Tokom trajanja svake generacija kućnih konzola, javnost veoma brzo postaje svesna centralnih „maskota“ te konzole koje veoma lako promovišu ne samo igre u kojoj su se te maskote pojavile, već i samu konzolu i kompletni katalog igara na njima. Prvi PlayStation je imao Crash Bandicoot-a, originalni Xbox Master Chief-a, a PlayStation 3 generacija je imala avanturističkog arheologa Nathan Drake-a. Posle ogromnog uspeha koje su Uncharted igre ostvarile na PS3 konzoli, studio iza ove franšize Naughty Dog je rešio da prebaci ove naslove na mnogo snažniju PS4 konzolu gde bi je mogli odigrati ne samo stari fanovi, već i totalno nova publika koja nije imala priliku da ranije odigra ove odlične igre (po istraživanju Sony-a, trenutno oko 40% svih korisnika PS4 konzole nisu imali PS3, a procene govore da čak 80% njih nije igralo Uncharted igre). Dok je sam Naughty Dog uradio port njihove legendarne post-apokaliptične igre The Last of Us za PS4, posao prebacivanja Uncharted-a na nextgen hardver je dat malom, ali dokazanom studiju Bluepoint Games koji je dobio godinu i po dana vremena da sve tri igre (bez multiplejera) adaptira tako da one, ne samo izgledaju dobro, već da po svom kvalitetu oduševe čak i najveće poznavaoce starih igara.

 

U ovom pregledu se nećemo fokusirati na kompletne recenzije pojedinačnih igara, pošto smo već ranije na EmuGlx-u objavili opise Uncharted triologije koje preporučujemo da pročitate. Ovde ćemo više obratiti pažnju na novitete koje je Bluepoint Games dodao i načine na koji su ti noviteti poboljšali (ponegde čak i drastično) način na koji ove igre sada izgledaju i rade. U intervjuima koji je Bluepoint dao o igri, njihov inicijalni cilj je bio da pored prebacivanja svih igara u 1080p rezoluciju i rendering od 60 frejmova po sekundi takođe i rebalansira izgled i gameplay igara. Što se izgleda tiče, meta im je bila da se sve igre uzdignu što više na nivo trećeg Uncharteda (koji u ovoj kolekciji zaista izgleda kao da je skoro pravljen da bude nativna PS4 igra) a da gameplay u svim igrama bude što bliži nivou drugog Uncharted-a kojeg mnogi fanovi hvale kao igru koja je imala najbolji sistem upravljanja tokom borbenih sekvenci.

Zbog ovakvog pristupa ka portingu, Uncharted: Drake’s Fortune (2007) je dobio najviše izmena, tako da sada definitivno nema probleme koje je imao u originalnoj formi (krzava 720p igra sa čestim sub-30 framedropovima i diskutabilnim vizuelnim renderingom mnogih elemenata igre), već izgleda „onako kako ga pamtimo“.  Izgleda kao naša sećanja davno odigranog originala gde smo zaboravili mnoge nedostatke i dobro se sećali samo svih pozitivnih delova igre. Grafika je unapređena iznad svakog očekivanog nivoa za moderni remaster (drastično bolji modeli karaktera, maltene svaka textura je popravljena, dodato je novo osvetljenje, sistemi emitovanja čestica, raznorazni efekti i za divno čudo ima i dosta nove modelovane geometrije), a gunplay je sada drastično lakši za korišćenje. U svojoj novoj formi, Drake’s Fortune definitivno predstavlja najbolju verziju ove igre koju možete odigrati, ali i pored svih poboljšanja mora se primetiti da je ona i dalje malo „zaostala“ u mnogim elementima u odnosu na njene slavne nastavke.

Dok je Drake’s Fortune morao da dobije dosta poboljšanja da bi se mogao nazvati „modernom igrom“, Uncharted 2: Among Thieves (2009) se i dan danas može nazvati legendarnom igrom kojoj uopšte nije bilo potrebno da se puno poboljšava. Ali i pored toga, Bluepoint je identifikovao određen broj nedostataka i preko cele igre je poboljšao engine tako da ona sada definitivno izgleda bolje od originala. Ta poboljšanja se uglavnom odnose na nove efekte (osvetljenje, odsjaji na texturama, poboljšanja geometrije i sl.), a sam gameplay je ostao netaknut. Čak i ako ste veliki fan ove igre sa PS3 konzole, ponovno igranje u 1080p rezoluciji i 60fps renderingom zaista uzdiže ovaj naslov na skroz novi nivo (čemu se možete i sami uvereni skidanjem besplatnog demo-a na PS4 PSN-u koji je smešten u razrušenom Nepalu).

Treća igra Uncharted 3: Drake’s Deception (2011) nije dobila maltene nikakva drastična vizuelna poboljšanja, ali iskreno rečeno, nisu joj ni potrebna. Ova igra izgleda odlično i dan danas, a tečno 1080p 60fps izvođenje je čini veoma impresivnom. Ali dok vizuelna poboljšanja nisu doneta, Bluepoint je posvetio dosta pažnje menjanju gameplay-a. Sistem nišanjenja u U3-u je bio meta male kontraverze posle izlaska ove igre, tako da su za potrebe ovog izdanja donete promene tako da sada ova igra ima osećaj nišanjenja kao u drugom Unchartedu. Približavanje načina nišanjanje u U1 i U3 bliže onome u U2 je pozitivno zbog više razloga. Ne samo da su ove dve igre sada dosta lakše za igranje (nišanjenje je dodatno unapređeno samom činjenicom da sve igre sada rade u 60fps pa je zbog toga i input lag manji), već je izjednačavanje nišanjenja sada omogućilo igračima da dosta lakše prelaze sa jedne igre na drugu bez potrebe da se puno navikavaju na promene u gameplay-u.

Sve u svemu, Uncharted: The Nathan Drake Collection predstavlja jedan od najboljih naslova koji su stigli na PS4 do sada. U sebi sadrži tri odlično portovane igre koje služe da pripreme svakog za dolazak dugo čekanog Uncharted 4: A Thief’s End u kom ćemo videti kraj avantura Nathan Drake-a. Ako do sada niste odigrali ovu franšizu, kolekciju morate isprobati što brže, a ako ste se već zasitili PS3 verzija ovih igara, znajte da se u ovom reizdanju nalaze i pokoji noviteti koji će vam doneti zabavu koju niste mogli ranije da iskusite (novi trofeji, photo mod, speedrun mod sa online leaderbordima u kojem možete uporediti vaše uspehe sa prijateljima i još luđi mod težine igre od već teškog „Crushing“-a) kao i propusnica za Uncharted 4 multiplayer betu koja će biti održana početkom ovog decembra.

Uncharted: The Nathan Drake Collection (PS4)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Uncharted franšiza je procvetala na PS3 konzoli, ali vlasnici nove PlayStation 4 konzole po prvi put imaju šansu da odigraju ove igre u odličnoj novoj formi koja po prvi put prikazuje ove igre u svom punom svetlu. Bilo da ste stari fan ili novi igrač, ova kolekcija je savršen način da se upoznate sa avanturistom Nahtan Drake-om pre njegove finalne avanture u dugo čekanoj Uncharted 4 igri.