NeoGeo groznica na Switch konzoli je počela sa njenim izlaskom. Odmah za launch event je najavljeno par igara koje će krasiti ovu novu konzolu nekim starim klasicima. Pored desetine koji su bili izbačeni, jedan od najpopularniji je sigurno King of Fighters ’98.

Nastavak King of Fightersa za 1998. godinu među igračima važi za jedan od najboljih u serijalu, jer poseduje određene prednosti čak i kada se uporedi sa kasnijim ostvarenjima. King of Fighters ’98 nudi na izbor impresivnih 38 boraca što je više i od nekih kasnijih nastavaka, s tim ovoj brojci treba prododati i još nekolicinu tajnih likova koji se mogu otključati u kućnoj verziji igre. Razlog zbog čega je u igri prisutan ovoliki broj likova je jednostavan – SNK je KOF ’98 zamislio kao kompilaciono izdanje koje nije povezano sa pričom iz prethodnih delova što najbolje ilustruje pojavljivanje nekih likova koji su ubijeni u ranijim delovima priče (recimo, Mature i Vice).

Izvođenje je ostalo gotovo nepromenjeno u odnosu na King of Fighters ’97. Dakle, postoje 2 moda za izvođenje desperation (DM) i super desperation udaraca (SDM) koji nose nazive advanced i extra. Extra je sistem koji se koristi u King of Fightersu 94, 95, 96 i opciono u 97. Izvodjenje super udaraca se u ovom modu može vršiti tek kada napunite skalu u donjem uglu do maksimuma istovremenim pritiskom na tastere A, B i C. Takođe, kada energetska skala počne da treperi (odnosno, kada imate manje od ¼ energije), možete izvoditi neograničen broj SDM-ova. Generalno, bolji je izbor za slabije poznavaoce igre. Ako odaberete extra stil, energetska skala u borbi će biti prikazana žutom bojom. U Advanced modu imate mogućnost da čuvate ”poene” neophodne za izvodjenje superudaraca i to do 3 sa prvim borcem, 4 sa drugim i 5 sa trećim. Pored toga što možete izvoditi DM-ove kada to poželite, pritiskom na tastere ABC zajedno, aktiviraće se limitirana vremenska skala kada će vam biti omogućeno da izvedete i SDM, dakle bez obzira na količinu energije. Ako koristite Advanced mod, energija će biti zelene boje. Veću novinu predstavlja i pomoć koja se pojavljuje ako izgubite meč a koja se dobija po slučajnom izboru. Neke olakšice kao što su smanjivanje težine protivnika ili beskonachno izvođenje DM/SDM-ova takođe mogu biti od ogromne pomoći. Kada smo već kod težine, treba reći da je default nivo preteran, tako da savetujemo da je sa četvrtog smanjite na treći ili još bolje, drugi nivo. Najveći razlog za to je nažalost, glavni protivnik u igri (Omega Rugal) koji je po tradiciji praktično nesavladiv pa je jedini način za njegovo prelaženje dobijanje pomoći (posle gotovo sigurno izgubljenog prvog meča). Na prvom nivou težine borba ce biti kud i kamo lakša, ali će zato ostali protivnici biti toliko slabi, da pobeda nad njima neće predstavljati nikakvo zadovoljstvo.

Za razliku od ranijih nastavaka, u KOF ’98 timovi više nemaju svoju default pozadinu već se borilišta menjaju po random principu. Grafički, King of Fighters ’98 se ne razlikuje mnogo od prethodnog nastavka. Intro je odličan, dizajn menija i grafika izgledaju znatno bolje. Pozadinski elementi su još jednom sjajni, a nekoliko nivoa će vam sigurno očarati, npr. Japan City Street. Crtež boraca je ostao isti tako da pravih inovacija i nema. Ipak, neosporno je da je KOF ’98 uspeo da nadmaši prethodnike na ovom polju. Muzička podloga je bolja nego ikad i sada se po prvi put vezuje za lik protiv koga se borite. Neke teme su potpuno prenese iz drugih igara a neke remiksovane ali im je zajedničko da zvuče jako dobro. Zvučni efekti nisu pretrpeli gotovo nikakve izmene pa ih ne treba posebno ni pominjati, što nikako nije mana, jer su zaista kvalitetni. Bilo da ste vatreni poklonik 2D borilačkih igara ili samo tražite kvalitetnu igru, King of Fighters ’98 Slugfest će vam pružiti zabavu na duži period.

Što se tiče verzije na Switch konzoli, odrađena je i više nego odlično. Ne samo da su uspeli da naprave lag free kontrole, već je igrivo sa podeljenim joyconom u tabletop modu. Ukoliko imate prijatelje koji su odrasli uz ovu igru, ovo je strašno dobar način za podsećanje mlađih dana kada smo trošili bogatstvo na automatima.