Vrlo je teško napraviti kvalitetnu platformsku avanturu koja će biti dovoljno zanimljiva kako za mlađe igrače tako i za one starije koji su se naigrali ovakvih igara i koje je mnogo teže oduševiti. Jedna od retkih igara koja u tome potpuno uspeva je jedan od najpoznatijih serijala na SNES-u, Donkey Kong Country. Iako je DKC u suštini jump&run igra, ekstremno se razlikuje od ostalih iz svoje branše.

Prvo što se zapaža kada startujete ovu izuzetnu igru jeste neverovatno dobra grafika, uz izuzetno glatku animaciju koja pre nalikuje nekoj igri sa 32-bitne konzole nego ”običnom” SNES-u. Svi likovi i pozadine u igri su izuzetno lepo uradjeni i neverovatno glatko animirani, tako da se Donkey Kong ubraja medju najlepše SNES igre. Programeri iz RARE-a napravili su zaista velik broj fascinantnih nivoa, koji ne samo da se medjusobno jako razlikuju, već imaju i neku specifičnost u izvodjenju. Daleko od toga da je to sve što ova igra može da ponudi: pored sjajne mogućnosti igranja u dvoje (doduše, ne u isto vreme) DKC ima još jednu izuzetno pozitivnu osobinu – snimanje pozicije što je ovde zaista neophodno, jer postoji ogroman broj nivoa koji ubrzo postaju prilično teški. Ipak, ni vi niste sami, tako da će vam stari Cranky dati poneki koristan savet a Funky vas može vratiti na bilo koji od predjenih nivoa što je dobra fora za skupljanje života, ali pomalo ubija izazov. Takođe, u toku samih nivoa pomagaće vam razne životinje (sabljarka, nosorog itd.) koje pružaju itekako potrebnu pomoć.

 

Za igranje se koriste 3 tastera i to za skok, trčanje/nošenje predmeta i taster za izmenu majmuna (uvek vodite samo jednog majmuna dok vas drugi prati). Donkey Kong je zahvalniji za eliminaciju protivnika ali je zato Diddy mnogo bolji pri izvodjenju složenijih manevara. Muzika i zvučna podloga su odlično uradjeni što je za svaku pohvalu. U toku igre možete sakupljati banane (100 banana = 1 život) a ponegde ćete naći i život u obliku balona. Važnu ulogu imaju i burad, pa vam tako bure sa zvezdicom omogućava da nastavite sa tog mesta prilikom pogibije, a u buretu sa DK oznakom nalazi se jedan od majmuna koji su vam eventualno poginuli. Vodite računa da vas samo jedan protivnički dodir košta života, a da su glavni neprijatelji na kraju svakog sveta prilično žilavi. Pored pomenute zamerke u vezi sa životima, jedino što smeta je potpuno odsustvo options menija tako da nema mogućnosti promene težine, a bogami i kontrola. I naravno, ako vam se neki majmun nakači dok igrate, podelite bananu (i pojedite obe polovine!)

Grafika: 5.0 Jedna reč-savršenstvo. Igra je predstavila Advanced Game Modeling tehnologiju u punom sjaju.
Zvuk: 5.0 Gotovo kvalitetan kao grafika. Muzika se fenomenalno uklapa u atmosferu nivoa, a zvuk je kristalno čist.
Kontrole: 5.0 Sasvim dobre. Nažalost, nema redefinisanja tastera ali to ne utiče na konačnu ocenu.
Zabavnost: 5.0 Sjajna igra, velike dužine, ali i težine. Zbog toga, namenjena je nešto starijim igračima.