Castlevania: Aria Of Sorrow za GameBoy Advance je metroidvania Castlevania igra koja je poslednja izašla za gore napomenutu konzolu (Pored Circle Of The Moon-a i Harmony Of Dissonance-a), i po mom mišljenju, najbolja! Radnja se, za razliku od svih ostalih kastlvanija odvija u budućnosti, 2035. godini tačnije. Protagonista, Soma Cruz, prosečni japanski srednjoškolac, jednoga dana ide u provod sa njegovom devojkom, ali odjednom se onesvesti i probudi se ispred ogromnog zamka. Ispred njega se pojavljuje jedna misteriozna, ali apsolutno fensi obučena osoba po imenu Genya Arikado (veterani serijala će odmah provaliti ko je on i šta je on, no ja neću spojlovati ništa). On kaže Somi da je to Drakulin zamak, isti Drakula koji je bio zarobljen unutar pomračenja sunca nakon Drakuline PRAVE smrti 1999, od strane Julius Belmont-a (voleo bih da Konami zapravo napravi igru o Julius-u, ali Konami je jebeni Konami!). Soma saznaje da ima sposobnost da zarobi i koristi duše monstruma unutar zamka, i kreće da istražuje zamak, gde naša avantura počinje!

Priča, iako prilično plitka, je veoma zabavna, kasnije se dogodi najveći twist u istoriji franšize, koji neću spojlovati, samo ću vam reći da je vredno igrati samo za taj momenat! Igra je u strukturi praktično ista ko sve ostale metroidvanija (ova reč je nastala zato što je stil ovih igara kombinovanje strukture metroid igre sa estetikom i osećajem kastlvanije, prva igra koja je uradila ovo je Symphony Of The Night) kastlvanije, imaš ogroman zamak podeljen u oblasti, i na tebi je da istražiš taj zamak, pronađes nova oružija, ubiješ šefove, level up-uješ se, itd. Kao i uvek, popunjavati mapu je zarazno, i ubijanje monstruma zadovoljavajuće! Ono što daje ovoj igri svoj identitet i prisustvo je to što svaki neprijatelj, nakon što ga ubijete, ima šansu da ispusti svoju dušu, nakon toga vi možete da je koristite kao projektil, poboljšanje statistika ili na neki specijalni način.

Castlevania AoS (1)Duše su podeljene u 4 kategorije: Metak Duše (bullet soul) – mimika oružija/metode napada neprijatelja kome ta duša pripada, Čuvar Duše (Guardian Souls) – razne stvari, među njima transformacije u demone (da to je stvar u ovoj igri), i razne defanzivne i ofanzivne sposobnosti. Poboljšavajuće Duše (Enchanted Souls) – Duše koje poboljšavaju statistike, npr. +4 na luck, +5 na strength itd. Duše sa sposobnostima (abillity souls) – Duše koje ti daju mogućnost da uradiš razne stvari, one su stalno aktivne, ne zahtevaju da ih postaviš i nalaze se unutar zamka i totalno su neophodne za napredak u igri, npr. Dupli skok, Back Dash itd. Ovo daje igri neverovatan nivo prilagođavanja vašem stilu igranja, da li ćete da bacate sekire ko pomahnitali manijak iz nekog ugla, ili ubijati neprijatelje sa distance je totalno na vama!

Kontrola je prilično responzivna i glatka, što je za očekivati. Osećaš se apsolutno fabulozno dok skačes i mašeš mačem, što je super! Za sam zamak, ako ste igrali pre metroidvania kastlvaniju, znate šta da očekujete. Ogroman je, raznovrstan je, i ima predivnu atmosferu gotičkog horrora, na koju dodaje predivan OST, što je opet, standardna stvar za ovu franšizu! Prezentacija je impresivna što se tiče GBA-a, kontrast je dobar tako da se Soma stalno vidi u odnosu na pozadinu, isto se može reći za monstrume, koji su predivno dizajnirani i realizovani! Svi monstrumi su bazirani na mitologiji i urbanim legendama iz celoga sveta, tako da je zabavno videti nekog monstruma čije poreklo poznajete (npr. chimera, ili meduza). Likove je dizajnirala poznata Ayami Kojima, koja je radila sve prošle igre u serijalu. Njeni dizajnovi su mračni, elegantni i gotički, specijalan pomen ide dizajnu Graham-a!

Pored svih ovih pozitiva, postoji jedan vrlo ogavan negativ: igra je PRELAKA! To je problem sa svim metroidvanijama! Možete se naći u nekoj malo težoj situaciji, ali sve što treba da uradite je da grajndujete i problem rešen! Možete jednostavno pokušati bez grajndovanja, ali čak i tada je igra prilično laka! Doduše neke bitke sa šefovima imaju dobar izazov, ali opet, grajnduj i problem rešen. Voleo bih da su postavili neku vrstu ograničivača nivoa, npr. ti si lvl.20 i ne možes biti veći nivo dok ne poraziš sledećeg šefa, mislim da bi to bilo dobro rešenje! Sve-u-svemu, ako želite igru u stilu Metroid-a, koja je apsolutno zarazna i zabavna od početka do kraja, sa vizuelnom temom gotičkog horrora, Castlevania: Aria Of Sorrow bi trebala da bude na vašem spisku! Doduše ako ste već upoznati sa metroidvanija igrama, ali iz nekog razloga niste igrali ovaj naslov, mislim da ćete se odlično provesti!

Takođe ako imate koji višak para, podržite Bloodstained kickstarter. To je spiritualni nastavak metroidvanijama, i čovek koji je iza projekta je Koji Igaraši, originalni kreator Kastlvanije, tako da bacite pogled!