“Kada zabavno osrednje postane samo osrednje.”

Dynasty Warriors 9 je popularna Musou vrsta akcione igre. Vaš superheroj (bilo to karakter iz kineske ili japanske istorije, ili popularni karakter iz video igre kao što su Link iz Zelde, Joker iz Persone itd) besumučno tamani armije i armije protivnika koji lete na sve strane kao knjige na maturi. Dynasty Warriors 9 je deveti nastavak Musou haosa koji je skoro pa neopažano prošao kroz šake mnogih igrača, ali je nakon četiri godine od izlaska, Koei Tecmo odlučio da poprilično zabavnu igru produbi, zakomplikuje i nekako otera deo niše tržišta koje obožava ove vrste mindless beat em up igara.

Dynasty Warriors 9 Empires je tehnički ista igra kao DW9 ali sa ubačenom taktikom i menadžmentom svog kraljevstva, od sakupljanja zlata i hrane za dalje napredovanje kraljevstva, do diplomatije i ratovanja . Kao i sa svakom DW igrom, priča se fokusira na tradicionalnu kinesku istorijsku novelu “Romansa tri krajevstva” koja pruža donekle fantasy pristup jednoj od najpopularnijih era kineske istorije. Musou igrači će se odmah uhodati kada prvi put budu uleteli u borbe, gde će katapultirati hiljade nesrećnih duša oko sebe u nebesa, ali ostale menadžment sekcije mogu izazivati ozbiljnu konfuziju i zahtevaju uhodavanje. Imate nekoliko različitih scenarija koji se uklapaju u Romansu tri kraljevstva, ali osim toga ne postoji značajna ili dublja priča. AI protivnici će ići svojim putem i napadati bez obzira da li postoji istorijska korelacija ili ne, što može uneti zabavan ili ponekad neprijatan faktor iznenadjenja.

Poput tigra!

DW se može ponositi ogromnim izborom karaktera (pri čemu u ovoj igri imate oko 90 njih) sa različitim statistikama i stilom borbe koji se rotira oko 10-12 stilova u zavisnosti od toga koje oružije koristite. Za razliku od Dynasty Warriors 9, u Dynasty Warriors 9 Empires ne možete menjati karaktera u sred kampanje, što je veliki minus u odnosu na originalnu igru.

Prelazimo na najzabavniji deo ove igre, a to je Musou. Postoje dve vrste borbi u ovoj igri. Jedna se fokusira na osvajanje gradova i zamaka, dok je druga vrsta naravno odbrana svojih teritorija. Obe verzije borbi se odvijaju na isti način, igrači moraju da realizuju nekakav “tajni plan” koji će pružiti stratešku nadmoć nad protivnikom i blokirati protivnikov tajni plan za pobedu. Kada se reši faza tajnih planova, igrač počinje čišćenje svojih ili protivničkih baza. Neke baze koriste posebna oružija za opsadu (katapulti i slično) koji vam omogućuju da osvojite zamak ili tvrdjavu. U slučaju da nema teškog naoružanja, uvek imate opciju da se penjete po zivodima tvrdjave putem grappling hook-a nakon što probijete spoljne zidove tvrdjave.

Odstrijeli!

Scenario napada je završen kada igrač otvori kapije i izvuče neprijateljskog komandira, dok je scenario odbrane ispunjen kada je igrač preživeo odredjeni period vremena ili kompletno osvojio bojno polje. Nažalost, ne može se očekivati da ćete dugo uživati u repetativnim scenarijima , obzirom da iako su mesta na kojima se bitke održavaju promenjene u odnosu na original, i dalje je ista igra koja može eventualno dosaditi.

Najdosadniji deo igre je definitivno pomalo čudno osmišljen menadžerski deo igre – održavanje kraljevstva. Igrači moraju da rasporedjuju svoju vojsku, da regrutuju nove oficire, da skupljaju zlato i resurse, i da sve to ulažu u svoje ofanzivne ili defanzivne mogućonsti. Takodje većina bitnih opcija za menadžmemt kraljevstva nije detaljno objašnjen, tako da vas čeka dosta “aha to služi za to!!!” momenata. U slučaju da želite i da napravite svog karaktera koji će se pustiti u avanturu osvajanja Kine, creation mode je tu za sve vaše želje i kreacije.

Dynasty Warriors 9: Empires je niše verzija Musou serijala koji je definicija hate it or love it žanra koji nema mnogo mesta za inovaciju. Koei Tecmo je odlučio da kupi sebi vremena sa novim delom DW serijala sa ovim rehash-om i  sitnim dopunama dok se ne pojavi DW10.

Igru za recenziju poslao nam je Koei Tecmo preko distributera CD Media.

Dynasty Warriors 9 Empires (PS5)
  • 6.5/10
    EmuGlx Score - 6.5/10
6.5/10

Finalni utisci

Na kraju dana Dynasty Warriors 9 Empires nema ni jedan aspekt koji će vas zapanjiti. U slučaju da volite Musou igre, Dynasty Warriors 9 je bolji izbor od Empires jer nećete imati tonu pomalo čudne mehanike i menadžmenta, već će jedini zadatak biti da uletite u masu i razbijete neprijateljske linije sa velikim osmehom na licu.

Pros:
– Musou deo igre
– Ogroman izbor karaktera
– Bitke su jako zabavne

Cons:
– Menadžment je odradjen zbunjujuće
– Regrutovanje je pomalo naporno
– Dosta repetativna igra za ne ljubitelje Musou žanra