Super Mario Galaxy (2007) vratio je Mario igre na stari put velikog uspeha i popularnosti. Sa preko osam miliona prodatih primeraka, predstavlja treći najprodavaniji naslov za Nintendo Wii platformu. Izuzetno pozitivne kritike i opšta prihvaćenost među starim i novim igračima igri su donele između ostalog i titulu igre decenije od strane Nintendo Power i oficijalnog Nintendo magazina. Par godina kasnije Nintnendo je odgovorio na zahtev mnogobrojnih fanova i objavio nastavak koji nam donosi kompletno nove nivoe, nova Mario odela i… Jošija.

Iako se kompletno zasniva na endžinu i mehanici prvog dela, Super Mario Galaxy 2 predstavlja originalan naslov koji je više alternativna verzija iste igre nego klasičan nastavak ili proširenje. Kada je sadržaj u pitanju, priča i svi nivoi su potpuno novi i nema ni malo reciklaže, ali mehanika izvođenja je kompletno prenešena iz prvog dela. Platformisanje po galaksijama sastavljenih od 3D planeta različitih veličina, sadržaja i gravitacija kao i sakupljanje čuvenih zvezda, potrebnih za napredovanje je ponovo suština igre. Za razliku od prošlog nastavka, ovoga puta ne postoji veliki hub svet iz koga birate sledeće svetove koje ćete posetiti, već je mapa sličnija onim iz klasičnih 2D Mario igara. Glavnu razliku ovoga puta pravi Yoshi, Mariov verni dinosaur mount, koji se pronalazi već na početku igre.  Yoshi koristi svoj jezik da se prebaci preko prepreka, a uz specijalno voće može dobiti različite dodatne moći kao što su ubrzanje, pretvaranje u balon, kao i moć da otkrije skrivene prolaze. Yoshi, kao i u većini drugih igara gde se pojavljuje, može gutati i ispaljivati protivnike kao projektile. Od ostalih novina tu su dodatna power up odela za Maria kao što su rock mushroom, pečurka koja mu daje moć rušenja prepreka, cloud flower koji omogućava pravljenje novih platformi u vazduhu, a tu je i bušilica sa kojom Mario prolazi kroz planete.Super-Mario-Galaxy-2-–-Nintendo-Wii

Prelaženjem nivoa dobijaju se zvezde i pristup novim svetovima, mada za neke je potrebno prvo sakupiti određen broj zvezda. Igra je podeljena na šest regularnih svetova, sastavljenih od mnoštva nivoa, i sedmi, skriveni. Za najbrže prelaženje potrebno je sakupiti 70 od ukupnih 242 zvezda (120 regularnih, 120 zelenih i 2 sa poslednjeg nivoa). Kada na to dodate mogućnost igranja i sa Luiđijem i sve stare fore iz prve Galaxy igre sa kometama koje dodaju specijalne izazove na nivoima, jasno je da je ovo jedno od najmasivnijih Mario izdanja. Slično prvom nastavku i ovde drugi igrač može dohvatiti drugi Wiimote i pomoći prvom igraču u sakupljanju i ispaljivanju star bitsa, stim što je ovoga puta moguće sakupljati i novčiće na isti način (koji predstavljaju health), kao i druge predmete i čuvati ih dok prvom igraču ne budu potrebni. Ovakva originalna mehanika za drugog igrača je moguća po principu “pick up and play”, bilo kada tokom igre i ponekad može znatno da olakša stvari, mada za pravi Mario multiplayer pogledajte ipak New Super Mario Bros Wii, Galaxy je ipak pre svega singleplayer iskustvo.mario-core-game-wii

Super Mario Galaxy 2 definitivno je vizuelno najlepši naslov za Wii objavljen do sada. Iako sa te strane nije mnogo različit od prvog dela, svakako deluje dodatno ispolirano zbog još raznovrsnijih okruženja i par novih fazona. Čak iako je na sistemu koji ne podržava HD rezolucije, kolorit, dizajn i kvalitet animacije čine da Galaxy 2 izgleda lepše od nekih next-gen naslova. Prikaz na širokom ekranu je podržan, a za najbolje rezultate treba koristiti komponentni kabl preko koga je moguće izvući i maksimalnu 480p rezoluciju, koju je Wii sposoban da prikaže. Kako bi Super Mario Galaxy 2 izgledao u punih 1080p (neko reče Dolphin? 🙂 ), ostaće ipak samo tema za razmisljanje, ali u svakom slučaju teško je biti razočaran kada se uzmu o obzir mogućnosti Wii konzole. Kao i u prethodnom delu, originalna muzika je u izvođenju simfonijskog orkestra. Još na početku razvoja igre kada je koncept nastavka Galaxy univerzuma bio raspravljan, nije bilo planova da se radi nova muzika zbog složenog postupka snimanja, ali je na kraju ipak snimljen kompletno nov soundtrack, pun novih tema i orkestarskih obrada melodija iz starijih Mario igara, tako da i sa te strane Galaxy 2 deluje osveženo.

Sveukupno, Super Mario Galaxy 2 je još jedno savršeno igračko iskustvo, i predstavlja kulminaciju svega što smo ikada voleli kod Nintendovih i klasičnih video igara uopšte. Možda noviji igrači naviknuti na realističnu grafiku, freeroaming i online multiplayer neće moći da uživaju u ovoj klasici kao neko ko je igrač sa stažem od preko 20 godina, ali suština zabavnosti u samom izvođenju i jednostavnosti podsetiće svakoga na to šta video igra zapravo treba da bude. Sve što je rečeno u pohvalama prve Super Mario Galaxy igre pre par godina važi i za ovaj naslov, a što se nas tiče Nintendo sve dok je u stanju da održi ovakav kvalitet može da nastavi da ih pravi u nedogled.