Danas su internetom odjeknule glasine o novom hardverskim specifikacijama PlayStation 5 Pro konzole koja bi po svim očekivanjima trebala da stigne u ruke igrača već krajem ove godine.

Ove nove vesti je prvo objavio YouTuber Moore’s Law Is Dead koji je godinama fokusiran na glasine i procurele informacije iz kompanija koje prave moderne kompjuterske čipove (Intel, Nvidia i AMD) i njihovih mnogobrojnih distribucionih kanala, a kasnije tokom dana je sve njegove infromacije potvrdio i gaming novinar Tom Henderson koji je odavno dokazao da ima odlične izvore u PlayStation taboru. Podsetimo se, on je pored prve najave PS5 Pro konzole takođe tačno javio dolazak DualSense Edge gamepada i drugih Sony proizvoda.

PlayStation Pro (koji nosi kodno ime Trinity) će doći sa unapređenim procesorom, bržom RAM memorijom, ali glavna zvezda će biti dosta poboljšani GPU modul sa sledećim specifikacijama:

  • Rad sa 33,2 Teraflopsa unutar unapređene RDNA arhitekture – što daje 45% brže GPU performanse u igrama u poređenju sa PS5 konzolom.
  • 2-4x brži Raytracing.
  • Novo hardversko ubrzanje AI kalkulacija sa 300 TOPS (8 bit) performansama.
  • Novi PlayStation Spectral Super Resolution (PSSR) sistem za AI povećanje rezolucije igara uz očuvanje dobrog izgleda slike (PlayStation-ov pandan popularnom Nvidija sistemu DLSS).

Ovako jake RT i AI performanse govore da Sony i AMD nisu jednostavno odabrali grafički modul iz trenutne RDNA3 arhitekture koja je dostupna u Radeon 7000 seriji, već su je poboljšali sa novim RT/AI modulima koje PC igrači još nisu dobili šanse da istestiraju.

Sudeći po rečima Tom Hendersona, prvi PS5 Pro devktivi su stigli u ruke internih Sony timova već u septembru prošle godine, prvi nezavisni timovi su dobili pristup novom hardveru tokom januara, a sledeći veliki talas podrške će biti pušten tokom ovog proleća.

Sam Sony verovatno neće potvrditi postojanje ove unapređene verzije PS5 konzole sve dok ona ne bude spremna da dolazak u radnje. Na sredini prošle generacije konzola, PS4 Pro je bio oficijelno najavljen svega par nedelja pre nego što su igrači dobili šansu da ga kupe (bez prisustva ijedne velike PlayStation ekskluzive koja bi iskoristila moć tog novog hardvera).