potpriče u kojima su date činjenice, ali ne i zaključak. Kako je to urađeno izuzetno dobro, ovim je postignuto da se o seriji priča i dalje bez kraja i konca. Kao što neko reče, Evangelion je kao jedna ogromna slagalica koja se da složiti na bezbroj načina, pa stoga nema ni samo jedne prave istine.

Crtež je odličan, daleko iznad proseka za TV serije. Sam crtež i ne bi bio toliko upečatljiv da nije fenomenalnog dizajna. Sve u ovoj seriji izgleda prosto predivno. Možda i preterujem, ali po mišljenju mnogih, ova serija je dizajnersko remek delo. Animacija je dobra, ništa ekstra. Ono na šta treba obratiti pažnju je da serija ima momenata eksplicitnog nasilja od kojih nekima može da pripadne muka.

Zvuk je takođe odličan. Muzika je jedna od boljih u animeu uopšte. Uglavnom je tmurna i teška sa par izuzetaka, kao uostalom i sama serija. Glasovi su dobro urađeni i lepo odražavaju karekterizaciju likova. Engleska sinhronizacija je doduše za izbegavanje. Efekti su takođe odlicni. Nema nekih preteranih ispada, mada ima tu i tamo standardnih anime-style zezancija u odgovarajućim scenama.

I za kraj treba reći samo jedno. Ko ne pogleda Evangelion, propustio je jedno stvarno dobro ostvarenje. Ko shvati glavnu priču iz prve zaslužuje neku nagradu.

Šinđi Ikari (Shinji Ikari)

Posle mnogo godina Šinđi dobija poziv od svog oca koji ga je napustio. Nevoljno dolazi u Tokyo 3 gde mu dobrodošlicu poželi iluzija plavokose, crvenooke devojke u školskoj uniformi. Po neuspešnom kontaktiranju oca prisusutvuje napadu ogromnog bića na grad. Jedva umakavši zahvaljujući Misato Katsuragi, napokon stiže pred svog oca. Tu švata strašnu istinu. Otac i dalje nema nikakva osećanja prema njemu već ga je pozvao jer mu treba pilot za ogromnog bioroida zvanog Evangelion. Po odbijanju, vidi originalnog pilota, devojku iz iluzije svu u zavojima kako krvari a ipak slusa naređenje i pokušava da se ispravi ne bi li upravljala gorepomenutim bićem. Prelomivši u sebi on prihvata i postaje Treće Dete, pilot Evangeliona i ubica anđela.

Pre svega Šinđi je veoma povučen i radije izbegava bilo kakve konflikte. Njegova reakcija na probleme je obično bežanje od istih, jer se boji da ponovo bude povređen kao što ga je povredio njegov otac kada je on imao pet godina. Sve to je dovelo do toga da je on veoma usamljen. Zbog toga on traži nekoga ko će mu biti blizak, ali opet ako dozvoli nekom da mu se tako približi pre ili kasnije ta osoba će ga povrediti. Vrteći se u tome on tone sve dublje u svoju depresiju.

Ne na ‘ladan beton, upaliće ti se jajnici. Siso.

Rei Ajonami (Rei Ayanami)

Prvi put je vidimo kao Šinđijevu iluziju. I njena ličnost zaista deluje tako, kao iluzija. Kroz njene reakcije se jasno vidi da ona jednostavno nema svoju volju, već samo izvršava ono sto joj je naređeno. Svi je prihvataju tako i ne pokušavaju mnogo da komuniciraju sa njom. Jedini izuzetak je Gendo Ikari, Šinđijev otac i glava NERV-a, sa kojim Rei komuncira i prema kome ispoljava ono što kod nje može proći kao osećanje.

Inače Rei je Prvo Dete, prvi pilot Evangeliona. Ona je savršena za Prvo Dete. Sve testove, greške, neuspehe, povrede i slično pri razvoju Evangeliona je pregurala bez bunjenja.

Samo njeno ime je odlična reprezentacija nje same. Rei se može protumačiti i kao ništa. Sobzirom da deluje kao lutka bez duše to ime joj savršeno pristaje.

Asuka Šorju Langli (Asuka Shoryu Langley)

Asuka je Drugo Dete. Za razliku od Šinđia i Rei koji su iz Japana, ona je iz Nemačke gde je Evropski odeljak NERV-a razvio prvi borbeni model Evangeliona, EVA 02 (Reina EVA 00 je test model a Šinđieva EVA 01 je prototip). Osim toga i njena ličnost je sušta suprotnost. Dok su nadimci kao Whiner ili Icequeen vezani za prethodno dvoje, Asuka je prava kugla energije. Ona uvek mora da bude prva i najbolja, uvek najpametnija. uvek u centru pažnje i svaki momenat koji ne odgovara jednoj od ovih stavki je izuzetno iritira. Osim toga obožava da se svađa jer ima naizgled nesalomiv duh.

Problemi su u tome da Rei, a i delimicno Šinđi ne obraćaju paznju na to (Šinđi obično jednim “Izvini” završi svađu pre nego što je i počela). Iako je najpametnija i najobrazovanija od dece ona je ujedno i najdetinjastija.

Misato Katsuragi

Skoro svaka anime serija ima nekog lika koji je zadužen za fan-service, nepotrebne scene interesantne muškoj tinejdžerskoj populaciji. Misato je više puta ponela titulu queen of fan-service. Osim toga ona je u seriji i komadni kadar direktno nadređen deci-pilotima (dakle mora da se izbori sa dotičnima) kao i staratelj dvoma od troje. To joj je sasvim dovoljno da nema privatni život.

Njena ličnost je u suštoj suprotnosti sa njenim položajem. Ekstremno je neuredna, a njen stan je u totalnom haosu. Ne razmišlja previše o posledicama svojih postupaka, zaboravna je i slično. Ali to je samo u kućnom “modu”, u poslovnom “modu” je prilično ozbijna. Od osobina za pohvalu su i neverovatna moć konzumiranja piva (koja nadjačava autorovu, koji je veteran tog sporta), odgovornost prema Pen^2-u (njenom pingvinu) i strpljenje sa svojim štićenicima. I za kraj da ostavimo njenu najznačajniju osobinu (makar za Šinđia i Asuku), a to je sposobnost da upropasti ukus svakg jela koje priprema uključujući tu i inastant hranu.

Gendo Ikari

Gendo Ikari je Šinđijev otac, objekat Šinđijeve mržnje i head honcho u NERV-u. Definitivno je lik koga je bilo najlakše animirati u ovoj seriji. O njemu nema mnogo šta da kaže osim da je strastven čovek koji je opet prilično bez osećanja. On jednostavno prati svoj cilj ne hajući mnogo za druge. Ovde bi dobro bilo da objasnim i šta je NERV. Ukratko, to je organizacija koja je stvorila i koja je okupljena oko projekta Evangelion, bioroida koji će spasiti ljudsku vrstu od anđela. Organizacija nije imala baš srećnu istoriju, ali njen vođa, Gendo Ikari preživljava sve sa njom. A sada dosta i brzo na gledanje serije.