WWE 2K23 (2023)


WWE 2K23 EmuGlx Recenzija

Tag line nove WWE2K23 igre glasi “Even Stronger”, sa čime se u potpunosti možemo složiti jer sve što je bilo tu u prošloj igri zastupoljeno je i u ovogodišnjoj verziji, samo još ispoliranije! Dodato je dosta novih likova, mahom sa NXT-a, kao i onih iz DLC-ova prethodne igre. Među njima su i neki povratnici, zatim par starih legendi, a borci koji su promenili svoje imidže ili izgled sada su nam prezentovani u novom ruhu! Grafika je nešto sitno unapređena u odnosu na prošlogodišnje izdanje i deluje nekako blještavije i lepše a i da je sam gameplay je malo fluidniji i brži. Naravno, igra je daleko od arkade ali je sada nešto prijemčljivija početnicima. Način pinovanja je napokon redizajniran, uz do sada možda najefektniju opciju kickout-a povlačenjem palice na gore u trenutku kada slajder uđe u zeleno polje, što je daleko lakše od sistema implementiranog u prethodnim igrama. Naravno, za “old skulere” postoji i opcija starog dobrog button mashinga! Stamina sistem takođe primorava igrača na taktičko igranje jer besomučno divljanje po kontrolama može brzo izmoriti vašeg lika koji potom postaje sporiji i tromiji. Payback sistem specijalnih udaraca takođe je proširen i svaki kečer sada ima po dve specifične mogućnosti. Kao recimo instant kickout ili distrakcija sudije uz niske udarce protivniku. Porađeno je i na kastomizaciji opcija AI-a koji sada možete jos detaljnije prilagođavati svom stilu igranja.

Let’s beat up John Cena!

Na coveru igre ponovo je lice dobro poznate legende Johna Cene, koji je krasio cover ove franšize još 2015-e, a kako je prošle godine proslavio dvadesetogodišnjicu karijere, u skladu sa tim nam je 2K Games obezbedio “showcase mode” u kojem možete proživeti memorabilne mečeve ovog velikana ringa, slično kao što je to bio slučaj sa Rey Mysteriom prošle godine. Inače, Rey ove godine uoči “Wrestlemanie” ulazi u WWE Hall of Fame, tako da je moguće da slična sudbina dogodine čeka i Cenu! U ovogodišnjem “showcase” modu dodat je mali twist – zapravo ne igrate kao John Cena već kao njegovi protivnici u mečevima u kojima je bio poražen. Na vama je da sprečite Cenu da prekroji istoriju i porazite ga u svakom od 14 mečeva, koji čak i ne idu hronološki već prate različita razdoblja Cenine karijere. Tokom svakog meča postoji niz zadataka koji oponašaju ključne momente tih mečeva, a ukoliko ih sve odradite otključavaju vam se nove arene, Cenini protivnici sa kojima ste igrali, kao i nekoliko verzija Johna Cene iz različitih epoha karijere. Čudna stvar je što su kreatori iz nekog razloga odlučili da ugase komentatore u ovim mečevima a umesto njih ubacili dramatičnu muziku, koja donekle pravi atmosferu ali nam remeti feeling koji smo navikli da imamo dok gledamo mečeve. Sami zadaci u mečevima su prilično generički i dosta se ponavljaju, ali je lepa stvar što u određenim cutscene-ovima slika na momente prelazi u prave snimke tih kultnih mečeva. Mada bez komentatora sve nekako deluje mutavo i “cringy”. Pritom su kreatori igre, (a možda i sam WWE) odlučili da bluruju sudiju kao i apsolutno svaki brending koji bi se pojavio u tim snimcima, što me je stravično iritiralo i kvarilo mi imerziju. Ponekad se ti cutscene-ovi aktiviraju nenadano i traju predugo što takođe remeti i pacing meča. Definitivno pamtimo i daleko bolje odrađene WWE showcase-ove iz prethodnih igara.

Vozdignite se do samog vrha WWE kao bata i kao seka

MyRise karijera je, uprkos novim trendovima, i dalje binarnog tipa. Dakle možete igrati karijeru kao muško ili žensko, i pratiti dve potpuno različite priče od nazivom “The Legacy” i “The Lock”. U ženskoj karijeri “The Legacy: vodićete kečerku druge generacije koja pokušava da izađe iz senke svoje tetke, legendarne kečerke, i proslavi se na sopstvenu ruku. Dok ćete u muškoj karijeri pod nazivom “The Lock” voditi vrhunskog atletu poznatog u nezavisnim wrestling krugovima, van WWE-a koji nakon dolaska u kompaniju dobija instant “push” zbog čega upada u probleme sa ljubomornim kolegama. Mečeve i ovoga puta zakazujete preko svog smartfona na feedu društvenih mreža ili pričom sa kečerima koje srećete po svlačionici, u teretani, hodniku arene i slično. Pored glavnog storyline-a moguće je igrati i opcione mečeve, a pobede u svakom od njih donose poene za levelovanje lika. Obe karijere su duge, prepune režiranih cutscene-ova ali su dosta konciznije iskrojene sa manje random generičkih kvestova, a priča je podeljena u poglavlja.

Ja bih to mnogo bolje napravio od njih!

Creative suite za izradu vašeg pulena (pulenkinje? pulenice?) krcat je raznovrsnim brojem odevnih predmeta i opskrbljen toliko detaljnim opcijama za modifikaciju vizuelne prezentacije lika da zaista možete pustiti mašti na volju “jače nego ikad”! Dijapazon poteza koje možete prišiti vašem avataru je preobiman, ali njegove sposobnosti (snagu, izdržljivost, brzinu i ostalo) možete u RPG maniru levelovati skupljanjem poena koje dobijate nakon što izvršite sve neophodne zadatke u mečevima tokom karijere. Takođe još detaljnije nego pre možete kreirati ulazak u ring i pobedničko slavlje vašeg lika, importovati vašu sliku i umetnuti je na 3D model ili kao ikonu za roster, što daje zapanjujuce realistične rezultate! Svi odevni predmeti koji su bili prisutni u ranijim igrama i dalje su tu uz znatno veća proširenja, tako da satima možete do mile volje pustiti mašti na volju. Konačno su umetnuli i opciju da lika koga kreirate za MyRise karijeru možete koristiti u Universe modu i egzibicionim mečevima, ali i upload-ovati u community creations.

Nek sada ratne igre započnu!

Pored svih dosadašnjih vrsta mečeva zastupljenih i u ranijim igrama, dodat je i novi meč pod nazivom “War Games”, koji ruku na srce, postoji u wrestlingu još od 1987. Osmislio ga je legendarni kečer Dusty Rhodes – otac trenutno prepopularnog Cody-a Rhodes-a, koji se naravno, od ove godine nalazi na rosteru. Tek od 2019. ovaj meč je organizovan pod okriljem WWE-a, prvo u NXT-u a tek od prošle godine održan je na velikom stejdžu tokom “WWE Survivor Series” eventa, pa je shodno sa tim i 2K odlučio da ga napokon ubaci u igru. U pitanju je meč u kavezu sa zatvorenim krovom, sličan “Hell in a Cell” meču, ali se u ovom izdanju kavez prostire preko čak dva spojena ringa. Meč se obično organizuje u formi 3 vs. 3, ili 4 vs. 4 s’tim što ga započinju prvo 2 učesnika, i na svakih 5 minuta u kavez ulazi jedan član tima koji je zadobio prednost (bacanjem novčića, ili nekom drugom stipulacijom). Nakon što se svi kečeri nađu u kavezu tek tada stupa na snagu pravilo pinovanja ili predaje. Naravno, sva standardna wrestling “oružja” su vam na raspolaganju: od stolova, stolica, kendo štapova, kanti za đubre pa sve do merdevina. Suvišno je reći da diskvalifikacija u ovom meču ne postoji. Znači sveopšte nasilje rasulo je krajnje legalno i preporučeno! Ovaj meč možete igrati i kao nežniji pol, što je postala praksa tek od kako je WWE preuzeo organizaciju “War Games”-a.

Za one koji misle da imaju mnogo više u glavi nego u prstima

MyGM mod (svojevrsna menadžerska simulacija i bonus igra u igri), uveden je od WWE2K22 verzije jer su fanovi priželjkivali njegov povratak još od poslednjeg puta kada se našao u ovoj franšizi, davne 2008. godine. Unapređen je dodatnim opicjama i vrstama mečeva koje možete kreirati, a ovoga puta moguće je igrati ga u multiplayer režimu od maksimum 4 igrača. Izbor generalnih menadžera za vođenje brenda sada je mnogo veći kao i broj njihovih specijalnih mogućnosti, odnosno power kartica koje mogu koristiti. Kao novi generalni menadžeri dodati su Xavier Woods i Tyler Breeze poznatiji iz popularnog YouTube gaming show-a “Up Up Down Down”.

Nego, jel’ ima tu još nešto da se grinda kad obrnem igricu?

Nezaobilazni MyFaction mod, uveden od prošle godine, svojevrstan je omaž mobilnim grindfest igrama, i dalje je prisutan sa nadom da vam izmami još koji dinar na kupovinu kartica sa mnoštvom kečera u raznoraznim izdanjima i kostimima. Njih takođe možete i otključavati prikupljenim poenima u ovom modu, ali malo šta je ovde unapređeno u odnosu na prošlogodišnju igru. Još uvek nisu uveli mogućnost da otključani likovi mogu da se koriste i van MyFaction moda. I dalje su tu weekly toweri, timed challenges i sličan time wasting grindfest. Kao veliki protivnik paid lootbox mehanike i besciljnog grinda nisam puno pažnje posvećivao ovom modu, ali eto, koga zanima – i dalje postoji! Naravno, za sve ljubitelje multiplayer akcije prisutan je i online mod gde se kao i uvek možete obračunavati sa random-ima iz celog sveta (postoji i opcija biranja servera). Sandbox mod zvan “Universe mode” je praktično isti kao i u prethodnim igrama. U njemu možete simulirati mečeve, igrati ih, i proizvoljno menjati card svakog eventa ili roster svakog brenda. I tako u nedogled ili dok vam ne dosadi.

Plati, pa se kao Prototype u ringu mlati

Pored obeležavanja dvadesetogodišnjice karijere Johna Cene, 20. godina je prošlo i od popularne “ruthless aggression” ere koja je obeležila WWE u periodu od 2002. do 2004 godine. “2K Games je tim povodom obezbedio specijalan ICONS pack za sve one koji su se opredelili za “WWE 2K23 ICONS” ediciju igre. U njemu se nalazi nekoliko verzija popularnih kečera iz tog perioda u njihovim izdanjima sa početka karijere, pa ako želite da zaigrate kao “Prototype” John Cena ili “Leviathan” Batista moraćete da odrešite kesu i pljunete tričavih 100 eura za igru! A verujem da će se ovaj dodatak naći i kasnije na tržištu za “svega” 20ak dolara, kao što je to bio slučaj sa prošlogodišnjim nWo paketom. Ali kome je sve to potrebno kada postoji “community creations” opcija u kojoj već godinama kreativni fanovi prave ne samo sve moguće i nemoguće WWE zvezde, već i mnogobrojne likove iz pop kulture. Tako da vam igra omogućava da sa interneta preuzmete hiljade i hiljade tuđih kreacija, koje su neretko i bolje odrađene od originalnih verzija iz igre! Na moju žalost, i žalost svih hordera širom sveta – broj download slotova i dalje je limitiran na 100.

Summa summarum – reč je o definitivno najkompletnijoj i najdetaljnijoj verziji ove franšize. Obimniji roster, poboljšani modovi, lepša grafika, fluidniji gameplay i detaljnije opcije navode nas da samo potvrdimo da je “WWE 2K23” poput Mileta Kitića zaista JAČI NEGO IKAD!

Ovu igru poslao nam je 2K preko distrubutera CD Media

WWE 2K23 (2023) PlayStation 5
  • 8.5/10
    EmuGlx Score: - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci:

Osim showcase moda koji je malo zakazao, sve ostalo je maksimalno napucano i ispolirano u odnosu na bilo koju prethodnu verziju ove franšize što ustoličava WWE 2K23 kao vodeću igru ovog sporta, odnosno kako sam WWE to voli da kaže – “sportske zabave”.

PROS:
– Konciznije MyRise kampanje sa boljim pacing-om
– Najobimniji roster do sada uključuje i DLC likove iz prethodne igre
– Brz gameplay, lakši za uhodavanje od ranijih igara

CONS:
– Sklepan “showcase” mode, odsustvo komentatora, generički zadaci i loša implementacija video snimaka
– Broj creation slotova i dalje ograničen na 100
– Premalo inovacija u odnosu na prethodnu igru

Next post Bayonetta Origins: Cereza and The Lost Demon (2023)

Previous post Tekken 8 trejler - Povratak Kralja

Ognjen Gavrić

About the Author Ognjen Gavrić

Lokalni ekspert za Star Wars, Ubisoft igre i naravno WRESTLING!

Related Posts

No Comment

Leave a Reply