Sada je već 1992. Megadrive/Genesis i SNES su zauzeli svoje pozicije u 16-bitnom ratu. Rat već polako poprima epske proporcije, bitke se vode na svim frontovima. Traže se heroji koji će obeležiti novu eru i ispisati nova poglavlja istorije, a jedan proslavljeni ratni veteran tvrdoglavo odbija da se povuče sa bojišta. Penzija jednostavno nije bila opcija. I pored superiorne mlade garde, još uvek ništa nije moglo da slomi borbeni duh ovog osmobitnog samuraja. NES/Famicom nastavlja da iznenađuje svojim potencijalom. Pod stare dane je iznedrio mnogo dragulja koji su često bili previđeni ili ostavljeni u senci 16-bitne mašinerije.

Jedan od njih je i Mitsume ga Tooru. Akcioni platformer rađen za Famicom, iza kojeg stoji stari majstor zanata, Natsume. Igra je bazirana na istoimenoj anime i manga franšizi, koja u slobodnom prevodu znači ‘’Three-Eyed One’’. Uprkos činjenici da je japanska ekskluziva, igra je prijateljski naklonjena zapadnoj publici, sa sve engleskim titlovima i vrlo jednostavnom radnjom, koja je prepričana u svega par sličica na samom startu.

Dakle, simpatični trooki dečak je ostao bez svoje prijateljice ili simpatije. Ona je kidnapovana od strane drugog trookog dečaka, koji je daleko manje simpatičan od ovog prvog. Na leđima nekakve mehaničke tvorevine nalik godzili, protutnjao je gradom kao krava kroz kukuruz, ostavljajući iza sebe pustoš, razaranje i jedno slomljeno srce. Iako slomljeno, srce dečaka beše junačko. Možda nije imao svoju godzilu, ali nije časio časa već istog mometna rešio da uzvrati udarac. Suprotstavio se bezobraznom dečaku i njegovoj zlikovačkoj bandi, ne bi li spasao dragu prijateljicu i sprečio dalji teror.

Sa gledišta gameplay mehanike, igra umnogome podseća na popularne platformere iz tog perioda, kao što su Megaman i Little Samson. Ali, opet unosi dovoljno finesa i svežine kako bi ostala unikatna. Naš dečak se bori protiv svega što mu stane na put pomoću trećeg oka iz kojeg ispaljuje projektile. Tu je još i nezaobilazna magična strela koja mu pomaže da stigne do teško dostupnih platformi. Jače tipove projektila, health, dodatne živote i ostale stvarčice kupujete u specijalizovanom šopu. Kako vam je za to potreban novac, i to u velikim količinama, dobar deo igre ćete provesti pucajući u novčiće koje ispuštaju neprijatelji. Dobro ste pročitali, pucaćete u kovanice ujednačenim ritmom, kako bi ih uvećali a samim tim uvećali i njihovu vrednost. Ovo može ponekad da smori i čini se kao da veštački pokušava da produži igru, ali svakako prikazuje jedan otkačen vid grindovanja. Mitsume Ga Tooru se sastoji od pet vrlo raznovrsnih nivoa, napredovanjem kroz igru nivoi postaju primetno duži i izazovniji, a na kraju svakog vas očekuje i boss fight. Grafika u igri je prava japanska poslastica. Vrlo detaljna i šarena, sa nekim uvrnutim i živopisnim sprajtovima, koji joj daju zaista jedinstven vizuelni identitet. Prati je odlična zvučna podloga i par catchy melodija koje se posle određenog vremena počinju ponavljati.

Mitsume Ga Tooru u celini predstavlja jedan vrlo kvalitetan i kompletan naslov i prava je šteta što je igra prošla relativno nezapaženo. Kako je izašla pred kraj životnog ciklusa konzole i bila tematski okrenuta japanskoj pop kulturi, igra nije dobila verziju za NES, a zapadna publika je ostala uskraćena za jednu odličnu igru.

Grafika: 5.0 Odlična grafika, vrlo detaljna sa puno vedrih boja, živopisnih likova i raznovrsnih lokacija.
Zvuk: 4.5 Zvučna podloga je kvalitetna, melodije su zaista zarazne i sjajno se uklapaju u vizuelni stil igre, samo da ih je bilo više.
Kontrole: 4.5 Utegnute i jednostavne, iako se u ponekim trenucima oseti blaga tromost i neposlušnost našeg aktera ali ništa zabrinjavajuće.
Zabavnost: 5.0 Iako nije preterano teška, igra je sasvim dovoljno izazovna i 100% zabavna. Stvarno je šteta što nikad nije ugledala svetlost dana na NES sistemu, jer je imala sve potrebne elemente da bude veliki hit.