Developeri iz Insomniac Games studia u saradnji sa GameTrustom nam donose novu 2D akcionu avanturu pod nazivom – Song of the Deep – podvodnu pustolovinu koja odmah na prvi pogled jako liči na ‘Aquaria‘ igru iz 2007. godine. Za razliku od pomenutog naslova, ovo je puno modernija i sadržajno bogatija ‘kopija’, a fokus je na dalekoj prošlosti odnosno Irskoj mitologije, sastavljene od mnogih generacijama ispričanih legendi o nepoznatim mestima i čudesnim bićima koje se nalaze u njima, priče koje u kompletu nalikuju nekakvim bajkama. Upravo smo sada zaronili u jednu takvu bajku sa vama , bajku koja je vrlo emotivno dirljiva i snažna, ulazimo polako u velike i neistražene tamne dubine okružene nečim nepoznatim i neočekivanim.

7

U glavnoj ulozi je mala devojčica po imenu Merryn. Ona je ćerka vrednog ribara koji joj je svake noći pričao brojne avanture i zanimljive priče, o gradovima od zlata, raznim čudnim i strašnim stvorenjima, ali isto tako i odlazio svakodnevno sa svojim malim brodom na pecanje do kasno u noć, kako bi prehranio svoju porodicu koja inače živi jako skroman, povučen, i miran život. Na svaki taj odlazak ga je malena Merryn ispratila sa srećom i osmehom, u nadi da se njen tata sigurno i bezbrižno vrati svojoj kući sa tog neizvesnog morskog puta. Jednoga dana taj osmeh sa njenog malenog lica je nažalost nestao. Jedne noći njen otac se nije vratio iz lova, nestao je bez traga i glasa. Merryn ga je tu celu noć nestrpljivo čekala da se vrati, ali njegov povratak nije dočekala. Te noći je zaspala sa brigom i suzama u očima. U snu je videla svojeg oca kako ju doziva u pomoć da ga izbavi iz nesreće koja mu se dogodila i nakon kojeg je sada ostao zarobljen u hladnim morskim dubinama. Da bi spasila svog oca, Merryn je sama sastavila i napravila improviziranu podmornicu, i krenula u pretraživanje nepozatih morskih dubina u nadi, ali i ogromnoj  hrabrosti i odlučnosti da se zajedno vrate svom toplom domu i nastave sa normalnim životom.

Njen zadatak neće biti nimalo lagan, nepoznate dubine kriju mnoge skrivene tajne i zagonetke koje treba rešavati kako bi napredovali kroz igru i kako bi Merryn bila sve bliže svome ocu, kao i mnogobrojne mutirane neprijatelje svih veličina i oblika koji će vam celo vreme stajati na putu da ova priča ipak ne dobije svoj zasluženi ‘happy ending’. Sve one priče, bile one pozitivne ili one krajnje negativne, koju je Merryn slušala od svog dragog oca će se pokazati kao istinite, sve one čudnovate mitske građevine i čudovišta su ovde normalna pojava i na svakom koraku vas prate. Velike mutirane i strašne ribe/pauci/meduze su samo jedni od tih neprijatelja koji vas žele uništiti sa svojim strujnim ili raketnim oružjima. Da bi im se na to uzvratilo, tu nam je mogućnost da sa svojom podmornicom ispaljujemo vatrena torpeda, na početku slabašni harpun koji će služiti da se odbranite od njih. Tokom igre skupljamo razne predmete sa kojom punimo energiju koja nam je potrebna za njihova ispaljivanja, poene kojima nadograđujete oružja kod mitska morska stvorenja kao i samu energiju za život ukoliko preživite neku surovu borbu. Kako igra odmiče i kako napredujemo, tako će nam se povećavati sposobnosti i veštine sa kojima raspolažemo, naknadno će nam biti omogućeno da izađemo iz same podmornice i tako samostalno ronimo kroz razne prolaze i labirinte, ali i rešavamo zagonetke na teško dostupnim mestima kojih ima jako puno.

Cela Merryna pustolovina grafički izgleda fantastično i spektakularno za oko. Sjajan crtani art dizajn morskih dubina, odlična animacija pozadine, osvetljenja koja su puna živopisnih sitnih detalja (odraz okoline na kabini podmornice sa kojom upravljate je samo jedan od tih detalja), može se reći da je Song of the Deep sigurno jedna od najlepših igara ikada napravljenih u ovom žanru, pored Ori and the Blind Forest. Što se tiče samih vizuala, a isto tako se može reći i za sam zvučni deo igre. Keltska muzička pozadina koja vas prati kroz ovu bajkovitu avanturu u ovoj priči odgovara savršeno, a posebno treba naglasiti i pohvaliti samu naraciju za koju je angažovana Irske glumice Siobhan Hewlett koja ovde daje poseban dadatni šmek i pravi autentičan  doživljaj na kompletnu priču, neopisivo iskustvo koje jednostavno treba doživeti.

Tamo gde sada nastaju problemi u Song of the Deep-u (i gde će mnogi imati problema i glavobolje od nerviranja) su kontrole tj. sama fizika upravljanja sa glavnim likom i prevoznim sredstvom kojeg koristi, koja je ovde dosta spora i troma na reakciju vaših zadanih komandi, često dolazi do ‘proklizavanja’ pa tako i do gubljenja same energije i života. Mnogo je situacija tokom kojeg će biti  potrebna preciznost u savladavanju prepreka i izbegavanjima samih neprijatelja i njihovih arsenala sa kojima vas napadaju,  a lošija fizika pokreta će to samo dodatno otežati i zakomplikovati. Nekome će ovo biti nešto što će ga samo naterati i dodatno motivirati na usavršavanje svojeg gaming skill-a kojeg trenutno ima, a nekome će ovo samo doneti velike frustracije i nerviranje (možda i po koju polomljenu tastaturu/miš ili đžojstik) to sve zavisi od praga tolerancije kojeg imate. Sa druge strane, moramo napomenuti i to da se igra dešava u vodi gde je teško kontrolisanje podmornice glavni deo mehanike ove igre, tako da gledajući sa te strane, samo vam je potreban skill koji ćete steknuti vremenom, i ništa više.

6

Da je moglo bolje biti odrađeno što se ovoga tiče, moglo je itekako. Jer ovako sjajna priča nije nikako zaslužila da joj nešto pokvari ukupan dojam koji ostavlja iza sebe nakon provedenih 7-8 sati koliko traje ta dirljiva pustolovine malene heroine Merryn koja nas oduševljava na svakom njenom koraku sa svojom hrabrom i snalažljivom borbom protiv zla, i izvlači snažne emocije iz vas kao iz najsrećnijih dana vašega detinjstva. Ona će mnogim mlađim generacijama biti uzor za odrastanje, i pokazati put kako se treba spremno boriti u svakom trenutku za svoje drage osobe koje neizmerno volimo, i nikada ne odustajati ili posustati u toj životnoj borbi. Svakako joj treba pružiti šansu jer je ovo sjajan naslov iz ‘srednje klase’ igara, ali pripremite unapred velike količine živaca… trebaće vam.