Gde mi odoše svi žetoni…

Teenage Mutant Ninja Turtles, sa domaćim imenom Nindža Kornjače su epski serijal crtanih filmova koji vec decenijama prati sve generacije i uzraste. Četiri kornjačice na koje je prosuta misteriozna tečnost mutagen X su se transformisale u humanoidne kornjače koje sa učiteljem Splinterom kreću da osujete planove Šrederu i Krangu po ko zna koji put.

Iako su serije uvek bile izuzetno popularne (što se ne može reći za igrane filmove iz ove franšize) video igre su bile definicija zabave.

Od nerealno teške TMNT za NES konzolu, preko Game Boy adaptacija, Super Nintenda, SEGA Mega Drive 2, pa sve do arkada, naše drage nindža kornjače su uvek pružale izazov i zabavu za solo igrače ali i za couch co-op koji je u danasnje vreme skoro pa ispario. Arkadna iskustva i doživljaji iz famoznih igraonica su postali arhaični izrazi i avanture starijih generacija, gde su na TMNT arkade trošene pare od užine, školskog pribora, piva/cigara po koje su vas poslali ujak / stric, baterije za dedin slušni aparat itd itd…

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge nastavlja zlatnu recepturu svih prethodnih igara – Krang i Šreder su odlučili da osvoje New York i da usput unište kornjače koje su im najveći trn u oku. Naše drage kornjače koje nose imena renesansnih umetnika, zajedno sa učiteljem Splinterom i reporterkom April O Neil kreću u avanturu oslobadjanja New Yorka od strane zle armije Kranga i Šredera.

Oni koji su igrali TMNT Turtles in Time i TMNT The Arcade Game ima da se izuzetno brzo uhodaju u mehaniku nove igre. Nivoi koje prolazite su klasični retro style beat ’em up gde sa leva na desno napredujete po nivou i tamanite protivnike. Šrederova armija Foot Soldiers (niko nije razmišljao da će ovakvo ime jako loše “ostariti” u današnje vreme) vam nudi dovoljno izazova i varijacija protivnika da vam neće ni u jednom trenutku biti dosadno. Ubačeno je par novih mehanika u igru tako da pored regularnog pritiskanja jednog dugmeta za kul kombo, imate nekoliko opcija koje će vam staviti osmeh na lice i vratiti vas u “stara dobra vremena” dok vam se deda drao jer mu još uvek nije zamenjena baterija na slušnom aparatu, ali ste zato prešli još jedan nivo u TMNT.

Svaki karakter koga birate ima poseban set poteza, dok je special meter tu kao nagrada za ultra poteze, koji se puni eliminisanjem protivnika, i skala se resetuje u slučaju da vas udare. Igra je donekle fer obzirom da kada napunite jednu skalu za super, neće se degradirati i opasti ispod nje, tako da imate priliku da iskoristite super potez i smanjite broj protivnika na ekranu.

Jedna od sjajnih stvari je multiplayer komponenta zahvaljujući kojoj imate priliku da sa još pet saveznika krenete u pohod protiv Kranga i Šredera. Nažalost, sa šest igrača na ograničenom ekranu, postoji šansa da ćete se izgubiti u totalnom haosu dok lete delovi robota i slično po ekranu, ali opet više je bilo zabavno pokušavati se snaći i otkriti šta vam to skida health i zašto gledate u pogrešnog karaktera. Online netcode bi mogao da se još malo dotera i usavrši, ali generalno lag je retko primetan (plus i zavisi sa kim igrate). U Local tj. couch multiplayer na PlayStationu imate priliku da igrate sa još tri saborca pa će haos biti manji.

Hardcore ljubitelji arkada su dobili poslasticu u vidu Arcade mode koji ima prostu i jednostavnu mehaniku – imaš odredjen broj života, odredjen broj continue-a, probaj da savladaš igru. Ovim izazovom su pružili nostalgični osećaj starijim igračima koji će trošiti sate i sate na ovu igru.

Story mode je tu sa odredjenim izmenama. Vaš karakter dobija levele, i unapredjuje se, dok se otključavaju razni itemi, pa čak i cameo iz svih mogućih serijala TMNT. Genijalan omaž na NES verziju igre je pogled na kombi TMNT iz ptičije perspektive koji će odmah dobiti bonus poene od retro igrača. Bonus misije i izazovi su tu za lovce na trofeje tako da možete malo produžiti ovu barem po meni pomalo kraću avanturu. Muzika i vizualni aspekt su priča za sebe, i ako vas već interesuje igra, znate kakvo vas zadovoljstvo čeka. 16bit era grafika sa jako kvalitetnim OSTom koji idealno prati svaku situaciju, izmamiće osmeh od klinca u vama koji još uvek peva uvodnu špicu dok se deda i dalje dere zbog slušnog aparata.

TURTLE POWER!!!!

TMNT: Shredder's Revenge (PlayStation 5)
  • 9/10
    EmuGlx Score: - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Kada se sve sagleda, Tribute Games koji su odgovorni za ovu sjajnu igru su uradili izuzetan posao. Sa velikom strašću i ljubavlju su prišli retro 2D beat ’em up igrama i oživeli nama drage heroje koji će se svideti i staroj i mladoj publici. Igru iskreno mogu preporučiti kao jednu dobru popodnevnu zabavu ili ako želite malo pojačajte težinu i prepustite se izazovu. Tako da podignite svoje katane, sai, nunčake i motke i krenite u pohod oslobadjanja New York od zlih sila Dimenzije X sami ili uz još saboraca.

Pros:
– Sjajna retro style igra
– Izuzetna muzika
– Dobar izbor karaktera

Cons:
– Online je malo bagovit
– PlayStation local co-op je ograničen na četiri igrača