U prethodnih godinu i po dana industrija video igara je prošla kroz veliku tranziciju u kojoj je tržište kućnih konzola počelo da masovno prelazi na tehnologije nove generacije koje su doneli PlayStation 4 i Xbox One. Ali definitivno se moglo primetiti i da je taj prelaz bio označen velikim brojem igara koje su takođe imale i portove za staru generaciju konzola. Sada kada je prošlo dovoljno vremena, developeri širom sveta su najzad počeli da izbacuju i najavljuju igre koje su napravljene isključivo za novi hardver, a na ovogodišnjem E3-u definitivno možemo očekivati pravu navalu naslova koji će naterati mnoge da što brže pređu na novu generaciju konzola.  Bilo da je u pitanju povratak starih franšiza koje već imaju milione fanova širom sveta (očekujemo novine za franšize Doom, Fallout, Assassins Creed, Mass Effect, Mirrors Edge, Halo, Gears of War, Uncharted i mnoge druge) ili totalno nove igre koje prave studiji širom sveta (bilo da su to veliki AAA projekti ili zanimljive indie igre), E3 2015 definitivno ima šansu da igračima ponudi odličan katalog igara koje će se igrati u budućim mesecima i godinama.

Pored tradicionalnog gaminga na konzolama (i opcije da se mnoge multiplatform igre odigraju na PC-u, koji se u zadnjih par godina lagano izgradio u veoma dobru i profitabilnu platformu), ovaj E3 će takođe sigurno biti zapamćen i po velikom prisustvu VR igara i hardverskih sistema. Posle 3 godine od prvog predstavljanja VR-a koji je zaista impresivan i (za razliku od neuspešnih pokušaja krajem 20. veka) moguć da se kvalitetno ponudi širokim narodnim masama, na ovom sajmu ćemo biti svedoci početka velikih marketinških kampanja za lansiranje Oculus Rift-a, Valve-ovog Vive VR sistema, kao i Sony-jevog Project Morpheus-a (igre, cene, finalni izgledi hardvera, multimedijalni servisi, i sl).

PC gaming će po prvi put imati „oficijelno“ prisustvo sa svojim show-om na kojem će pored gostovanja 20 developera i publishera takođe i premijerno biti prikazana nova serija AMD Radeon grafičkih kartica koje će predvoditi veoma jaki Radeon Fury, prva grafička koja koristi veoma brzu i naprednu High Memory Bandwidth (HBM1) memoriju.

Za razliku od prethodnih E3-ova, ovogodišnji E3 sajam, koji će biti održan između 16. i 18. Juna, će pre otvaranja kapija imati čak devet press konferencija od kojih nekoliko njih predstavljaju prve pokušaje raznih izdavača softvera da se direktno obrate E3 publici. Sva vremena prikazana dole su u našoj vremenskoj zoni:

Oculus VR keynote
11. JUN @ 19:00

Bethesda
15. JUN @ 3:30

Microsoft
15. JUN @ 18:30

Electronic Arts
15. JUN @ 22:00

Ubisoft
16. JUN @ 00:01

Sony
16. JUN @ 03:00

Nintendo
16. JUN @ 18:00

Square Enix
16. JUN @ 19:00

AMD Presents: PC Gaming Show
17. JUN @ 02:00

Kao i uvek, sve konferencije i propratne dodatne emisije (intervjui, demoi, najave i sl.) će moći da se gledaju uživo preko nekoliko online sajtova (GameSpot, IGN, Gametrailers, GiantBomb, Twitch, YouTube). Redakcija EmuGlx-a će tradicionalno detaljno ispratiti ovogodišnji najveći sajam video igara na svetu sa mnogobrojnim reportažama, a svako ko želi da uživo gleda i komentariše konferencije sa nama je pozvan da nam se pridruži na zvaničnoj temu na EmuForum-u kao i IRC chat-u.