Postoje stvari na ovom belom svetu zbog kojih nam je drago što su stvorene u naše doba, pa možemo u njima da uživamo i koje svojim prisustvom oblikuju ljudsku svest i menjaju život. Uprkos svojoj važnosti ovaj anime nije od njih (sem ako cenite da umetnost može da promeni svet, a ako mislite da ću da se upuštam u raspravu o tome razmislite ponovo). Ali za ljubitelja anime kulture Nausicaa je ostvarenje od istorijskog značaja, maltene u rangu s Tetsuwan Atomom, jer je to prvi veliki anime animatorskog studija Ghibli. I dok će kraj Ghiblija verovatno doći s preseljenjem Mijazakija u veliki nebeski multipleks bioskop, početak nas vodi u 1984. godinu. Dvojica japanskih animatora su tada rešili da naprave svoje prvo originalno delo. I, mogu reći, ne da su ga napravili…

Nausicaa je jedno od dela toliko značajnih da je nemoguće zamisliti kako bi današnja anime scena izgledala da kojim slučajem njega nije bilo. I pored očiglednog velikog uticaja evropskog stripa (Metal Hurlant i Moebius najviše), Nausicaa uspostavlja standarde kojih će se Ghibli studio pridržavati u radu na svim svojim budućim delima.

Radnja je smeštena na postapokaliptičnu Zemlju. Posle kratkog ali užasnog rata, poznatog u legendama kao Sedam dana vatre, Zemlja je postala najvećim delom pustinja. Generacijama posle naše civilizacije ljudska vrsta je opstala, ali planeta je izrodila novu floru i faunu, koja nije toliko prilagođena ljudima kao nekad. Izraslo je novo drveće koje ispušta otrovne spore koje se kače na zdravo drveće i inficiraju ih, a dominantna životinjska vrsta su Oumu, vrsta ogromnih insekata s kojima su spore u simbiozi. Veoma male teritoriije su ostale netaknute, a među njima je i Vetrova dolina, gde živi glavna junakinja, princeza Nausika. Tih osamdesetih godina bile su retke heroine u kinematografiji (Sara Konor, Crvena Sonja, ko još?), a Nausika je upravo takva: hrabra, borbena, pravedna i u skladu s prirodom, nešto kao ženska verzija Ašitake. Nausika i njen malobrojni narod žive u blaženoj izolaciji od sveta, ali sve se menja padom broda iz kraljevstva Peđit koji je prevozio nešto što se smatralo izgubljenim još od Sedam dana vatre. Ubrzo Vetrova dolina postaje epicentar sukoba dva velika kraljevstva oko artefakta koji daje svom nosiocu neograničenu moć. Nausika zna da će veliki sukob poremetiti ionako delikatnu ravnotežu čoveka i prirode i svim srcem se bori da to spreči. Sledi pravi epski sukob pun obrta koji traje skoro puna dva sata. U filmskom vremenu traje verovatno više.

Kako je Nausicaa bilo njegovo prvo ostvarenje, Mijazaki se potrudio da se predstavi svetu u najboljem mogućem izdanju. I dan danas Nausicaa izgleda impresivno poredeći s bilo kojom nejapanskom animacijom. Ono što ovaj film izdvaja od ostalih Ghiblijevih su predivne pastelne boje kojima je ceo film oslikan. Dizajn je sjajan, jer je svet u kom se Nausicaa odvija toliko daleko od civilizacije kakvu je znamo, da je tim animatora mogao slobodno da pusti mašti na volju. Letelice i vozila podsećaju malo na kasniju Laputu, ali su naseobine autentične. Način crtanja likova koji je uspostavljen ovim animeom ostao je nepromenjen bar još dvadesetak godina. Zanimljiv je i način crtanja Oumua, džinovskih insekata, za koje je korišćena tehnika slična kolaž animaciji.

Muzika je predivna, posebno glavna tema koju je otpevalo dete uz pratnju. Ambijentalna muzika je najvećim delom elektronska, ali ima i instrumentala sa orkestrom.

Sama Nausika je impresivan lik, i više nego adekvatno ispunjava uslove za vodeću ulogu. Štaviše, u drugim Ghiblijevim delima, ne postoji jedan glavi junak, već je tu obično neko podjednako bitan uz njega (Šiita i Pazu, San i Ašitaka, Porko, Đina i Fio, Čihiro i Haku, Seita i Setsuko ). Ovde ne. Nausika je jedna od retkih samostalnih junakinja bez potrebe da je neko štiti. Otud je, valjda, i toliko omiljena kod ljubitelja animea.

Ni ostali likovi nisu ništa lošiji. Mijazaki nikada nije želeo da banalizuje svoj rad, pa su antagonisti podjednako uverljivi kao i protagonisti. Mislim, ko ne bi saosećao sa ženom koja želi da uništi insekte jer je zbog njih izgubila obe noge i ruku? Generalica Kušana od Torumekije, kako joj je ime, uspostavlja zasebnu teritoriju u Vetrovoj dolini, ne želeći da preda svojim nadređenima ono što je letelica iz Peđita prenosila. Uz nju je lukavi zamenik, koji je i pored toga jako simpatičan. S Nausikine strane su iskusni putnik i najbolji mačevalac u zemlji, Juupa i vojnik Peđita zvani Asbel, koji bi bio lep par Nausiki da se pojavio ranije u filmu. Generalno, svi likovi su uverljivi i živi i svako ima svoj razlog da radi to što radi. Štaviše, po pitanju likova, Nausicaa je jedan od najboljih Ghiblijevih animea, u ravni sa Mononoke, iako mu nedostaje mističnost potonjeg. Kao i u svakom svom grandioznijem delu, nije propuštena prilika da se podvuče snažna ekološka poruka. Ovde je to sklad čoveka i prirode i kako ga postići.

Nausicaa je prvi pravi ep studija Ghibli. Ovoj formi pripovedanja Mijazaki se vraćao još nekoliko puta, ali neki detalji iz prvenca se nisu viđali kasnije. Uticaji i nasleđe ovog dela mogu se videti svugde u animeu (recimo, ptice nalik kombinaciji noja i papagaja u Last Exile). Ipak, Nausicaa nije samo lekcija iz istorije. To je u svakom pogledu izuzetno delo koje deluje savremeno i pored vremenske distance od dve i po decenije. Eto, ponekad se prvi mačići ne bacaju u vodu.