I posle više od 30 godina od svoje prve pojave na tržištu, neretko se dogodi da izađe kvalitetna igra za debeljka, pa čak i da se nađe u komercijalnoj prodaji! Ovog puta reč je o više nego uspešnoj konverziji jedne neobične indie igre sa Steam servisa, Super Crate Box, sa blago modifikovanim nazivom, Super Bread Box. Na konverziji je radio programer Paul Koller iz Holandije, koji iza sebe već ima nekoliko sličnih projekata, pritom pokazujući da je C64 i danas privlačna platforma za developere.

Nagazne mine se takođe deo arsenala...
Nagazne mine se takođe deo arsenala…

Mehanika igre je identična originalu, i u suštini jako prosta. Kontrolišete karikaturnog lika koji mora da sakupi što više kutija sa oružjem koje se nasumično pojavljuju po nivou i pokušate da ostvarite što veći skor. Svaka kutija koja se pokupi, sadrži određeno oružje kojim tamanite raznorazne karakondžule koje naviru sa vrha ekrana. Od oružja tu su mitraljez, granata, bazuka, katana, pištolj, laser, itd. Svako oružje se drugačije ponaša, te je potrebno prilagoditi situaciju svakom tipu. Razlike postoje u nivou štete koju nanose, kao i u tipu projektila, te se mora voditi dosta računa kako se nositi sa velikim brojem neprijatelja u raznim situacijama, strpljenje uvek pomaže nasuprot bezglavom button mash pristupu.

Grafika u igri je prilično dobra za C64, pojedini detalji su vrlo lepo preneti sa originala, naravno sve u skladu sa mogućnostima hardvera. Zvučna i muzička podloga su takodje solidno odrađeni, s tim što se pojavljuju i neke legendarne C64 numere u novom ruhu.

No, ono što je možda i najimpresivnije, za ovu vrstu igara gde je bitna dinamika i brz odziv na ekranu, izvedba C64 verzije je skoro identična onoj na PC platformi! Doduše, povremeno se događaju manja usporenja, najčešće kod većih eksplozija i gomile sprajtova na ekranu. Ali ako bismo uporedili minimalnu konfiguraciju PC računara koja ovu igru može poterati preko Steam servisa sa debeljkom iz 1982. godine, zaista možemo samo uputiti pohvale developeru na ovako impresivnom rezultatu.

Programiranje u današnje vreme na C64 njemu je izazov u kome uživa... Paul Koller
Programiranje u današnje vreme na C64 njemu je izazov u kome uživa. – Paul Koller
Fino pakovanje sa ketridžom igre koje se može pazariti
Fino pakovanje sa ketridžom igre koje se može pazariti

Grafika: 4.0 Dosta verno preneta grafika iz originalne verzije.
Zvuk: 4.0 Sjajne fanki numere i vrlo dobri zvučni efekti
Kontrole: 5.0 Jednostavne, brzog odziva i preciznosti
Zabavnost: 5.0 Jurnjava za što većim ličnim skorom dugo nije bila ovako zabavna!