Dvanaest godina posle premijere pretplatničkog servisa PlayStation Plus na vremešnoj PS3 konzoli, Sony je rešio da je osveži i dodatno revitalizuje uz pomoć ogromnog kataloga igara koji je nekad bio deo zasebnog servisa PlayStation Now. U svojoj današnjoj formi, PS+ pretplata se sada podelila na tri nivoa, dajući igračima šansu da odaberu tačno onaj nivo ponude digitalnog content-a i online servisa koji njima odgovaraju.

PlayStation Plus je sve ove godine dolazio u statičnoj formi premium servisa sa mesečnom ili godišnjom pretplatom koji je igračima nudio nekoliko besplatnih igara mesečno, pristup cloud savegame prostoru, dodatnim popustima za PSN igre, integrisani GameHelp servis za PS5 igrače, SharePlay opcija za deljenje svojih igara preko live stream-a do bilo koje druge konzole (gde drugi igrač čak može da preuzme gameplay i zaigra) i od premijere PS4 konzole opciju da igraju igre online sa prijateljima i svim igračima širom sveta (osim F2P igara koje su uvek bile slobodne za online igranje). Ova verzija PS+ ostaje nepromena i danas, samo je premimenovana u PlayStation Plus Essential.

Sledeći nivo je PlayStation Plus Extra, koji u svoju ponudu dodaje zaista impresivni katalog od preko 400 PS4 i PS5 igara među kojima se nalaze i nedavni hit naslovi kao što su Returnal i Demon’s Souls. Ovaj spisak igara neće biti statičan – igre će dolaziti i odlaziti, a među njima će se naći čak i potpuno novi naslovi kao na primer stealth puzzle igra Stray od indie izdavača Annapurna. Ona stiže u prodaju sredinom jula, ali će je PS+ Essential igrači moći odmah odigrati besplatno.

Najskuplji nivoi pretplate dolazi u formi PlayStation Plus Premium, koja pored svih ranijih bonusa iz Essential i Extra ponude otključava tri dodatna kataloga igara – Cloud Streaming katalog među kojima se nalazi preko 300 popularnih PS3 i PS4 igara koje se mogu streamovati na PC i PlayStation konzole (PS4 igre se mogu i downloadovati i igrati normalno lokalno), Classic Catalog koji PS4 i PS5 igračima omogućava da skinu i igraju PS2, PS1 i PSP igre, kao i Game Trials sekcija gde PS5 igrači mogu da skinu pune verzije igara i igraju ih dok ugrađeni tajmer od 2-10 sati ne istekne (sačuvane savegame pozicije se mogu nastaviti koristiti ako korisnik dokupi punu verziju igre posle isteka tajmera).

Stari PSNow cloud streaming servis smo isprobali kada se on prvi put pojavio u Evropi, i tada smo ga našli nepovoljnim za korišćenje u našem području. Serveri su bili daleko i u ponudi je tada bio samo mali broj PS3 igara. Ovaj servis je dosta porastao od tada, i sada nudi skoro 400 igara koje se mogu lakše streamovati na PS4/PS5 konzole i PC. Proces paljenja igara je brz, kvalitet slike je poboljšan, podržana je 1080p rezolucija, a serveri su sada dosta bliže pa ni input lag neće biti velik problem čak i za akcione igre. Ako je internet konekcija dovoljno brza i stabilna (oko 20mbit-a je dovoljno za lagodno igranje), mnogi igrači i neće primetiti da igraju cloud igru.

Klasične igre sa starih konzola dolaze u dve forme – poptuno prilagođeni naslovi koji su pre par godina portovani na PS4 i sada se u tim verzijama mogu odigrati na PS5 konzoli, i emulirane igre koje se sada automatski pokreću preko oficijelnog emulatora kojeg je napravio sam PlayStation. Emulator ima opcije za nekoliko display modova, kao i mogućnost korišćenja save states-a za instantno učitavanje ranijih sekvenci igarnja.

Sve u svemu, PlayStation Plus sada igračima nudi lagodan način da drastično povećaju pristup katalozima igara koje ih mogu zabaviti ma koji žanr igara im se najviše dopadao, a igrači koji traže nepoznatu zabavu sada mogu da listaju igre iz mnogih žanrova i nađu neke popularne hit igre i kultne naslove koji su ranije zaobišli. Premium ponuda duplira ponudu ponuđenih igara, omogućava streaming PS3 igara, a preko game trials opcije čak nudi mogućnost testiranja punokrvnih PS5 igara, što može pomoći igračima da odluče da li da kupe skupe nove igre.

Svi PlayStation igrači koji žele da se zabave online su svakako odavno deo bazičnog PS+  Essential nivoa pretplate od oko 60€ godišnje, a sada mogu povoljno da nadograde svoju pretplatu na veči nivo i otključaju velike kataloge zanimljivih igara.

Extra nivo košta 100€ godišnje, dok se premium otključava za samo 20€ godišnje više. Sada nam se čini da je Extra nivo najbolji za pretplatu, makar dok se ne obistini glasina da će svaka nova PS5 igra morati da igračima ponudi Game Trial demo.