Najluđi dan E3-a se završio sa Sonijevom press konferencijom koja se tradicionalno održava poslednja, najvažnijeg, prvog dana sajma. Tokom prethodnih godina Sony je imao periode uspona i padova sa svojim konferencijama, nekad sa prepuno odličnih vesti, a nekad sa neoprostivo dosadnim sadržajem koji bi zamalo uspavljivao publiku. Na svu sreću, ovaj put je Sony uspeo da napravi prezentaciju koja će se bez sumnje pamtiti godinama.

Odmah na samom startu Sony je svima jasno dao do znanja da su došli ozbiljni na ovaj E3. Posle toliko godina čekanja, The Last Guardian je najzad potvrđen i sledeće godine stiže na PlayStation 4, dajući fanovima Team Ico-a šansu da odigraju treću igru poznatog režisera igara Fumito Uede. Posle ovog eksplozivnog otvaranja šou-a, nostalgična iznenađenja nisu prestajala da dolaze jedna za drugim!

Godinama se pričalo o remake-u najpopularnijeg nastavka najslavnije JRPG franšize, naslova koji je još od 1997. i dalje u samom vrhu svih top listi najboljih igara svih vremena. Legendarni Final Fantasy VII će se posle mnogo godina vratiti nazad u potpuno remasterizovanom izdanju za PS4, što predstavlja vest koju su svi JRPG fanovi čekali izuzetno dugo.

 

Još više suza je pušteno kada je, bez ikakve najave, Yu Suzuki predstavio Kickstarter kampanju za sakupljanje para za PS4 i PC verziju Shenmue 3 igre, jedne od najočekivanijih kultnih igara svih vremena (ostaje nam još jedino da dočekamo Half Life 3). U vreme pisanja texta, ni punih sat vremena nakon konferencije fanovi su sakupili već preko 1.000.000 dolara od potrebnih dva, obarajući postojeći rekord, tako da je izvesno da se kultni hit sa Dreamcasta definitivno vraća! Ove tri najave bi same bile dovoljne da od ove PlayStation-ove konferencije naprave fenomenalni šou, ali Sony tu nije stao.

Dve totalno nove 1st party igre su najavljene, obe prikazujući veoma neočekivane dizajne. Posle mnogo godina sa Killzone franšizom Guerilla Games je najzad prešao na nešto novo – vizuelno spektakularnu post-apokaliptičnu akcionu RPG igru Horizon Zero Dawn. Igra u kojoj plemena ljudi žive u svetu u kojem moraju loviti robote koji su uspeli da prežive apokalipsu pre mnogo vekova. Druga nova igra je Dreams, fantastično realizovana igra od studija Media Molecule u kojoj će igrači moći da vizualizuju i animiraju svoje snove i posećuju snove drugih igrača. Iako ovaj opis zvuči čudno, realizacija ove igre će vas sigurno zainteresovati.

Sony je takođe pokazao širok spektar kooperacije sa mnogim timovima širom sveta. Veoma ambiciozni No Man’s Sky je odigran direktno u sali, Street Fighter V će uskoro dobiti ekskluzivnu PS4 betu, a još dosta igara će dobiti dodatni materijal na PS4 konzoli (kao na primer novi Hitman, Destiny, Assassin’s Creed Syndicate, Batman: Arkham Knight, Disney Infinity Star Wars, Call of Duty: Black Ops 3 i neverovatno impresivni Star Wars: Battlefront).  Posle svih ovih iznenađenja, postojala je šansa da sam kraj konferencije neće imati dobru završnicu. Ali Sony je za taj slot ostavio fenomenalni Uncharted 4 (proleće 2016. godine) koji je u totalno novoj akcionoj sceni prikazao do sada najimpresivniju gameplay sekvencu koju smo ikada videli od Naughty Dog studija (što je neverovatno velika pohvala).

 

Sony je sa ovom E3 konferencijom pokazao da imaju neverovatno širok dijapazon igara koje mogu da ponude igračima svih vrsta, sa ekskluzivnim ili vremenski ograničenim pristupom do nekoliko neverovatno popularnih kultnih igara koje će ne samo zabaviti trenutne vlasnike PS4 konzola, već će i privući mnoge stare gaming fanove nazad u moderni gaming. Iako je Sony svestan da ove godine neće imati puno ekskluzivnih igara, njihova dominacija na tržištu, dobra kooperacija sa 3rd party timovima i širok spektar veoma unikatnih igara, kao i brzi dolazak VR igara, u koje ulažu mnogo truda, će obezbediti da PlayStation 4 konzola ostane centar NextGen gaminga u godinama koje dolaze. Mislimo da ne postoji ni najmanja šansa da će Sony sledeće godine moći da nadmaši ovu E3 prezentaciju, tako da uživajte u istorijskom momentu zvanom Sony E3 konferencija 2015. godine.

Sutra nas očekuju Nintendo, SquareEnixova prva samostalna konferencija i PC gaming show, tako da nastavite da pratite EmuGlx sajt kao i naš Twitter i FB page za vesti o svim novitetima sa E3 sajma.