Još jedan rafal pocepao je drvene klupe u crkvi. Spajk se nacerio iako su ga rane pekle. Uspravio se i iz buketa ruža koji je držao iznenada je grunuo baraž po napadačima. Olovna zrna su pokidala oltar, vitraže i ljude. Nije primetio ni kišu koja je lila napolju ni kišu metaka oko sebe dok je bacao svežanj bombi na grupu koja je pucala. Eksplozija ga je izbacila kroz prozor na pločnik natopljen kišnicom. Pomalo zbunjeno a pomalo strepeći, Spajk je čekao kraj, dok je pored njega na pločniku ležao buket orošenih ruža iz kog je virila cev automata.

U davno vreme, pre jedno desetak godina, pojavilo se nekoliko japanskih animiranih serija koje su, iako jako različite, imale par zajedničkih osobina. Serije poput Berserka, Escaflowne-a, i ove koju sad opisujem, uspostavile su termin seinen anime, ostvarenja za stariju, kulturnu i obrazovanu publiku, skoro bez fan-servisa i skoro uvek s mračnim epilogom. To je bilo prvo zlatno doba animea, nastalo posle proboja Ghost in the Shell-a na zapadno tržište. Po prvi put su gledaoci u animeu mogli da pronađu ozbiljnu zanimaciju za mozak, u rangu najboljih književnih dela. Klasičan predstavnik seinena je anime serija izuzetna u svakom pogledu, čak i po sadašnjim merilima, a čije ime možete pročitati u naslovu.

Cowboy_BebopOno što ovu seriju krasi su dotad neviđen pristup naraciji, sjajni likovi i fantastična muzika. Ako se sećate opisa serije Samurai Champloo (ako ne, podsetitte se, još je ovde), sličan recept je stvorio od nje remek delo. Cowboy Bebop je i više od toga, to je kamen temeljac savremenog animea i ostvarenje zapanjujućeg intelektualnog i emocionalnog dosega. Uostalom, ako spojite um Šinčiro Vatanabea i srce Joko Kano šta drugo možete da očekujete?

Izvorna radnja je smeštena u 2071. Pedeset godina ranije stvorene su prve Astalne kapije pomoću kojih se s lakoćom moglo putovati između planeta. Nažalost, nestabilnost koju su kapije izazivale dovela je do uništenja Meseca, čiji su ostaci bombardovali Zemlju, ubivši pritom četiri i po milijarde ljudi. Ostatak je ili pobegao pod zemlju (jako mali broj) ili je nastanio treaformirane planete Sunčevog sistema. Naseljeni su Mars (elitno mesto, samo za imućne), Venera (biljke koje stvaraju kiseonik istovremeno izazivaju opaku bolest), Kalisto (hladan, negostoljubiv i isključivo naseljen muškarcima), Ganimed (skoro ceo pod vodom) i Titan (pustinja i konstantno ratište, nešto kao pojas Gaze). Osim njih, postoji kaznena kolonija na Plutonu i gomila asteroida kolonizovanih zbog bogatih nalazišta. Sveukupan broj kolonista ne prelazi 1,5 milijardi.

spikes_shipU opisanoj situaciji, teško je oformiti intergalaktički policijski odred koji će hvatati kriminalce diljem svemira, pa se zato primenjuje drugo najbolje rešenje. Vlada odlučuje da sistem ucena na glave iz vremena Divljeg Zapada ponovo stupi na snagu. Raštrkani posvuda po galaksiji, lovci na glave (ili Kauboji) se brinu da zločinci dobiju svoju porciju pravde. Naravno, oni to ne rade iz ljubavi ili, ne daj bože, zbog osećanja časti, nego za veliku lovu. To je, uostalom, najefikasniji način da se čovek motiviše u to, a i (da se ne lažemo) u ovo doba. Sredstvo informisanja i motivisanja za Kauboje je emisija “Krupan ulov” (Big Shots) koju vodi otkačeni par voditelja Panč i Džudi, a koja se redovno emituje na regularnoj televiziji. I pored toga, kriminalni sindikati su jako snažni i uticajni, nesmetano se bave iznuđivanjem, ubistvima, pranjem novca, dilovanjem, podmićivanjem i ostalim produktivnim privrednim granama. Zvanična valuta Sunčevog sistema je Vulong, mada papirnog novca skoro da nema, pošto se elektronski novac koristi svuda.

No, međutim, junaci ove serije su krajnje neobična skupina lovaca. Okupljeni na brodu po imenu Bebop, Spajk, Džet i Fej troše nemilice energiju svađajući se međusobno umesto da se trude da nahvataju nekog ucenjenog kriminalca. Zbog toga, većinu vremena provode na rubu egzistencije, nekako ipak sastavljajući kraj sa krajem. Vatanabe izgleda voli da postavlja svoje junake u takve situacije. Što je najgore, oni međusobno skoro da ništa ne znaju jedni o drugima i zajedno su samo zato što nemaju gde drugo da odu. Uglavnom, situacija na brodu se može opisati jednom lepom izrekom koja pominje polni čin i sastavljanje. I pored toga što se ne podnose, ovo troje ljudi se međusobno ispomažu u nevolji, kojih ima napretek. Serija prati raznovrsne misije ove grupe plaćenika, s vremena na vreme se osvrnuvši na prošlost svakog od njih.

cowboy-bebopZa vizuale ću samo reći da su izuzetno kvalitetni. U jednoj epizodi zvanoj “Pierot le Fou” kolorit je veličanstven, ali i ostale su vrlo lepo nacrtane i obojene. Setite se da govorimo o 1998-oj godini. Koncept likova i dizajn su vrhunski. Svet u kome se serija odvija je vrlo interesantno osmišljen i kvalitetno prenesen u pokretne slike.

Par interesantnih stvari se može reći o glasovima i muzici. Prvo, Cowboy Bebop je jedna od tri serije koje zvuče daleko bolje na engleskom nego na izvornom japanskom (druge dve su Dragonball Z i Saber Rider). Za to treba da zahvalimo pre svega Spajkovom voice actoru. Drugo, ova serija ima jednu od najboljih muzičkih podloga koju sam ikada čuo. Ime svake epizode sadrži u sebi po jedan muzički pravac ili ime pesme, a oni variraju od džeza i bluza do hevi metala. I svaki od tih muzičkih žanrova je zastupljen u datoj epizodi. Mada je tad to bilo popularno ne postoje epizode pod imenom “Grand show” ili “Danče Musić (ftw)”. Za muziku je zadužena Joko Kano, kojoj je angažman u ovoj seriji i Escaflowne-u doneo dugovečnu slavu i stalni posao za života. Išlo se čak dotle da su akcione scene tajmirane da budu u skladu s muzikom.

Svet u kome se serija dešava je pomalo kontradiktoran. S jedne strane, medicina je napredovala do granice s magijom. Ugradnja protetičkih organa, regeneracija izgubljenih delova tela i kriogenizacija su usavršeni i koriste se naveliko. Tehnika je još nestvarnija: uz pomoć čitača Alfa talasa moguće je vizuelizovati nečije uspomene, dok je virtuelna stvarnost standardna igračka preferenca. Internet je evoluirao u Solarnu mrežu i nova vrsta hakera je rođena – Dajveri. Putovanja između planeta su slična današnjim međugradskim putovanjima, zahvaljujući Kapijama. Ipak, oružje je ostalo na nivou današnjeg vremena, čak su i mnogi savremeni modeli u upotrebi u seriji.

jetship02Uticaji koji su oformili Cowboy Bebop u oblik kakvim ga danas znamo su brojni. Najsnažnija inspiracija su romani Rejmonda Čendlera, filmovi Džona Vua i film noir, ali i gomila savremenih pop-kulturnih referenci. Shodno tome, dijalozi su ispolirani do hiperstilizacije, što možda ne bude svakom po volji. Ipak, nemojte očekivati novu ‘Kazablanku” ili neku sličnu pričaonicu. Serija obiluje tučnjavom, jurnjavom, pucnjavom, eksplozijama i svim ostalim blagodetima akcionog žanra. Uz to u seriji se može naći i nezanemarljiva doza humora.

Epizode su interesantno koncipirane. Nema nekog kontinuiteta između njih, već su mahom zasebne jedna od druge, tako da Cowboy Bebop nema neku snažno ustojenu radnju. Tek ponekad se javi delić priče koji otkriva prošlost nekog od junaka. Ovakav nedostatak konzistentnosti je jedan od retkih nedostataka ove serije. Čini mi se da je trebalo posvetiti više epizoda glavnom toku priče. Ipak, sjajan scenario svake od epizoda vadi fleke. Tokom serije, Spajk i ekipa sreću gomilu interesantnih ljudi. Neke od njih hapse, nekima pomažu, a neke bogami i “zvekete”.

faye_valentineNasleđe ove serije je neprocenjivo. Malo ko se dotad usuđivao da kao glavnog protagonistu postavi tragičnog antiheroja sa mutnom prošlošću, koji ipak na kraju uradi pravu stvar. Negde u to vreme se pojavio i Berserk koji je s Gatsom unapredio taj tip karaktera do savršenstva, otvorivši vrata za plejadu sjajnih likova u budućim serijama i filmovima. Ova dva animea su unela dozu sofisticiranosti i duše u klišeiziranu formulu shonena. Neretko će vas kraj poneke epizode duboko zamisliti ili dirnuti.

Cowboy Bebop je nešto kao obavezna lektira za sve ljubitelje animea. Ma koliko otrcano zvučalo, ovo je jedan od animea koji je uistinu doneo nešto novo na pomalo uspavanu scenu i koji je povukao gomilu sledbenika za sobom. Ovo ostvarenje nudi idealan balans između inteligencije, akcije i senzibilnosti. Kamen temeljac seinena i, ako dosad niste shvatili, moja iskrena preporuka.

Spajk Špigl
Glavni lik serije, ujedno i najveća njena misterija. Rođen na Marsu, Spajk je neka vrsta amalgama Filipa Marloua, Boba Dilana, Korto Maltezea i Brus Lija. Prvo zato što je tragičar a opet nesalomivog duha, drugo jer je ludo hrabar, avanturista i esteta, treće jer je buntovnik i dobar muzičar i četvrto jer je ekspert u Džit Kun Dou. Tri godine pre radnje serije, Spajk se pojavio na Bebopu uzgred moleći Džeta da ga ne pita odakle je došao i šta je radio dotad. Obavijen je velom tajne, ali par stvari se može zaključiti iz viđenog. Zna se da je majstor borilačkih veština, ali i da je dobar sa vatrenim oružjem, da je najčešće opušten i zabavan osim kada mu neko pomene par imena iz prošlosti, da je kuler ali saosećajan i stoga uvek švorc, i da voli džez u toj meri da je nekad bio saksofonista u bendu. Uz to, Spajk poseduje neverovatno oštar vid, precizno opažanje, brzu ruku (što koristi pri kockanju i džeparenju) i poveliku dozu sreće.

spajkIzgledom, Spajk je u kasnim dvadesetim, visok i krakat, sa ogromnim stopalima i tršavom kosom. Skoro uvek je u jednodelnom plavom kompletu s cipelama iste boje tako da izgleda kao da je sav iz jednog komada. Verovatno je to trik radi lakšeg animiranja. Oči su mu različite boje, desno je verovatno veštačko. Tim okom, kako sam kaže, gleda u sadašnjost dok ono pravo gleda u prošlost. Zato je često odsutan i, kada ne čini vratolomije, radi sve letargično. Uvek i neizostavno je sa cigaretom u uglu usana, čak i po kiši. Spajkovo oružje po izboru je Džeriko 941, poluautomatski pištolj izraelske proizvodnje. Osim što je dobar s oružjem i bez oružja, on je i odličan pilot Sabljarke II, kako mu se letelica zove. Na kraju, Spajk podnosi tri stvari: životinje, decu i rospije, a pogodilo se da se na brodu nađe po jedno od svakog.

Fej Valentajn
Rospija iz prethodne rečenice. Fej je najnestalniji član ekipe na Bebopu, pošto često odlazi revoltirana i još se brže vrati. Nalik Spajku, ništa se ne zna o njenoj prošlosti ali ne zato što Fej ne želi da govori o tome, već zato što ni sama ne zna. Fej je, naime, bila u komori za kriogenizaciju više od pedeset godina, oporavljajući se od posledica nesreće na šatlu. Kada su joj po buđenju uručili račun, jednostavno je pobegla. Prva iskustva sa ljudima po odleđivanju su bila tako užasna, da je Fej odlučila da veruje samo sebi i da radi samo u svom interesu. Na brodu je, kako sama kaže, samo dok ne sazna ko je ustvari i gde joj je dom. Iako je veoma svadljiva i temperamentna, ona se pomalo brine za Spajka, mada to ne bi priznala nikome, a i ne izgleda tako, budući da se ovo dvoje prepiru skoro neprestano.faye16Fej je vrlo zgodna, vitka mlada žena koja najčešće nosi žuti kratki kompletić s crvenim žaketom, duge svilene čarape i tregere (mrnjao). Kosa joj je do ramena, s obaveznim rajfom. Narav joj je već za priču. Svadljiva je, samoljubiva i lenja, osim kad se brine o sopstvenom izgledu. Često očekuje da dečaci love begunce a da ona troši zaradu. I pored svega dosad rečenog, Fej je više nego sposobna da se brine o sebi. Jako je vešta s oružjem (Glok 30,H&K MP5K), odličan pilot a ima i dobar udarac. Ipak, njeno najjače oružje je jezik. Stav joj je nepokolebljiv, a reči oštre, što je često vadi iz nevolje. Na kraju krajeva, našavši se u nepoznatom svetu sa gomilom dugova na grbači, Fej mora da se snalazi, vara i krade da bi preživela od danas do sutra.

Džet Blek
Džet je rođen na Ganimedu, nekadašnji policajac, a sada vlasnik broda Bebop, i neformalni vođa družine lovaca na ucene. Iako je istupio iz policije, i dalje ima dobre prijatelje tamo, pa dobija pouzdane informacije o kretanju kriminalaca. Nešto je stariji i daleko ozbiljniji od svojih saputnika, ali je i sam imao burnu mladost. U nekom od ranijih sukoba sa kriminalcima Džet je izgubio ruku i umesto nje ima bioničku protezu (iako je mogao da dobije organsku zamenu, odbio je), a i lice mu je ukrašeno metalnom zamenom jagodične kosti. Spajk i on su se dogovorili da dok god Džet ne pita Spajka za o prošlosti, Spajk neće pitati Džeta gde je zagubio ruku. Kako retko obavlja terenske zadatke, Džet ima i jedinstven hobi: minijaturno bonsai drveće koje s posebnom pažnjom uzgaja. Uz to, čuva sat koji mu je poklonila bivša verenica Alisa kojoj se odtad izgubio svaki trag. Ostale sfere interesovanja su mu kuvanje, džez i bluz, posebno Čarli Parker i, čak, Gete.

jet14Na brodu je upravo on taj koji mora da miri zavađene strane i koji sređuje, zaglađuje i reguliše odnose među posadom. Težak posao, ali i težak čovek da ga radi, pa se to čini prikladnim. On je nešto kao očinska figura, mada bi više voleo da je bratska, kad već nije mnogo stariji od Spajka i Fej. Džet je osim toga čovek koji se bavi organizacijom poslova, pregovaranjem, istraživanjem i svim tim dosadnim zavrzlamama koje dođu na svoje pre akcije. Mada je Spajk zadužen za šorku, Džet je takođe, budući bivši policajac, jako vešt u borbi prsa u prsa kao i sa oružjem (Valter P99).

Edvard Vong Hau Tepeli Tivruski IV
Ed je već drugačija priča. Genijalni haker sa Zemlje koji je dugo živeo sam i stoga razvio jako ekstrovertno ponašanje, igrom slučaja dospeva na brod i tu ostaje. Iako je sajberspejs njegovo igralište, Ed se u stvarnom svetu ponaša, najblaže rečeno, čudno. Inače, pravo Edovo ime je Frasoaz, što znači da je ovaj genijalni haker žensko. Ne samo to, ovaj haker je devojčica od dvanaest godina. Facepalm.jpg. Što dalje znači da je dolaskom Ed na Bebop Spajku definitivno nepovratno zagorčan život.

ed17To na stranu, Ed je i na prvi pogled jedno jako neobično ljudsko biće. Ponaša se kao naduvana mačka, uvek je bosonoga i često ima ispade u vidu smešnih gestova i izjava. Izgleda pomalo androgeno, mada je vrlo fleksibilna i iznenađujuće snažna. Vrlo retko hoda normalno, radije će da trči, skače, baulja, kotrlja se, hoda na rukama i u krajnjoj liniji da puzi po podu.

Ajn
Ajn je velški korgi koga je Spajk doneo na Bebop posle neuspelog lova na ucene. Kao i ostali na brodu, i Ajn je daleko od uobičajenog pripadnika svoje vrste. Budući da je njegov mozak korišćen kao skladište podataka, Ajn pokazuje neverovatnu inteligenciju. Može da odgovara na telefonske pozive, upravlja automobilom, igra šougi, i generalno da radi stvari nepredviđene za psa. I pored toga, Ed je izgleda jedina koja zna za neverovatne Ajnove sposobnosti. Ostali na njega gledaju kao na običnu živuljku.

ein03