Shovel Knight je igra stvorena zahvaljući hiljadama ljudi koji su donirali svoj novac novopečenom studiju Yacht Club Games putem Kickstarter servisa zbog ljubavi prema igrama koje potiču iz 8-bitne ere. Ovo je naslov koji direktno crpi inspiraciju iz klasičnih Nintendo (NES) naslova kao što su Mega Man, Super Mario Bros. 3, Castlevania, DuckTales, Zelda i mnoge druge. Shovel Knight je 2D akcioni platformer u kojem kontrolišete naslovnog lika, viteza sa moćnom lopatom! On će lopatom uništiti gomilu neprijatelja, iskopati brdo blaga i pobediti svakog negativca koji mu stoji na putu!

Shovel-Knight-Polar-Knight

Priča je veoma jednostavna i ispričana u nekoliko scena, svaki lik kojeg upoznate imaće nešto da kaže i da vas uputi ka nečemu. Shovel Knight je čitavim tokom igre u potrazi za svojim partnerom Shield Knightom, koja nestaje na početku igre. Zlo se izdiglo nad celom regijom i na njemu ostaje da pobedi glavnog negativca, povrati red i mir, a možda pronađe i onu koju traži. Gejmplej je veoma jednostavan, a u isto vreme veoma izazovan, Shovel Knight može da odskače svojom lapatom od neprijatelja do neprijatelja u stilu Baje Patka u već pomenutoj igri DuckTales. On takođe pored svoje lopate koristi sporedne predmete koje pronalazi u svakom od 8 glavnih nivoa (jedan po nivou). Slično MegaManu koji svoje moći, u ovom slučaju predmete, dobija kada pobedi glavnog šefa nekog nivoa, a koristi ih u stilu jednog od Belmonta iz Castlevania serijala, tako što mora da ima određen broj srca, u ovom slučaju magije, da bi ih koristio. Većina predmeta je korisna i dosta moćna, a iako nisu potrebni da bi se glavni nivoi savladali, definitivno će pomoći u tome. Mapa gde birate nivoe je inspirisana Super Mario Bros. 3 igrom. Tu ćete naći sve glavne i sporedne nivoe, gradove koje možete posetiti da bi ste potrošili svoje teško zarađeno zlato na razna unapređenja i oklope, kao i lutajuće putnike na mapi koji su sami po sebi boss neprijatelji. Igra ne crpi inspiraciju samo iz retro igara, sistem umiranja i kazne za to je identičan onome iz Dark Souls serijala. Tokom svog putovanja skupljate zlato, a kada umrete određena vrednost zlata ostane na tom mestu gde ste stali, a ako uspete da se vratite nazad bez umiranja možete ga ponovo pokupiti, u suprotnom zlato zauvek nestaje.

Grafika je naravno urađena u 8-bitnom stilu, ali se nisu ograničavali na limite starih konzola, na svakom nivou postoji dosta slojeva, boja i detalja koji igri daju ogroman šarm i atmosferu. Muzika je takođe fantastična, pored Jakea Kaufmana koji je pravio čuda na OCRemix sceni, uspeli su da dovedu i Manami Matsumae (kompozitorka na originalnom MegaManu i mnogim drugim igrama) da uradi muziku za dva nivoa u igri. Svaki nivo ima svoju određenu temu koja se savršeno uklapa sa temom nivoa i ovo je dokaz da se sa chiptune muzikom i dalje može uraditi mnogo toga. Shovel Knight je definitivno izazovan, ali takođe i fer, svaka smrt će verovatno biti vaša krivica jer ste podcenili neprijatelja. Kad smo kod njih, borićete se protiv raznih neprijatelja (pacova, čarobnjaka, drugih vitezova…) koji će vas ponekad dosta pomučiti, jer su strateški postavljeni tako da predstavljaju izazov. Ako vas neko od njih ne ubije, pomoći će neka rupa koja se našla u blizini, ili šiljci. Boss borbe su nekada dosta zahtevne, a nekada veoma lake, ali defitivno će mnoge od njih testirati veštine koje ste usput naučili. Postoji samo jedna mana igre, a to je njena dužina. Možete je završiti za 6 sati ili manje. Zbog toga su ubicili New Game+ mod i dosta achievementa koje možete juriti (neki od njih su zaista preteški), a pored toga obećani su dodatie modovi u obliku besplatnih DLC paketa koji će stići uskoro.

Capture14

Shovel Knight nije igra isključivo namenjena ljubiteljima jedne od najboljih era video igara, već i onima koji vole dobar izazov i dobru avanturu. Očaraće vas svojim šarmom i svojim jednostavnim i zabavnim gejmplejom, da ćete uvek želetiti da joj se vratite, poput nekim klasicima 8-bitne ere. Tako da je sa te strane ovaj indie naslov potpuno ispunio očekivanja. Shovel Knight je trenutno dostupan samo na Nintendo (Wii U i 3DS) i PC platformama.

Shovel Knight (PC)
  • 9.5/10
    EmuGlx Score - 9.5/10
9.5/10

Finalni utisci

Shovel Knight nije igra isključivo namenjena ljubiteljima jedne od najboljih era video igara, već i onima koji vole dobar izazov i dobru avanturu. Očaraće vas svojim šarmom i svojim jednostavnim i zabavnim gejmplejom, da ćete uvek želetiti da joj se vratite, poput nekim klasicima 8-bitne ere. Tako da je sa te strane ovaj indie naslov potpuno ispunio očekivanja. Shovel Knight je trenutno dostupan samo na Nintendo (Wii U i 3DS) i PC platformama.