Dugo vremena najavljivana, pomalo osporavana i dosta hvaljena igra Batora Lost Haven je uskoro na našim „vratima“. Iako release date nije još zvanično potvrđen, nov build igre koji smo imali prilike da probamo je pokazao da su developeri definitivno na pravom putu da naprave još jedan naslov koji je vredan vremena ljubiteljima akcionih avantura. Sa ovom igrom se u mnogo slučajeva pritiskaju pravi „dugmići“ iako to na prvi pogled deluje kao već ižvakana tema. Osećaj da je ovo poznato je prisutan sve vreme jer vizuelni prikaz Batore je nešto što smo već imali prilike da vidimo u igrama poput Darksidersa ili BattleChasers-a. Jarke boje, dobro animirani low poly likovi se odlično uklapaju u ovaj slojeviti svet.

Sam demo definitivno nije dugačak ali ima puno toga da ponudi. Iako traje kao većina modernih FPS naslova (gledam mrko u određenu firmu), demo je pokazao da je kreativnost mladih dizajnera iz Stormind-a dovoljno eksplozivna da imamo čemu da se radujemo. Za 5 sati imao sam prilike da putujem preko nekoliko teritorija, satrem veliki broj bosseva i da odem na drugu planetu tražeći svoju sudbinu. Batora Lost Haven se čini kao igra sa veoma prostom premisom. Glavne protagonistkinje – Mila i Avril se slučajno nalaze u vrtlogu interdimenzionalnog rata i otkrivaju da je naša dimenzija samo zavesa koja sakriva bezbroj drugih univerzuma koji se međusobno prepliću. Beskonačna igra moći zlih gospodara koji žele da porobe sve u tkanju realnosti. Smak svih svetova je neizbežan i samo je pitanje kada će određena dimenzija doći na red

Kao glavna podrška našim junakinjama pojavljuju se božanstva koja iznad svega žele ravnotežu u univerzumu. Avril će zbog toga dobiti od njih moći kao svojevrsne darove da bi ispravila nepravde i vratila sve u pređašnje stanje. Combat model je dosta dobar i sama borba je fluidna. Ako volite prsa u prsa okršaj ili da se napucavate, Batora to nudi sve u dobrom pakovanju.

Ne treba zaboraviti da pored borbe imamo i prostorne zagonetke koje efikasno razbijaju monotoniju po pitanju smene narativnih i borbenih segmenata.

Na kraju je predstavljen i moralni sistem koji je okosnica ovog naslova. U zavisnosti od odluka koje pravite u kampanji i koje imaju generalno jak uticaj na nastavak priče – moraćete da trpite posledice koje mogu varirati od minornih do drastičnih. Možemo to posmatrati kao produbljeniji i bolje rešen Paragon/Renegade sistem iz Mass Effecta.

Da bih izbegao žešće spojlere mogu samo reći da ovaj naslov ostavlja najbolji utisak kada stavlja igrača pred moralnu raskrsnicu i kada morate da se nosite sa posledicama svojih izbora.

Za sada tačan datum izlaska nije poznat osim da ćemo Batoru videti na „malim ekranima“ u jesen ove godine. Izaći će na svim platformama uključujući PC, PS4, PS5, Xbox i Nintendo Switch.