Da u rečniku postoji definicija za frazu “upropašćen potencijal” pored bi bio logo Star Ocean-a. Serijal je počeo poprilično dobro, bolje nego što igrači sa zapada misle,  prvi nastavak na SNES-u originalno nije objavljen izvan Japana a bio je u rangu Secret of Mana i Final Fantasy VI, među najboljim 16bit RPG igrama. Takođe Second Story na PlayStationu bio je jedan od najboljih JRPG-ova na sistemu. A onda smo dobili Star Ocean 3: Till the End of Time, Square Enixov pokušaj da serijal gurne na zapad u mainstream. Imao je sve kvalitete prethodih izdanja, razdvojene putanje razvijanja likova, sulud item creation mod, bonus dungeone i dobar battle system. Produkcija je bila na nivou a lokalizacija odrađena odlicno. Ipak nije prošao među novim fanovima toliko dobro. Reklamiran kao scifi avantura koja se odvija širom galaksije a ustvari je bio više u sword & sorcery fazonu… što je smetalo mnogim igračima koji nisu bili upoznati sa prethodnim nastavcima. Nije pomoglo ni to što protagonisti nisu bili posebno popularni, a ni to što je totalno suludi obrt na kraju učinio sve besmislenim.

Ipak Star Ocean 3 je bio pristojna igra, što se nikako ne može reći za četvrti nastavak, koji je sa lošim prevodom i još jednom bezveznom pričom još više oštetio nepostojeći status ovog serijala na zapadu. Peti nastavak koji je sada pred nama je poslednji pokušaj da se ova franšiza vrati na velika vrata.

2887250-4852679190-StarO

Nažalost sve u vezi Star Ocean 5 prosto vrišti LOW BUDGET. To se vidi od jeftinog intro videa pa sve do “epskih borbi u svemiru” pred kraj igre… gde vidite samo kapetana kako izdaje naređenja… u fazonu low budget scifi filomova c produkcije. To se oseca i kroz recikliranu priču koja se odvija samo na jednoj planeti, sa još manjim brojem igrivih likova sa generičkim ličnostima… Imamo lika koji nosi mač i ima plavu kosu, drugara iz detinjstva, seksi mag ribu, simpatično ali iritantno dete, borca pesnicima itd.

Priča je banalna kao sledeća rečenica – Tinejdžer sa mačem, srednjovekovna planeta, misteriozna devojka koja ima specijalne moći, tajna zla organizacija. Postoje neke veze sa prethodnim igrama ali ni jedna od njih nije preterano bitna, a težina kompletne priče deluje mnogo manje od svih prethodnih nastavaka.

SOIF_Battle_Miki

Nizak budžet oseća se u svakom momentu, u svakom detalju u dizajnu. Dok je igra najavljivana mogućnost kretanja za vreme live animacija u igri promovisana je kao cool novi feature a u praksi deluje kao nešto što je urađeno da bi se smanjili troškovi. Svaki ozbiljiniji razgovor, svaki dinamični obrt u priči, svaki dramatični momenat imaju toliko manju težinu jer vidimo Fidela kako se šeta unaokolo i ubija atmosferu. Odluka da borbe u SO5 budu na istoj mapi kao i avanturisanje imaju sličan efekat. Pošto će vaša ekipa u igri ubrzo postati veoma brojčana mape su dizajnirane tako da se neprijatelji pojavljuju samo na mestima gde postoji dovoljno prostora za borbu… i to čini da dungeoni kao i mape napolju deluju praznjikavo i uvek ravne kao palačinka. Ne pomaže ni to što većina dungeona izgleda manje više isto.

To što ne postoji poseban ekran za borbe postaje stvarno iritantno u zatvorenim dungeonima gde sve mane endžina, kontrole kamere i AI-a dolaze na videlo. Menadžerisanje sa sedam likova u isto vreme tokom real time borbe je samo po sebi dovoljan izazov i bez propratnih glitcheva. Ipak lagali bi kada bi rekli da borbe nisu zabavne, ipak je to Star Ocean na kraju dana, tu je stari dobri arkadni RPG feel po kome je serijal poznat. Skill sistem je takođe poprilično dubok i po vibeu podseća na drugi deo.

Star-Ocean-Integrity-and-Faithlessness-28

Kada na to dodamo izazovne bonus dungeone, smešne “private action” segmente priče, kao i veoma dobar soundtrack, kompletno iskustvo može biti i prijatno ako ste ljubitelj JRPG-a i možete da vidite dalje od ispodprosečne površine. Likovi nisu ništa posebno ali nisu ni totalna propast, Anne i Mikki će definitivno biti favoriti mnogima, a ranije spomenuta seksi mage Fiore je zapravo jedan od najbolje napisanih sporednih likova u kompletnom serijalu… i jedva čekamo da vidimo (dobro građene) cosplayerke u njenom kostimu!

U poređenju sa prethodnim nastavcima sadržaja možda ima manje ali igra nikako nije kratka. Za prvo prelaženje biće potrebno minimum 40 sati. Sadržaja ima međutim problem je u apsolutnom odsustvu bilo kakve inovacije. Problem je u tome koliko se Star Ocean 5 oslanja na predhotne nastavke i koliko sve deluje reciklirano, ipak verujemo da će se neko ko se prvi put susreće sa Star Ocean serijalom definitivno bolje provesti u Integrity and Faithlessness-u.