Samus Aran je definitivno jedna od upečatljivih Nintendo likova, tihi ženski protagonista (osim u Other-M, ali to je priča za sebe), bivši vojnik Galaktičke Federacije i naravno svemirski lovac na glave. Bilo da je u njenom „Zero“ odelu ili u ogromnom prepoznatljivom žuto-narandžastom borbenom odelu, Samus je jedan od likova koja okreće glave za sobom. Njena priča počinje 1986 godine. kada Nintendo izbacuje originalni Metroid za svoju neverovatno popularnu NES konzolu. Originalni Metroid je bio hibrid tadašnjeg Super Maria u smislu platformskog dela igre i The Legend of Zelda u smislu slobode kretanja, otkrivanja sveta i rešavanja zagonetki. Kreatori igre su takođe bili ispirisani „Alien“ filmom koji je izašao nekoliko godina pre Metroid-a, ta inspiracija se itekako primećuje, od atmosfere, muzike, čak i imena koja su neki likovi dobili. Pošto je Samus tokom cele igre u svom borbenom odelu, veliki šok je usledio na kraju igre kada su gejmeri saznali da se ispod tog strava oklopa ustvari sve vreme krila žena. Iako to danas nije ništa novo, u to vreme mnogi su nazivali to najboljim otkrićem u istoriji igara.

Metroid Zero Mission (4)Posle nešto više od 18. godina, Nintendo izbacuje potpuni remejk pod nazivom „Metroid Zero Mission“ za GameBoy Advance. Samusova avantura počinje tako što je Galaktička Federacija pošalje na planetu Zebes, da locira „svemirske“ pirate i uništi mozak cele operacije „Mother Brain“. Priča je veoma minimalna, i samo par kratkih cut-scena i po koji tekst objašnjava šta se zapravo dešava, mi saznajemo da „Mother Brain“ želi da zarobi „Metroid“ stvorenja (opasni životni ogranizam raznih sposobnosti) i da ih pretvori u biološko oružije koje će naravno iskoristiti u svoje svrhe.

Prvo što će te primeti kad pokrenete igru je to koliko je grafički superiorna u odnosu na original. Planeta Zebes izgleda veoma poznato i u isto vreme sveže, grafička snaga GameBoy Advance-a je kreatorima dozvolila da ožive planetu kakvu do sad nisu mogli. Nema više crnih pozadina kao u originalu, neprijatelji i veliki šefovi su živi i odlično animirani, Samus takođe izgleda fantastično, puno novih detalja i novih lokacija je dodato da bi oni koji su dobro upoznati sa originalom dobili nešto više od igre osim samo grafičkog napretka. U početku igre Samus će biti veoma slaba, ali tokom avanture naćićete razne dodatke za svoje borbeno odelo, koji će nju do kraja igre učiniti veoma snažnom i skoro ništa neće moći da vam stoji na putu. Svi popularni dodaci iz prethodnih igara su tu, pretvaranje u loptu koja vam omogućava da prolazite kroz razne rupe u podovima ili pećinama, dobro poznati „missile launcher“, „speed boost“ koji omugućava da Samus dostigne veliku brzinu i uništi razne prepreke i neprijatelje na svom putu, „power grip“ koji joj omogućava da se uhvati za ivice platformi i mnoge druge. Sve ove dodatke za vaše odelo nalazite u „Chozo“ statuama, koje su razbacane po celoj planeti i oni su apsolutno neophodni da bi ste došli do drugih delova mape.

Original sa NES-a (levo) i GBA remake (desno)
Original sa NES-a (levo) i GBA remake (desno)

Takođe u ovom remejku dodata je mapa koju uvek možete da pogledate pritiskom na „start“ dugme, ona vam pokazuje vaš progres, gde ste bili i gde bi ste možda trebalo da idete. Metroid Zero Mission je dosta linearniji za razliku od drugih Metroid igara u serijalu, mapa vas uputi u generalnom pravcu kojem bi ste trebali da idete, ali kako ćete vi tamo stići je skroz na vama. Pored tri velika šefa koja su bila u originalnoj igri (Kraid, Ridley i Mother Brain), ubačeni su još neki, ne toliko zanimljivi niti teški šefovi. Kada naizad stignete do kraja i pobedite „Mother Brain“ aktivira se sekvenca samouništenja kao u originalu i Samus mora da stigne do svog broda za određeno vreme pre nego što cela baza eksplodira i pobegnete sa nje. (SPOILERS INCOMING) Ovde se pojavljuje nešto što nije bilo u orginalu, Samus uspeva da pobegne i čim poleti biva oberena od strane svemirskih pirata tako da se ruši na drugom delu planete. Sada je Samus sama bez svog borbenog odela , samo u „Zero“ odelu i bednim pištoljem koji će samo ošamutiti svemirske pirate na par sekundi. Ovo je verovatno najintezivniji deo igre, osećaćete se bespomoćno dok se budete skrivali i bežali od horde neprijatelja, sve dok naravno ne povratite svoje odelo sa svojim i nekim novim dodacima koji će vam pomoći da uništite pirate i napokon završite igru.

Muzika i zvučni efekti su odlični, sve originalne melodije su tu, samo prerađene i pasuju igri neverovatno dobro. Atmosfera koju muzika stvara, doprinosi doživljaju da ste sami u ovoj misiji i nikada ne znate kakva vas prepreka ili stvorenje čeka u sledećoj sobi. Metroid Zero Mission je nažalost veoma kratka igra, čak i oni koji se prvi put susreću sa Metroid serijalom moćiće da je završe za nešto više od tri sata. Pored toga igra je i veoma laka, iako na početku imate izbor tri nivoa težine čak i na najtežem neće vam zadati previše problema tokom cele avanture. Po završetku igre, otključaćete originalni Metroid sa NES-a i moćićete sami iskusisti progres koji je napravljen u serijalu. Metroid Zero Mission je na kraju ipak odličan početak za sve koje nikad nisu iskusili serijal, odlično prepričava priču Samusovog početka, čak iako znate šta da očekujete od rimejka ubačeno je dosta novina koje će zaokupirati sve hardcore ljubitelje Metroid serijala.

Grafika: 4.5 Fantastična rekreacija prve Metroid igre, sa neverovatno lepom grafikom i animacijama.
Zvuk: 4.5 Odličan dizajn zvuka, melodije koje ćete pamtiti dugo posle završetka igre i osećaj koje doprinose kao da ste sami na planeti.
Kontrole: 4.5 Samus se kreće, skače, trči sa velikom lakoćom plus ogromni arsenal oružja koji poseduje je veoma lak za upotrebu.
Zabavnost 5.0 Iako je igra laka i na kratkoj strani, vraćaćete se joj sigurno više puta. Razni bonusi za brzinu kojom pređete igru će vas okpuirati i naravno originalni Metroid koji je ubačen na kertridž. Savršena igra za one koji se prvi put susreću sa Metroid serijalom.