Poslednji put kada smo videli Nindža Kornjače na velikom platnu bilo je 1993. godine u poslednjem nastavku trilogije, koji je bio toliko loš da nismo videli naše omiljene heroje u bioskopu u naredih 14 godina. Warner Bros. je 2007. godine pokušao da oživi Kornjače sa novim animiranim filmom koji nije bio još jedan nastavak, a ni potpuni reboot serijala, već nešto između, film koji je smešten u svoj sopstveni univerzum. Pored fantastičnih CGI efekata, film je bio osuđen na propast, nije bilo negativaca koje volimo i znamo, samo dve kornjače su bile centar filma (Leonardno i Raphael) i jednostavno pričom koja je trebala da bude jedna epizoda animirane serije, a ne ceo film. Naravno sa dolaskom filma Ubisoft (koji je tada imao prava na TMNТ franšizu?) je izbacio TMNT za sve konzole aktuelne u to vreme (PS2, Wii, Xbox 360, GameCube i NDS) i bila je to prosečna 3D akciona avantura koja nije okrenula mnogo glava za sobom. Paralelno sa izlaskom 3D verzije, Ubisoft Montreal je radio na potpuno drugačijoj verziji za tada još uvek popularni GameBoy Advance.

TMNT GBA (4)
TMNT za GBA je u stilu starijih igara sa kornjačama, klasični 2D beat ’em up. Prvo što ćete primetiti kada pokrenete igru je koliko gameplay podseća više na nešto, tipa Streets of Rage za MegaDrive, nego na neku dosadašnju TMNT igru. Vaša izabrana kornjača može da udara, skače, radi dropkick, odskače sa neprijatelja na neprijatelja i da pored svog oružja pokupi drugo od neprijatelja (bejzbol palicu, ogroman mač ili čekić, gume, dinamite, šurikene ili kamenje). Kontrole su veoma precizne i imaju dobar odziv, što je dobra stvar jer ako ne reagujete na vreme neprijatelji mogu da vas opkole i veoma lako savladaju. U desnom uglu ekrana imate “Brotherhood” metar koji se puni dok pravite komboe. Kada se napuni, možete pozvati jednu od kornjača koju ste izabrali na početku misije u pomoć kako biste se rešili nekih težih negativaca. Igra je podeljena na sedam misija koje prate priču iz filma, zbog toga u nekim misijama možete igrati samo sa određenom kornjačom, u ovom slučaju dve misije u kome Raphael ide u solo misije.

Neprijatelji su raznovrsni, pored nindži iz klana Stopala, borićete se sa raznim robotima, običnim uličnim dripcima, kerovima i poludelim motociklistima. Boss neprijatelji su zanimljivi, nisu jedna velika vreća za udaranje, već imaju svoje određene paterne i ne možete ih samo izudarati i završiti sa njima. Moraćete naučiti kako da izbegnete njihove udarce i pokrete i udariti kada su ranjivi. Nivoi su veoma slični i previše dugački, putovaćete kroz razne, neinspirativne ulice, hodnike i podzemne tunele sve dok ne stignete do velikog šefa tog nivoa. Pošto igra prati priču filma, nažalost nećete videti svoje omiljene negativce Sekača, Bebopa, Rosktedija, Kralja Pacova i ostale, već samo likove iz pomenutog animiranog filma iz 2007. Jedini negativac kojeg znamo iz opširnog univerzuma o kornjačama je Sekačeva ćerka Karai. Ono što nikada nismo videli ni u jednoj TMNT igri je hub deo između nivoa. Krenućete iz vašeg doma u kanalizaciji i tu preuzimate misije od Splintera kad ste spremni, takođe možete izaći iz kanalizacije na ulicu u kojoj se nalaze radnje gde možete kupiti razne dodatke za vašu kornjaču. Možete kupiti dodatne živote, dodatnu opremu koja će poboljšati karakteristike kornjača, čak i raditi neke “challenge” misije koje vam pruža Casey Jones gde će te zaraditi nešto više novca.

Grafika je dobra, ništa impresivno, iako su nivoi veoma slični, mnogo detalja je u njih ubačeno. Četiri kornjače izgledaju potpuno isto, samo sa promenjenim bojama maski koje nose, isto se može reći za neprijatelje, par vrsta, sa promenjenim bojama i skinovima. Srećom sprajtovi su dobro animirani i daju život našim herojima i bezimenim negativcima. Zvučni efekti su dobri, svaki udarac se čuje i oseti ali uzvici likova mogu postati veoma naporni. Muzika je tu, u redu je i odrađuje svoj posao samo što nije nivou muzike iz starijih TMNT igara, nema vesele i brze melodije, već je više ozbiljna i atmosferična. Igra nije preterano dugačka, može se preći za otprilike sat vremena, iako je izvođenje zabavno, razvojni tim je iz nekog razloga odlučio da napravi singleplayer igru, verovatno zbog ograničenja handheld konzole, ali bi bilo dobro da su ubacili opciju za co-op mod preko GBA link kabla, tako da možete sa svojim prijateljima da prebijete more negativaca. Obzirom da već godinama nismo dobili dobru igru sa kornjačama, ovo je definitivna preporuka za sve fanove. I pored toga što morate da igrate sami, TMNT 2007. za GBA je veoma zabavna igra i držaće vam pažnju neko vreme, barem dok se neko ne seti da izbaci igru koje ove četiri mutirane kornjače zaslužuju.

Grafika: 3.0 Neinspirativni nivoi i manjak identiteta daju utisak da je ova igra mogla biti sa bilo kojim drugim likovima, ali eto kornjače su ipak tu.
Zvuk: 3.0 Odlični zvučni efekti sa iritirajućim glasovima likova i generičnom muzikom, ni jednu melodiju nećete zapamtiti kao npr. Sewer Surfing (TMNT IV Turtles in Time)
Kontrole: 4.5 Zahvaljući veoma preciznim kontrolama, vaša kornjača će uraditi baš ono što želite u svakom trenutku.
Zabavnost: 4.0 Iako postoje bolje igre od ove, začuđujuće je koliko dubine ima u jednoj TMNT igri, stvari koje možete kupiti, izazove koje možete odraditi, čak i trofeje koje možete skupiti, će vas držati neko vreme prikovanog za vaš GameBoy Advance.