10 godina je prošlo od kako je izdavač 2K Sports od THQ-a preuzeo prava za najpoznatiju kečersku kompaniju WWE (World Wrestling Entertainment), i tokom protekle decenije maksimalno ispolirao ovu franšizu do nivoa vrednog divljenja! Put im je, ruku na srce, bio prilično brdovit i trnovit, pogotovo nakon fijaska zvanog WWE 2K20 koji je i pored silnih post launch patch-eva ispao kljakav poput nedonoščeta. Razlog je ležao u tome što je razvojni tim „Visual Concepts“ ostao bez svoje desne ruke, dotadašnjeg developera „Yuke’s“ , višedecenijskog veterana wrestling igara koji su obavljalii ključni deo posla, te su bili prinuđeni da sklepaju polu-proizvod koji pamtimo po nakaradnoj grafici i još goroj b@g0v1toj mehanici, da im fanovi to i do dan danas nisu zaboravili. Blam ih je toliko izjeo da su bili prinuđeni da naprave dvogodišnju pauzu tokom koje su se reorganizovali i obnovili gradivo, da bi potom krenuli od 2022. da iz godine u godinu izbacuju zaista kvalitetne nastavke od kojih je svaki sledeći bio sve bolji i ispoliraniji. Ove godine je WWE 2K24 dostigao vrhunac u kvalitetu, tako da developerima možemo samo skinti kapu i zažmuriti na brljotine iz prošlosti. Cover igre blještavo krasi trenutno veoma popularni Cody Rhodes, sin legendarnog Dusty Rhodes-a koji na ovogodišnjoj WrestleManiji 40 nastoji da ispravi nepravdu od prošle godine i napokon porazi već tri godine nepobeđenog WWE šampiona Romana Reigns-a.

TIME TO SHAKE THINGS UP!

2023. godina je za WWE bila zaista turbulentna i puna preokreta. Najviše zbog odlaska dugogodišnjeg vlasnika i velikog mastermind-a „sportske zabave“ Vince McMahon-a iz kompanije, i to pod krajnje kotraverznim okolnostima, koje u ovom tekstu ne želimo da komentarišemo. Ukoliko pomno pratite WWE verovatno ste upoznati sa nemilim događajima, ali u slučaju da niste naš savet vam je da je bolje da živite u neznanju… Pritom se ceo skandal dogodio neposredno nakon istorijskog sjedinjavanja WWE-a sa UFC-om pod okriljem kompanije “Endeavor”, sada preimenovane u “TKO Group Holdings” . Među njihovim čelnicima nalazi niko drugi do planetarno popularna Holivudska zvezda Dwayne Johnson, u WWE-u prvenstveno poznatiji kao “The Rock”, koji baš ovih dana priprema svoj veliki povratak u ring nakon 11 godina pauze, i to na najvećem stejdžu: WrestleManiji 40.

SREĆAN ULAZAK U PETU DECENIJU NAJSPEKTAKULARNIJEM WWE SHOW-U!

WWE 2K24 ujedno i obeležava i 40 godina postojanja WrestleManie povodom čega nas u igri očekuje i showcase mod u kojem ćete imati priliku da prođete kroz neke od ključnih mečeva koji su obeležili ovaj spektakularni događaj (u WWE rečniku poznat kao Premium Live Event). Showcase mod već godinama važi za najpopularniji mod u WWE2K igrama koji fanovi jedva čekaju da isprobaju, a ujedno može da posluži i kao svojevrsni tutorial za igru jer će vas tokom igranja sprovesti kroz dobar deo mehanika. Naravno, postoji i zvanični ultra-detaljni tutorijal koji toplo preporučujemo svim početnicima. Ove godine imamo izdvojen čak 21 meč sa 17 WrestleMania koje ćete igrati hronološki. Nije mi jasno zbog čega autori nisu mogli da ubace po 1 meč sa svake WrestleManie, ali predpostavljam da je razlog tome odbijanje da se plati korišćenje prava na kečere koji više nisu pod ugovorom. Meni je za prelazak ovog moda trebalo oko šest sati što mi je bilo sasvim dovoljno da se sit izigram.

Prolazićete kroz neke od kultnih istorijskih WWE mečeva koji su i ovog puta prošarani originalnim snimcima, mada se često stiče utisak da ti snimci nepotrebno dugo traju i prekidaju akciju, a kako su iz njih uglavnom isključeni komentatori i zvučni efekti, deluju nekako predugo i mutavo tako da umeju znatno da uspore dinamiku igranja. Pritom je 2K Sports i ove godine odlučio da originalne snimke maksimalno oskrnavi blurovanjem svega što se blurovati može, verovatno opet jer nisu bili spremni da plate korišćenje prava na kečere, sudije i komentatore koji više nisu pod ugovorom. Blurovani su čak i znakovi fanova iz publike kao i logoi brendova. Sve to mi je toliko išlo na živce tokom igranja i ubijalo mi imerziju da sam često poželeo da preskočim snimke mečeva samo da ne gledam tu masnu zamućenu sliku i mutavi ton. U pozadini se tokom arhivskih snimaka, a i samih mečeva čuje samo generička muzika koja ne može da se isključi a pristutna je tokom celokupnog showcase moda. Autori su, predpostavljam želeli da time naprave bolju dramatizaciju akcije, ali meni je lično ta muzika samo narušavala utisak. Zadaci koje je potrebno izvesti tokom mečeva su često ili generički ili konfuzno objašnjeni i previše komplikovani, pa na momente deluje da su ubačeni čisto da bi igrač morao da prati neki predefinisani tempo. Istu zamerku imao sam i na Showcase modove prethodnih godina, koji su doduše bili fokusirani samo na određenu zvezdu (Rey Mysterio ili John Cena) ali na tom polju igra nije evoluirala.

MI SMO KEČERI – IMA NAS GOMILAAAAAAA!

Sa spiskom od preko 200 kečera (da ne kažem WWE superstarova, kako WWE voli da ih naziva), što aktuelnih, što legendi, WWE 2K24 ima obedljivo najveći roster do sada. Fali svega 17 kečera koji su bili zastupljeni u prošlogodišnjoj igri a koji više nisu pod ugovorom, dok je dodato mnogo više novih sa akcentom na legende, prvenstveno zbog WrestleMania tematike igre. Grafika je vidno unapređena, modeli su dosta bolji urađeni i detaljnije osvetljeni a lica likova su vernije predstavljena nego ikada. Prilikom poređenja sa WWE 2K23 došao sam do zaključka da WWE 2K24 ima daleko brža učitavanja i sama mehanika borbe je dosta fluidnija i brža iako je malo toga promenjeno. Sada imate tri načina izvođenja komboa, zastupljena je mini igra međusobne razmene udaraca, dodate su nove animacije kao na primer izlasci sa duplim titulama, i super finisher potezi (koje možete izvesti kad 3 puta napunite finisher skalu).

Od mečeva su dodati ambulance i casket meč koji se u suštini svode na isto. U pitanju su no disqualification mečevi gde u prvom treba protivnika da spakujete u ambulantna kola dok u drugom da ga zatvorite u kovčeg. Nije loše za promenu ali u suštini ništa spektakularno. Zato je sistem krvarenja boraca unapređen na sveopštu radost krvoločnih fanova! Tu je i special guest referee mod gde možete igrati kao korumpirani sudija i sami menjati pravila tokom igre, ali ni to ne vidim kao neku bitnu novinu. Tu je i gauntlet meč u kojem je vaš zadatak da sa jednim kečerom pobedite nekoliko protivnika jednog za drugim. Najbolja novina je možda vezana za bekstejdž tuče jer su sada beksejdž lokacije prošarane novim elementima za destrukciju sa dosta više interaktivnosti nego pre. Komentatori su takođe pričljiviji sa mnogo više teksta i zanimljivosti tako da deluju dosta prirodnije sa manje ponavljanja istih fraza tokom mečeva. U tag team mečevima AI partneru možete zadavati nekoliko komandi kao što je napad na protivničkog partnera, izvlačenje stola ili stolice ispod ringa i skidanje zaštite sa ugla ringa. Ali je uportreba ove opcije limitirana na samo jednom u toku meča, što se resetuje tek kada tagujete partnera.

ŽELITE LI BITI NEOSPORNI ILI MOŽDA PRE PUŠTENI SA LANCA?

MyRise mod je ponovo prisutan i zapravo sadrži najveće meso igre. I ovog puta ste u mogućnosti da igrate dve zasebne karijere (mušku i žensku) i da vašeg lika/likušu kojeg ćete detaljno satima praviti u creation suit-u provedete kroz dve veoma zanimljive i različite priče. Ženska karijera nosi ime “Unleashed” i slična je priči “The Lock” iz prethodne igre. Počinjente kao poznata kečerka sa nezavisne scene u TBD promociji koja je navikla da u svojoj kompaniji igra po svojim pravilima, odnosno bez cenzure i sa punom kreativnom slobodom, ali nakon prelaska u WWE je očekuje potpuno drugačije okruženje gde će biti prinuđena da se adaptira na mnogo strožiji, korporativni sistem. Priča muške karijere pod nazivom “Undisputed” više je u skladu sa aktuelnim događajima u WWE-u. Sadašnji svetski šampion WWE-a Roman Reigns koji već više od tri godine vlada neporažen odlučuje da ode na zasluženi odmor i predaje titulu. WWE povodom te situacije organizuje turnir kako bi odredili novog šampiona koji će nositi i braniti titulu dok se Romanu ne ćefne da se vrati i nastavi dominaciju. Na igraču je da osvoji turnir i šampionsku titulu a potom i da pokuša da prestigne Romanov rekord dok ovaj opet ne odluči da zasene za čelo stola.

Obe karijere vredi isprobati bar jednom jer se drastično razlikuju i u njima postoje određena grananja priče tako da izbori koje napravite mogu doneti potpuno drugačije ishode i odvesti priču na sasvim drugu stranu. Produkcija ovog moda je daleko kvalitetnija nego u prethodnim igrama tako da sad imamo mnogo više zastupljenih likova sa svedenijim i konkretnijim pričama čiji dijalozi ne traju predugo a priče su manje generičke nego pre. Kadriranje cutscene-ova je urađeno detaljnije i mnogo više filmski. Nema više razvodnjavanja priče koja je u prethodnim igrama bila nekako jednolična i na momente dosadna i preduga. Pored glavnog storyline-a i dalje su tu prisutni side questovi u vidu mečeva u kojima nakon pobede dobijate poene za dobudžavanje lika u RPG maniru. Side quest-ove možete aktivirati u glavnom hub-u igre (holu arene ili svlačionici), ali i preko smartfona, gde vas ovog puta ne očekuje obilje spam poruka i suvišnog teksta kao pre, tako da sve deluje nekako pitkije za konzumaciju.

PUSTI TI MENE WWE KEČERA… OĆU JA KO U SIMS-U TU DA PRAVIM SVE ŽIVO KAKO MI JE MERAK!

Ukoliko ste kreativac u duši i jedan od onih koji ne žele sve da teraju na svoju vodenicu – na pravom ste mestu! Creation suite je detaljniji nego ikada. Sa još više mogućnosti za kastomizaciju svega što vam padne na pamet! Pored kreiranja svog pulena (odnosno pulenice? pulenke?) možete napraviti i njegov ulazak u ring, pa čak i raskadrirati pomenuti ulazak, kao i proslavu pobede, šampionske titule, znakove iz publike, Money in the Bank kofer, praviti svoje arene pa čak i celokupan šou! Inače pozamašan izbor postojećih arena je na raspolaganju i možete ih proizvoljno modifikovati, a zastupljena je čak i “Wrestlemania 36” prazna arena koja je bila aktuelna tokom pandemije 2020.

ŽELITE LI JOŠ HLEBA I WWE IGARA?

Tu je naravno i sandbox Universe mod u kojem možete raditi šta vam je volja, sklapati svoj card mečeva, igrati ih i razvijati rivalitete. Ali ovog puta možete izabrati i da kroz ceo mod prolazite sa samo jednim likom. Idealno za sve one sa obiljem vremena voljnim za igre bez granica! MyGM menadžerski mod je i dalje tu ukoliko želite time da se zanimate, za šta ja definitivno nisam imao ni volje ni živaca. U pitanju je klasična menadžerska simulacija gde vodite WWE show po izboru i pokušavate da zaradite više para i naprvite bolji rejting od protivnika. Ovog puta imate izbor od još više menadžera i brendova nego u prethodne dve godine kada je ovaj mod vraćen u WWE igre. Sada imate mogućnost da kao Eric Bischoff vratite stari dobri WCW ili možda preferirate sirovi i brutalni ECW pod vođstvom Paula Heymana.

Online mod je takođe prisutan za sve igrače koji se lože na besciljno šibanje sa Internet randomima i noliferima jureći za nekom svojom internet slavom koju mogu pratiti na leaderboard-u, a tu je i MyFaction mod koji je uveden još pre dve godine iako ga niko nije tražio. Tu sakupljate kartice kečera koje osvajate u mečevima koje igrate ili kupujete za pravi novac i sklapate svoj tim, levelujete ga, čistite weekly tower-e, skupljate pokemone… ovaj WWE superstarove, i tako u nedogled. Dobra novina je što sve likove koje otključate ili kupite u ovom modu sada možete koristiti i u regularnom modu igre, dakle Universe, Online ili za egzibicione mečeve. Najavljeno je čak pet DLC pack-ova sa dodatnim kečerima koji će izlaziti tokom narednih meseci i ovog puta su tematski zaokruženi.

Igru za recenziju poslao nam je 2K Games preko distributera CD Media.

WWE 2K24 (2024) PlayStation 5
  • 9/10
    EmuGlx Score: - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Na posletku možemo zaključiti da je WWE 2K24 ubedljivo najbolje utegnuta kečerska igra do sada koja će i vernim fanovima ali i novajlijama pružiti beskonačno sati dobre zabave! Vizuelno uglancan do maksimuma i mehanički besprekoran! Jedino što možemo zameriti developerima je da se manu više cenzurisanja i skrnavljenja arhivskog materijala ako su već odlučili da nam ga prezentuju. Ali to verovatno nikada nećemo dočekati…

PROS:
– Prelepa unaoređena grafika prepuna detalja i verno prenesenih WWE superstarova.
– Fluidan i brz gameplay, drastično brža učitavanja nego u prethodnim naslovima.
– Obimniji roster nego ikada od preko 200 kečera.

CONS:
– Određeni WWE likovi koji se trenutno smatraju politički nekorektnim nalaze se u igri ali je nemoguće igrati sa njima.
– Nepotrebno blurovanje svega i svačega u istorijskim arhivskim WWE snimcima tokom showcase moda.
– Nemogućnost isključivanja muzike u showcase modu.