Gaming scena je trenutno sačinjena od pucačina, par avantura, nekoliko sportskih naslova i tek mali procenat ostalih tipova igara. Sve manje i manje možemo naći igru uz koju se možemo opustiti sa porodicom preko vikenda, igrati nešto bez razmišljanja ili se smejati uz dobre opaske samih karaktera. U gaming dobu nasilja, ubijanja i masakra, jedna igra i dalje opstaje i izdvaja se po svakoj mogućoj osnovi.

Četvrtu godinu za redom, Skylandersi nastavljaju da osvajaju domove širom sveta sa svojom novom igrom u serijalu koja nosi naslov – Trap Team. Već svima poznat serijal u kom plastične figure ispred vas oživljavate na vašim ekranima je jači nego ikad. Ipak, posle tri nastavka koji su obeležili jednu epohu, jednu generaciju konzola, sada je vreme za nešto potpuno drugačije. Kada kažemo to, baš tako i mislimo. Skylanders igre su bile poznate po tome što ste mogli koristiti figure iz prve igre, Spyro’s Adventures na prošloj generaciji konzola, Swap Force, ali to više nije slučaj. Da biste igrali, završili, čak i istražili nivoe u novoj igri, moraćete odvojiti novac za posebne nove figure koje su neophodne da bi igrali, a naravno i završili igru. Svima pada na pamet “a da, izdavači i razvojni tim samo žele da izvuku još koji dinar od već siromašnog naroda”, ipak u ovom slučaju se detalj kao što je ovaj može lepo opravdati jer igra donosi baš dosta inovacija u odnosu na prethodne delove.

Priča je u duhu prethodnika, zli Kaos je uspeo da oslobodi razna čudovišta u do tada najosiguranijem zatvoru. Zlikovci su sada razbacani po Skyland svetu i rastužuju stanovnike, a na vama je da ih sa svojom armijom Skylandersa, nazvanom Trap Team sve pobedite i ponovo zarobite, uz pomoć nove opreme i novih karaktera. Svaki član Trap Teama nosi posebno oružje koje je napravljeno od veoma retkog Traptanium elementa i samo oni mogu spasiti svet. Traptanium oružja im dodatno omogućavaju da skupe elementalnu snagu koja se krije po Skylandu.

 

Princip igre je ostao isti – imate portal na koji je potrebno postaviti odgovarajuću figuru koja u tom trenutku oživi i na ekranu, a vi započinjete vašu avanturu. Prva razlika je u samom portalu koji sada ima dodatni slot gde ubacujete “zamku”. U samom Starter Packu dobijate dve zamke, svaka zamka se razlikuje po elementu koji prestavlja i u ovoj igri ih ima osam. Naravno, zlikovci se razvrstavaju u po osam grupa, sve u zavisnosti kom elementu pripadaju. Isto tako, i Trap Team članovi se razvrstavaju po elementima. Mali tvist u svemu ovome je, kada budete zarobili nekog zlikovca, vi ga na neki način preobratite, i tako dobijate mogućnost da igrate sa njim. Sama promena je samo jedan klik daleko, ali kontrolisanje zlikovca koji postaje dobrica je vremenski ograničeno, tako da ćete morati dobro da planirate kada i kako će te ih iskoristiti. Druga novina je zvučnik koji je na portalu, koji ima dodatnu funkciju. Skylandersi su povremeno tihi i pomalo jednolični u toku igranja, baš zbog toga u Trap Teamu na scenu dolaze zlikovci koje zarobite. Sa vremena na vreme će pokušati da komuniciraju sa vama, dobacuju vam ili komentaristati šta se dešava na ekranu. Pored šarenolike grafike, prijatne prezentacije, raznolikih likova i zabavnog gameplaya, Trap Team donosi još jedan element koji uživanje u ovoj igri može svrstati rame uz rame sa gledanjem Pixar animiranih filmova, prosto nećete znati ko će vas pre i kako nasmejati u igri. Skylanders Trap Team je pravi akcioni RPG, naravno sporiji i prilagođeniji nešto opuštenijoj, kao i mlađoj publici, mada, ne obavezno, jer ipak je tu i dosta sličnosti sa nekim ozbiljnijim akcionim RPG igrama. Sakupljanjem zlatnika ćete otključavati i nadograđivati razne vrste poteza, kupovati opremu koja vam daje određene bonuse za oklop, napad, brzinu… Sve ove varijacije u samom razvoju vašeg karaktera dovode baš do te raznolikosti u samom igranju, i time, iako je skupa investicija, nije nimalo dosadna, šta više, jako je zabavna ukoliko imate mlađeg člana porodice koji još nije spreman za krvave obračune koje nam donose današnji naslovi.

IMG_0306

Gameplay spada u žanr platformera, ali se ne može uporediti sa Super Mario 3D igrama i sličnim, gde vam je brzina i dobra koordinacija potrebna za prelaženje nivoa. Iako jednostavna za igranje, mehanika i sam dizajn nivoa će vam pružiti dosta zabave, sa sve skrivenim delovima, tajnim prolazima i vratima koja može otvoriti samo određeni Skylander. Igra će vas jednostavno terati da joj se vraćate. Pored standardnog gameplaya tu su i mini igre koje će vas zaokupirati između nivoa, i u određenim delovima igre koje morate otključati, kao što su igre kartama, nekoliko slagalica ili čak totalno prebacivanje igre u 2D mod tokom određenih deonica.

Zbog samog načina rada portala i figura, nećete biti u mogućnosti da odmah potpuno kompletirate igru, jer vam Starter Pack donosi samo jednog Trap Team člana i jednog običnog Skylandera, kao i dve Zamke i naravno novu verziju portala. Iako su Skylanderi iz prethodnih igara podržani i moguće je igrati sa njima (totalno se uklapaju u priču), nećete biti u mogućnosti da kompletirate igru, zbog već pomenutih zaključanih vrata i određenih protivnika koje samo pojedini Skylanderi mogu eliminisati. S druge strane, po količini zabave koju igra donosi na duge staze, sama investicija će vam se verovatno isplatiti.

Skylandersi na Tabletu?
Ovo je prva Skylanders igra koja se pojavila u punom izdanju i na tablet uređajima. Grafika naravno ne može da parira PS4 i Xbox One verzijama, ali se može reći da je skoro ista kao na PS3 i Xbox 360 i naravno, ceo sadržaj je tu, bez ijednog nedostatka. Igru naravno možete uzeti preko odgovarajuće App Shop aplikacije za vaš uređaj, a za funkcionisanje vam je takođe potreban portal kao i figure koje se isto mogu koristiti i na verzijama kućnih konzola. Uz starter pack za tablet dobija se i wireless kontroler specijalno napravljen za ovu igru tako da bez touch kontrola ceo ekran ostaje za akciju. Trap Team u verziji za tablete je odličan dodatak za sve ljubitelje Skylandersa koji žele da putuju, a nije im problem da ponesu nekoliko figurica iz svoje kolekcije sa sobom, ili pak za klince kojima roditelji i dalje odbijaju da nabave konzole

Skylanders: Trap Team (Xbox One)
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci:

I na kraju, možemo reći sve osim “još jedna klasična Skylanders igra”. Nekoliko promena u samoj funkcionalnosti, mehnanici, kao i dizajnu nivoa su dovoljni razlozi da zaronite u još jednu avanturu vaših omiljenih plastičnih drugara. Sati i sati zabave su pred vama, samo vam je potrebna igra, portal i po mogućstvu mlađi partner koji će vam pomoći da oživite na desetine plastičnih Skylandersa, pomognete im da zarobe sve zlikovce i poraze zlog Kaosa!