Dugom čekanju se najzad bliži kraj! Video igra Squadron 42 koja predstavlja spiritualni nastavak popularnog Wing Commander serijala je najzad ušla u svoju finalnu fazu razvoja, gde je timu iz Cloud Imperium Games-a ostalo još samo da uglancaju i balansiraju ovu singleplayer space-sim igru koja pored mnogih delonica sa letenjem takođe ima i širok spektar akcionih FPS elemenata van kokpita brodova, interakcija sa realističnim NPC likovima, i još mnogo toga.

Ovaj ambiciozni projekat je od svog prvog dana (iz Kickstarter-a davne 2012. godine!) bio vezan za MMO naslov Star Citizen sa kime deli svoju tehnologiju, developere i masivan budžet koji su fanovi godinama finansirali preko kupovine in-game paketa brodova i opreme koji su već sada igrivi. Dugo čekanje za razvoj ove SP igre su developeri opravdali pravljenjem potpuno novih tehnologija unutar njihove “Star Engine” razvojne platforme (koja je zasnovana na Crytek-ovom moćnom CryEngine-u), a finalni proizvod će u sebi imati desetak popularnih Holivudskih glumaca i dugačku granajuću kampanju sa navodno 28 chapter-a.

Kreator igre Chris Roberts (Wing Commander, Freelancer, Starlancer) je takođe obećao da će ova singleplayer igra dobiti dva nastavka koji će biti smešteni posle velikih događaja unutar Star Citizen MMO-a, ali mnogi igrači i ne žele da razmišljaju o tako dalekom naslovu i fokusirani su na ovu veliku igru koja će ih najzad podsetiti na retro naslove iz space-sim žanra kojih danas na žalost više nema na tržištu.

Tačan datum dolaska Squadron 42 igre na PC će biti objavljen kada razvojni tim bude siguran da neće biti dodatnih odlaganja.