Visual Novel kao žanr nije preterano popularan u svetu, a kamoli kod nas, jer ima dosta teksta da se čita, nekad i po nekolika strana teksta prepunog „techno babble-a“ i ekspozicije.

Pisati o bilo kojem Visual Novelu je teško iz nekoliko razloga: može se provući neki spoiler lako, koji bi pokvario užitak potencijalnom igraču/čitaocu ili bi se moglo reći premalo, i zbog toga opet odbiti ljude usled nedostatka informacija.

Korišćenje dokaza da bi se opovrgnula izjava
Korišćenje dokaza da bi se opovrgnula izjava

To je pogotovu izraženo u igrama Spike-Chunsofta. Pravi je izazov objasniti i opisati igre poput 999, Virtue’s Last Reward, Danganronpa, Danganronpa 2, a da se ne otkrije previše.

Danganronpa počinje tako što upoznajemo lika koga vodimo, Makoto Naegija. On je primljen u prestižnu akademiju, Hope’s Peak Academy, gde mogu da idu samo najbolji od najboljih, oni koji imaju neki poseban talenat i nose titule „Ultimate“. Hope’s Peak svake godine bira jednog učenika preko lutrije, i on će moći da se školuje besplatno, a nosiće naziv Ultimate Lucky Student. Ove godine je to Makoto. On će pohađati sa još 14 učenika u ovoj akademiji, a kad završe školovanje je svakom od njih zagarantovan uspeh u životu.

Primer nalaženja dokaza
Primer nalaženja dokaza

Nakon što stigne u školu, pada u nesvest i budi se u nekoj učionici. Po izlasku iz učionice se upoznaje sa ostalim učenicima. Ubrzo se pojavljuje direktor škole, Monokuma, koji im objašnjava da su zarobljeni i da ukoliko ne diplomiraju moraju ostati zarobljeni u školi do kraja svog života. Šta je potrebno da urade da bi diplomirali? Jednostavno, treba da ubiju nekog.

Naravno, počinju da se dešavaju ubistva iz raznih razloga, najčešće motivisana Monokumom, jer bez njih ne bi imali priču i igru. Monokuma je izostavio jednu jako bitnu stavku prilikom njegovog objašnjavanja uslova za diplomiranje: Nakon svakog ubistva će se održati suđenje, gde je cilj naći ubicu, i onda se održava glasanje. Ako se izglasa pravi ubica, on će biti ubijen, ako ne pogode ko je ubica, svi osim njega će biti ubijeni i ubica će diplomirati, nakon čega će imati mogućnost da pobegne iz škole.

Pre suđenja se vrši istraga i sakupljaju se dokazi i izjave, koji će biti korišćeni tokom suđenja. Ko je igrao Phoenix Wright igre bi trebalo da ima ideju koji je princip prilikom istraživanja i suđenja. Za one kojima treba pomoć, na mapi se nalaze uzvičnici iznad soba do kojh mora se otići i istražiti. Takođe, pritiskom na trougao se obeležavaju osobe sa kojima se može pričati i stvari sa kojima se može vršiti interakcija. Nakon što se nađu svi dokazi i pokupe sve izjave, počinje suđenje.

Korišćenjem sakupljenih dokaza i izjava se nalaze rupe u tvrdnjama i one se uništavaju. To se ponavlja sve dok se ne dođe zaključka ko je ubica. Da ne bi bilo monotono ima i delova koji se zovu Hangman’s Gambit, gde treba pogoditi slova kojima se formira potrebna reč ili rečenica, kao i Machinegun Talk, koji je kao neka Tempo mini igra.

Naravno, da igra ne bi bila prelaka, tokom svakog suđenja ima vremensko ograničenje i Influence Bar (Health Bar). Pošto može biti malo haotično, ubačena je jedna funkcija tokom suđenja, Concentration, kojome se usporava vreme da bi se lakše pogodila i opovrgnula neka tvrdnja. Takođe, tokom suđenja svuda okolo lete White Noise, komentari koje dobacuju drugi likovi, koji mogu smetati prilikom traženja rupe u tvrdnji.

Machine Gun Battle
Machine Gun Battle

Kada se završi suđenje se obično dalje razvija priča. Može se družiti sa drugim učenicima i tako saznati više o njima i njihovom životu, kao i poneki detalji o školi. Druženjem sa ostalim učenicima se dobijaju skillovi koji pomažu tokom suđenja, poput produženja vremena, povećanje Influence bara, veći Concentration bar, itd.

Čar Danganronpe jesu likovi koji su prikazani u igri, odvijanje priče i sama mehanika potrage za ubicom. Ko voli igre sa istaživanjem i dugim pričama, u kojoj se nalazi gomila likova, uživaće u ovoj igri. Jedino što bi moglo nekog da odbije jeste kako igra izgleda. Najviše to što je krv roze boje, umesto crvene. To je urađeno iz dva razloga: da bi se smanjio Age Rating igre i zbog toga što se roze boja više uklapa uz dizajn likova i sveta, mada, može biti i zbog toga što je lakše videti jarko roze boju nego tamno crvenu u ovakvim igrama i na malim ekranima. U svakom slučaju, svako ko je igrao ostale Spike-Chunsoft igre ili Phoenix Wright bi trebalo da uživa i u ovoj igri.

Danganronpa je dostupna na Viti, kao i na PSP, doduše, PSP verzija je dostupna samo kao Fan Translated igra.