S vremena na vreme pojavi se poneka revolucionarna igra, čak i u prilično neinventivnim žanrovima u koje spadaju i borilačke igre. 1992. godina je jedna od najbitnijih za popularne tabačine, jer su se upravo tada pojavili i Mortal Kombat i Street Fighter II. Street Fighter II World Warrior se pojavio nešto pre Mortal Kombat-a koji ga je potukao do nogu zahvaljujući ogromnom broju poteza i sjajnoj grafici i otpočeo najslavniji serijal borilačkih igara. Ono što odlikuje Mortal Kombat je prilično razvijena priča. Ovde je reč o vekovnoj borbi izmedju ratnika sa Zemlje i Spoljašnjeg Sveta na čelu sa imperatorom Shao Khanom čija je jedina želja da pokori Zemlju, a to može ostvariti samo pobedom njegovih boraca na Mortal Kombat turniru, koji se već pola milenijuma održava u najvecoj tajnosti, i na kome učestvuju najveći ratnici iz celog sveta. Pobedom njegovih izaslanika na turniru, Khan bi se definitivno uverio da je sve spremno za invaziju. Zato su se najbolji borci sa Zemlje okupili na jednom udaljenom ostrvu gde ce pokušati da se suprotstave osvajačima iz Spoljashnjeg Sveta ali i izvrše sopstveni zadatak zbog koga se i nalaze na turniru.

Mortal-Kombat_1

Postoji ukupno 7 boraca koje možete birati i 2 završna koja morate poraziti na kraju igre. Ako se odlučite za solo varijantu morate poraziti svih 6 preostalih protivnika a zatim u mirror meču i sopstvenog klona. Zatim dolaze još 3 ”endurance” borbe gde morate savladati po 2 protivnika u svakoj rundi. Ako sve to prodjete, dolazite do Goroa, ogromnog čudovishta sa 4 ruke i izuzetne snage i na kraju Shang Tsunga, moćnog čarobnjaka koji može da preuzme obličije bilo kog borca, pa i samog Goroa. Pobedom nad njim postajete pobednik turnira i imate priliku da saznate kakva je sudbina vašeg lika. U odnosu na Street Fighter II, Mortal Kombat izgleda daleko bolje. Svi likovi i pozadine su sjajno digitalizovani a animacija je neverovatno glatka. Zvuk je takodje više nego dobar. U igri postoji glasovni komentar koji solidno zvuči, zvučni efekti su nažalost nešto slabije snimljeni, tako da deluju previše sintetichki.

Mortal-Kombat_2

Muzička podloga je s druge strane mnogo bolje odradjena mada nema raznovrsnosti tema kao u SFII. Ipak, najbitnija novina koju MK donosi je potpuno nov način borbe. Postoji ukupno 5 tastera i to visoka i niska ruka/noga i blok čijim se kombinovanjem može izvesti zaista veliki broj poteza. Likovi poseduju i nekoliko specijalnih udaraca koji se izvode jednostavnim kombinacijama tastera. Ono što je vrlo specifično za Mortal Kombat je uvodjenje završnih udaraca (fatality) kojim se protivnik ubija posle izgubljene borbe. Posle svake 3 borbe postoji i bonus u kome vam je zadatak da razbijete drvo/kamen/chelik/dijamant/rubin brzim pritiskom na tastere.

Mortal-Kombat_3

Jako lepa osobina prvog Mortal Kombata je nivo težine, odnosno AI protivnika, tako da igra ne postaje nadljudski teška vec je možete zavrshiti i sa prvim kreditom ako ste dovoljno uvežbani, što je karakteristika još samo par borilačkih igara. Treba napomenuti da je Midway izbacivao nekoliko revizija ove igre, od kojih je 5.0 najbolja. U igri postoji i skriveni lik (Reptile) koji se može prizvati dvostrukom flawless pobedom i izvodjenjem fatality udarca na The Pit lokaciji kada ćete se susresti sa Reptileom na novom borilištu. Jedina objektivna mana Mortal Kombata je nešto skromniji izbor likova. Ostale karakteristike su zaista vrhunske.

Mortal-Kombat_4

Grafika: 5.0 Dotada nevidjeno dobra, digitalizovani likovi deluju jako lepo zahvaljujući visokoj rezoluciji, a kvalitet animacije je vrhunski
Zvuk: 4.0 Loši zvučni efekti, dobar glas, dobra muzika. Sveukupno, sasvim dobro
Kontrole: 4.5 Brojne, ali koliko je to moguce jednostavne, prvi put vidjeni završni udarci. Šteta je što je broj magija jako mali
Zabavnost: 4.5 Ogroman broj poteza, odličan AI, grafika… Samo da je malo više boraca.