Kada su nekadašnji vlasnici Amige imali priliku da po učitavanju novokupljene igre na svojim ekranima ugledaju natpis Team 17, znali su unapred da je kvalitet zagarantovan. Posle uspešne igre Alien Breed, Team 17 je svoj pohod na “prijateljici” nastavio naslovom Project X, horizontalnom pucačinom po ugledu na R-Type.

Startni ekran nudi odabir tri različite letelice unikatnih osobina, poput veće brzine, ali slabijeg arsenala, obrnutog ili neke zlatne sredine. Nakon izbora, dok letite kroz svemir, uz odličnu muziku bivate obavešteni da okršaj sa hordama zla upravo počinje, označavajući početak misije. Neprijateljske formacije su raznovrsne, maštovitih oblika i flota, svojstvenih ovoj vrsti igara. Tu su i iznenadni meteori i mini “glavonje”, koji vas tipično zasipaju kišom metaka. Svaka letelica se može nadograditi jačom varijantom paljbe, brzine ili štita. Sistem nadogradnje je identičan kao u legendarnom Gradiusu, gde igrač ima mogućnost biranja vrste paljbe u određenom trenutku posle sakupljanja “power” kuglica koje ostavljaju pali neprijatelji. Pravilna strategija pravovremenog odabira oružija u određenim trenucima okršaja može biti itekako bitna.

Ukupno ima pet nivoa, sa bonus međudeonicama. Ova cifra možda deluje premalo, ali mali broj nadomeštava dužina deonica, kao i poprilična težina. A kad smo već kod težine, Team 17 je bio prinuđen da nešto kasnije izda i posebnu Special edition verziju igre sa korigovanim nivoom težine! Nivoi su estetski raznovrsni, od otvorenog svemira, vulkanskog ambijenta, zatim borbe kroz planinske predele, pa do jako interesantnog nivoa sa vodom u koju brodić može da utone i potamani što je više moguće neprijatelja. Bonus deonice zahtevaju brzo manervisanje kroz uske prolaze i sakupljanje poena dok ekran sve više ubrzava.

Project X je nastao u vreme kada su programerski timovi počeli da koriste pun potencijal Amige 500. Ova igra je primer gde opšti vizuelni utisak ima karakter arkadnih mašina na kojima je ovakav tip igara blistao punim sjajem. Tri godine kasnije, Team 17 je najavio nastavak ove igre za Amigu 1200, gde bi tehnički aspekti bili na još većem nivou. Nažalost, to se nikada nije dogodilo jer je sredinom devedesetih godina Amiga sve više gubila na komercijalnoj podršci, te je nastavak eksluzivno zavrsio na PlayStation konzoli.

Grafika: 4.5 Na Amigi su se kasnije pojavile grafički još bolje igre, ali Project X je zasigurno blistao u doba kada se pojavio na sceni. Sve je bilo poprilično upeglano, od dizajna sprajtova, okoline do super glatke animacije!
Zvuk: 5.0 Uvodna numera, i ona u toku učitavanja igre su odlične. Prepoznatljivi “jezivi” pozadinski zvuk iz Alien Breeda i ovde je prisutan. Zvukovi paljbe doprinose atmosferi punoj akcije, a tu je i super čist govor kopilota sa svojim nezaboravnim uzvikom: “Approaching asteroid!”
Kontrole: 4.0 Brzog su odziva na džojstiku, međutim, problematično je što se odabir oružja poziva preko Space tastera na tastaturi, tako da ponekad može da odvuče pažnju u toku kritičnih situacija.
Zabavnost: 5.0 Ovo je svakako jedna od najboljih igara na Amigi, a najbitinije je to što je vlasnicima Amige donela skoro jednako audio/vizuelno iskustvo kao na arkadnim aparatima.