Gundam je jedna od retkih franšiza koje su zamišljene kao merch anime ali su se uloženim trudom svojih tvoraca pretvorile u nešto mnogo više od toga. Ovaj serijal animea izlazi još od kraja sedamdesetih i tokom svog dugog veka nagledao se kako remek dela tako i mediokriteta. Ono što povezuje sve ove serije je moralna ambivalentnost likova i krajnje neromantično viđenje rata. Thunderbolt  je rađen po mangi koju je crtao i pisao Yasuo Ohtagaki, i hronološki je u Universal Century vremenskoj liniji, tokom jednogodišnjeg rata i bitke u istoimenom Thunderbolt  sektoru 0079 godine.  Adaptiran je kao ONA od četiri epizode po dvadesetak minuta, a najavljena je i verzija u filmskom formatu sa dodatnim scenama. 

[DeadFish] Mobile Suit Gundam Thunderbolt - 04 - ONA [720p][AAC]-zarx264gui[(001421)19-06-36]

U nekoj široj priči, Murovo Bratstvo, jedna od frakcija u ratu Federacije i Zeona, želi da povrati svoje nekadašnje teritorije koje su sad u ruševinama.  Zeonu to ne pada na pamet  jer im je Thunderbolt  sektor koristan u zaštiti linija snabdevanja. Zemaljska Federacija pomaže Murovo Bratstvo u njihovom nastojanju da povrate svoju staru teritoriju, ali ih uglavnom smatraju za topovsko meso. Na tom teško pristupačnom terenu vodi se očajnička bitka koju gledamo iz perspektive dva glavna lika. Prvi je zastavnik Io Fleming, pilot Murovog Bratstva, a drugi potporučnik Deril Lorenc, najbolji snajperista Zeona i pripadnik odreda Živih mrtvaca, vojnih invalida kojima je dato da upravljaju eksperimentalnim Zaku jedinicama.

[DeadFish] Mobile Suit Gundam Thunderbolt - 04 - ONA [720p][AAC]-zarx264gui[(001057)19-06-13]

Ovo nije prvi put da neki Gundam postavi dva lika u jukstapoziciju, ali se obično odmah prepoznaju pozitivac  i negativac. Ne i ovde. U prvoj  borbi oba lika su se pokazali kao nemilosrdni borci koji ubijaju svoje neprijatelje bez trunke oklevanja. Pošto je Deril skinuo ceo  njegov odred snajperom, Io upada u Zaku jednog od Derilovih saboraca i overava pilota u glavu iz neposredne blizine, na očigled celog snajperskog odreda. Deril se zaklinje na osvetu i tako počinje rivalstvo koje će obeležiti ovu kratku seriju.

[DeadFish] Mobile Suit Gundam Thunderbolt - 04 - ONA [720p][AAC]-zarx264gui[(012623)19-10-30]Od velikog broja elemenata vrednih hvale u ovom animeu, počeću od najočiglednijeg, a to je grafika. Kvalitet prikazanog  je neverovatan, ne samo zbog kvaliteta animacije, već i zbog stilizacije likova i borbenih jedinica, a koja podseća na najbolje animee osamdesetih. Sve naprosto pršti od detalja, počev od krupnih planova lica do svemirskih bitaka. A kada do bitaka dođe, to postaje pravi praznik za oči. Poseban kuriozitet je taj što su sve robotske jedinice crtane ručno, što ionako impresivni prikaz diže na nivo spektakularnog. Sve je mračno, tamnih boja, sa metalnim odsjajima, nema šareniša i pastelnih nijansi kao u recimo Gundam Seed. Sunrise je očito odrezao lavovski budžet  za Thunderbolt i pristupio celom projektu sa zavidnom ozbiljnošću.

[DeadFish] Mobile Suit Gundam Thunderbolt - 04 - ONA [720p][AAC]-zarx264gui[(004808)19-07-11]Kao što rekoh već, iako su dva glavna lika suprotstavljena od početka, ovaj anime se igra sa karakterizacijom pozitivca i negativca. Iako je Io Fleming na strani Federacije, što bi ga činilo “dobrim”, u pitanju je sociopata i zavisnik od uzbuđenja koje samo pilotiranje Gundama može da mu pruži. Deril je sa druge strane pilot Zeona, ali je daleko bolja ličnost a uz to svojim invaliditetom izaziva daleko više saosećanja. Daleko da su njih dvojica crno naspram belog, jer su nijansirani u velikoj meri. Kontrastiranje Ioa i Derila je naglašeno drugačijim ukusom za muziku, dok prvi voli džez, drugi sluša retro rok iz šezesetih, nalik na Beach Boys.

[DeadFish] Mobile Suit Gundam Thunderbolt - 04 - ONA [720p][AAC]-zarx264gui[(004963)19-07-14]Gundam Thunderbolt se nimalo ne uzdržava u prikazivanju svih užasa rata. Likovi ginu kao bizoni u Simpsonovima, preovlađujuća osećanja na bojištu su očaj i panika, pripadnici obe strane trpe ogromne psihološke posledice svojih činova, zapovednici ne mogu da podnesu pomisao da šalju ljude u smrt, likovi zarad pobede žrtvuju udove, razum,  ljudskost i tako dalje. Jedna od najotrežnjućijih scena je uključivala gomilu dece pilota koji kao da su došli iz već pomenutog Gundam Seed-a i njihov masakr na bojnom polju koji minut kasnije. Rat nikad nije bio romantičan u Gundamu, a ovde je prikazan kao pakao u kojem živi zavide mrtvima.

[DeadFish] Mobile Suit Gundam Thunderbolt - 04 - ONA [720p][AAC]-zarx264gui[(006735)19-08-41]Dakle, da se zaključiti da ovo nije baš naslov za dečicu. Neko posebno predznanje o Gundam seriji nije neophodno da biste uživali u Thunderboltu. Poneka referenca će vam možda promaći i to je to. U konačici, Thunderbolt me je veoma prijatno iznenadio,  jer se toliko razlikuje od trenutne ponude na tržištu da deluje kao da je došao iz neke paralelne dimenzije u kojoj anime nije postao đubre.