Life is like a hurricane… Svi se sećamo ove veoma zarazne pesme iz veoma popularne crtane serije „DuckTales“, sa skorašnjom najavom Dizni studija za „reboot“ serije koji planiraju za 2017. godinu odlučili smo da je vreme da se opiše „remaster“ jednog velikog klasika iz NES ere igara. Postojalo je vreme kada su Disney i japanska izdavačka kuća Capcom bili u veoma dobrim odnosima i iz tog perioda smo dobili neke od klasika kao što su Darkwing Duck, Chip & Dale, Aladdin (SNES verziju) i ostale dobre igre. Možda najpoznatiji i najpopularniji naslov od tada je bilo „DuckTales“ iz 1989. godine. Skoro 24 godine kasnije, Capcom ponovo, uz pomoć razvojnog studija Way Forward, izbacuje remaster ove igre u 2012. godini.

DuckTales Remastered je 2.5D akcioni platformer, glavnu ulogu u igri ima naravno veoma poznata škrtica Baja Patak. Ovog puta, Way Forward je uspeo da dovede skoro celu originalnu postavu iz crtane serije i doda zanimljivu i možda nepotrebnu priču igri. Igra počinje tutorial nivom, koji nije postojao u originalu, gde saznajemo da su braća Bigl opljačkala Bajin trezor i uzeli njegov srećan novčić. Kada ih Baja Patak protera iz svojih odaja on pronalazi mapu u jednoj slici koja označava mesta na kojima se nalaze razni artifakti. Tu kreće lov na blago i Bajina avantura da povrati svoje bogatstvo. Priča je veoma zabavna i jednostavna, imate osećaj kao da gledate jednu epizodu crtane serije smeštenu u igri. Postoji samo jedan problem, a to je da scene i priča prekidaju veoma često akciju i nikako se ne slažu sa gameplay-om. Zaista je veoma impresivno što su uspeli da dovedu glumca Alan Young-a, koji je tada imao 91 godinu, da reprizira svoju ulogu kao legendarni Baja. Ipak voleli bismo da je priča samo malo bolje uklopljena sa igrom i da nema toliko prekidanja akcije.

Igra je ostala, skoro ista, Baja Patak mora da pređe pet originalnih nivoa plus poslednji novi nivo koji je specijalno napravljen za ovo reizdanje. Putovaćete do Himalaja, Amazonskih Džungli pa čak i na Mesec u potrazi za blagom. Baja može da udara pomoću svog štapa, takođe zbog njega može da odskače od neprijatelja do neprijatelja, ovo je mehanika koja je definisala originalne DuckTales igre. Nivoi su ostali nepromenjeni, sve čega se sećate je tu, dodata je mapa u start meniju koja označava gde se nalaze objekti koje morate skupiti pre nego što se susretnete sa obaveznim šefom nivoa. Bitke sa bossovima su poprilično lake, svaki ima svoju određenu putanju, koja je veoma laka da se upamti i uglavnom treba otprilike pet skokova po glavi da biste pobedili. Baja na početku igre ima energiju od samo tri srca i u svakom od pet nivoa možete pronaći još jedno dodatno srce, što će igru još više olakšati. Takođe tokom nivoa ćete skupljati razne dragulje i dijamante, kojima je jedina svrha da napune vaš trezor (u koji možete uskakati i plivati u hub nivou) i novac koji zaradite od njih možete da iskoristite u galeriji za otključavanje raznih artwork slika likova i okoline nivoa.

Grafika je prelepa, Way Forward se odlučio da uradi ručno crtane likove i neprijatelje i stopi ih sa 3D okolinama nivoa. Ova tehnika izgleda veoma dobro, svaki nivo je živopisan, pun detalja i boja, jedino tutorial nivo pomalo odudara od kvaliteta. Remiksi originalne 8bitne muzike koje je odradio Jake Kaufman, veoma poznati kompozitor u industriji igara,  uspeli su da prenesu klasične melodije u novo doba. Kada prvi put završite igru, otključaćete opciju i za staru muziku koju uvek možete da promenite u start meniju igre.

DuckTales Remastered je po 8bit standardima veoma laka igra, ali je zato i veoma zabavna. Priča ume malo da zasmeta tokom igranja svojim prekidanjem akcije, ali oni koji su odrasli uz crtanu seriju definitivno će ceniti trud da se napravi nešto više od remake-a klasične igre. Igra je trenutno dostupna na PS3, Xbox360, Wii U, PC, Android i iOS platformama.

maxresdefaultGrafika: 4.5  Odlična mešavina ručno crtane i 3D grafike sa živopisnim bojama koje daju utisak da gledate crtanu seriju.
Zvuk: 5.0 Sjajan remix starih melodija, a ako vam se nekim slučajem ne dopada uvek je tu opcija za originalnu muziku.
Kontrole: 4.5 Dobre kontrole, ponekad se čini da Baja Patak ne reaguje na komandu, ali u veoma retkim slučajevima.
Zabavnost: 4.0 Svako ko je odrastao uz original igru i seriju, definitivno će uživati u ovom podsećanju na svoje detinjstvo.