Final Fantasy franšizu nije potrebno posebno predstavljati, serijal igara koji zivi i danas i koji je nadziveo vec tri generacije konzola je po mnogim fanovima svoje najsvetlije dane doziveo upravo na SNES-u. Final Fantasy VI je jedna od tih klasicnih igara, poslednja velika RPG igra na SNES-u i poslednji Final Fantasy sa 2D grafikom. Igra je izasla 1994 u Americi pod nazivom Final Fantasy III (zbog toga sto drugi, treci i peti deo nisu originalno izasli za Americko trziste) i prodala se u oko 890.000 primeraka sto i nije nesto u poredjenju sa 3.000.000 u Japanu, mada i taj broj je bio dovoljan dokaz da su SNES, Final Fantasy i japanske RPG igre nasle svoju publiku i ‘preko bare’. RPG je prakticno nista bez dobre price, bez otrikvanja previše detalja Square je krenuo sasvim neuobicajenim putem sa pricom u Final Fantasy-u VI tako da ga je skoro nemoguce uporediti sa nekim drugim RPG-om iz tog vremena. Prva polovina je uglavnom linearna prica o par ljudi koji postaju svesni da se neko sprema da unisti svet, dok se druga polovina igre umesto da se fokusira na iskljucivom spasavanju sveta bazira na side-questove kroz koje Square i najbolje pokazuje temu same igre.

Karakterizacija likova je odlicna a glavni negativac Kefka je lik koga cete se jos dugo secati nakon završene igre, pre svega zbog mrznje koju ce izazvati u vama. Njegovi bolesni načini ostvarivanja cilja (unistenje sveta naravno) će vas naterati da igrate igru sve dok ne dobijete priliku da mu vratite za sve. Svet Final Fantasy-a VI je svet u kome koegzistiraju magija i tehnologija, ne baš kao u onom iz VII dela ali dovoljno različito od predhodnih delova koji su se uglavnom vrteli oko srednjovekovnih okruzenja koja su dosta dugo važila za tradicionalnu temu jedne RPG igre. Lokacije i ceo svet uopste su puni lepih boja i detalja koristeci sve sto SNES hardwareski moze da pruzi po pitanju grafike. Pored prelepe 2D grafike sa krupnim likovima Final Fantasy VI je doneo i male promene u klasicnom Final Fantasy izvodjenju pre svega u borbama gde su do tada ‘vremenski zamrznute’ potezne borbe unapredjene sa ATB (Active Time Battle) skalom. Muzika je kao i u svakom Final Fantasy-u odlicna i savrseno se uklapa u odredjene situacije. Dovoljan dokaz kvaliteta muzike iz igre je postojanje mnogih soundtrack-ova sa orkerstarskim verzijama najpoznatijih tema, sto je stvarno velik uspeh za jednu 16bit-nu igru. Final Fantasy VI je igra koju je greh propustiti posebno ukoliko ste ljubitelj RPG igara ili ste se u Final Fantasy seriju prikljucili nedavno… Čak i ukoliko se pojavio remake igre za PlayStation koji je dodao samo originalni FMV, uvek je dobro podsetiti se originala.

 

Grafika: 4.5 Najlepši Final Fantasy na SNES-u, mada postoji i par drugih SNES RPG igara sa još lepšom grafikom
Zvuk: 5.0 Bolje od ovoga tesko da može na 16bit-nom sistemu, zvuk je fenomenalan a muzičke teme legendarne
Kontrole: 5.0 Ako ste igrali bilo koji 2D Final Fantasy znate sta da očekujete, sve je jasno i precizno
Zabavnost: 4.0 Igra koju ćete dugo igrati i ciju ćete pricu proživeti jednom a vratićete joj se jedino ukoliko ste totalni zaludjenik za grind i sakupljanje svih dodatnih likova, s obzirom da je prica samo jedna a side questova i nema previse

Text originalno objavljen na EmuGlx-u 2003.