Studio Core Design je davne 1996. godine, u kooperaciji sa izdavačkom kućom Eidos Interactive uspeo da unese pravu revoluciju u industriju video igara. Naslovi sa 3D izvođenjem postojali su i ranije, ali uglavnom u dosta jednostavnijem obliku. Svega par meseci nakon premijere legendarnog Quakea i mesec dana nakog Super Maria 64, na tržište stiže Tomb Raider, najavivši kraj 2D ere. Ispostavilo se da igrači itekako žele da se presele u trodimenzionalne svetove i iskuse nove vidove akcije, istraživanja i rešavanja zagonetki. Prvi Tomb Raider doživeo je veliki uspeh, a studio Core Design iskoristio je ukazanu šansu i u kratkom roku proizveo nekoliko odličnih  nastavaka. Nažalost, kroz serijal su se provuklo i par lošijih izdanja, i legendarnoj Lari Kroft zapretio je zaborav.

Nakon što je franšiza prešla u ruke studija Crystal Dynamics, poznatom i danas po naslovima Pandemonium, Gex i Soul Reaver, dobijamo još 3 igre, u periodu između 2006. i 2008. godine. Prošle su zapaženo, ali se nisu približile uspehu originalnih delova. Svesni potrebe za korenitim promenama, Crystal Dynamics 2009. godine počinju obiman proces restarta Tomb Raider franšize, uz obimnu finansijsku podršku kuće Eidos Interactive. Cilj je bio zadržati prepoznatljivu kombinaciju istraživanja, zagonetki i akcije, ali i prikazati novu Laru Kroft, sa novim mogućnostima i modernom izvedbom. Nažalost, iako je novi Tomb Raider odlična igra, developeri nisu dostigli sve što je zacrtano.

Tomb Rader Definitive Eddition 1

Razvoj se ovoga puta razlikovao u odnosu na prethodnike. Kako je industrija igara dramatično napredovala  pojavom PS3 i Xbox 360 konzola, Tomb Raider ne samo da je morao da ponudi restart originalne priče, već i da nadmaši uspeh sjajne Uncharted franšize, koja je u međuvremenu postavila nove standarde u žanru. Crystal Dynamics je sa tim ciljem prebacio fokus novog projekta na realističniji prikaz likova, priču vezanu za samo jednu lokaciju, osavremenjavanje borbe, povećano prisustvo akcije i, nažalost, pojednostavljenje pojedinih sekcija.

U prvih sat vremena susrećemo se sa potpuno novom Larom Kroft, drastično različitom od njenih starijih izdanja. Lara je mladi i ambiciozni student arheologije u svojoj prvoj pravoj misiji. Zajedno sa prijateljima sa fakulteta, jednim profesorom i malom grupom pomoćnika, ona kreće u potragu za mističnim, do tada neucrtanim, ostrvom Jamatai koje je po predanju davno središte uništenog japanskog kraljevstva koje i danas donosi nesreću svakom ko mu se približi. Posle burne oluje, brod koji je prevozio avanturiste je uništen, a Lara se budi na ostrvu prepunom opasnosti, u zamci kletve ostrva koja ne dozvoljava odlazak, i u sred armije pomahnitalih okultista.

Tomb Rader Definitive Eddition 2

Od samog starta našu heroinu čeka brza transformacija iz studentkinje koja je prvi put na terenu, do akcionog junaka koji preživljava zahvaljujući snazi volje, brzoj pameti i dobrom poznavanju oružja. Početak igre ipak ispoljava svojevrsne probleme, transformišući svog junaka možda i prebrzo. Lara je prebijena i izubijana u više navrata, dovedena na ivicu snage i naterana da po prvi put ubije, zarad svojih prijatelja. Taj početni period srećom brzo usporava tempo i pušta igrače da lagano krenu u istraživanje ostrva Jamatai. Novi Tomb Raider dosta podseća na moderne akcione avanture, poput Uncharted i Assassins Creed. Kretanje po terenu je lako, a savladavanje prirodnih prepreka i ruševina drevne japanske civilizacije efikasno. Poseban novitet je planinska sekira koja pored toga što se koristi kao ofanzivno oružje, služi i za penjanje po strmim liticama ostrva. Dva legendarna pištolja popularizovana u prethodnim igrama više nisu Larin najpouzdaniji saveznik – ovaj put, to su luk i strela.

Oružje je mnogo puta prikazano u drugim igrama, ali se čini da je najbolje implementirano upravo u Tomb Raideru. Pored tipičnih strela, postoje i vatrene, kao i strele sa konopcima, veoma korisne za savlađivanje terena (privlačenje ili rušenje objekata, ili kao sajle za penjanje i spuštanje), a i za direktan napad na protivnika. Vatreno oružje je tu u četiri oblika – pištolji, lovačka puška, automatska puška i snajper. Sve oružje može se unaprediti pronalažanjem jedinstvenog resursa u igri – opreme. Protivnici na koje ćete naleteti tokom igre su mnogobrojni. Njihovo naoružanje i odbrambena oprema poboljšavaju je se tokom igre, tako da je i Lara prinuđena da krene u prikupljanje unapređenja. Snimanje pozicije, putovanje prečicama i unapređenja obavljaju se isključivo na fiksnim lokacija, pored vatre. Tomb Rader Definitive Eddition 4

Ono u čemu je igra vrlo uspešna je dočaravanje osećaja napretka kroz kampanju prosečne dužine od 11 sati. Uz pomenutu opremu, tu je i napredak u sposobnostima junakinje. Uplašena devojka iz prvog dela igre prerasta u okorelog ratnika, koji ne preza od otvorenog sukoba sa armijom protivnika. Uz odličnu postavku akcionih sekvenci, ovo može pokrenuti adrenalin u venama igrača. Odličnim sistemom za kretanje tokom okršaja, akcija je dodatno poboljšana. Lara je veoma agilna i lako se kreće i penje kroz okruženje, čak i tokom velikih bitaka. Najveći doprinos dobroj akciji ipak daje način na koji je rešeno saginjanje. Čučanje iza prepreka je automatsko, što daje igračima jednostavan i efikasan način za kontrolu svoje pozicije, bilo u otvoronenom sukobu, ili tokom šunjanja i tihog uklanjanja protivnika planinskom sekirom, ili preciznim hicem strele. Ono što svakako predstavlja nedostatak je deo posvećen rešavanju zagonetki, pogotovo kada se uzme u obzir na fokus prethodnih delova na taj aspekt igre.

Vizuelno, novi Tomb Raider je sjajan. Karakterišu ga detaljni likovi, ogromno ostrvo sa nekoliko velikih zona za istraživanje i borbu, i veliki broj naprednih efekata, koji su često zadivljujući. Sama Lara je modelovana veoma dobro, a zvučnu postavu predvodi engleska glumica Camilla Luddington u ulozi glavne heroine. Od sporedne postavke likova, skoro niko se ne izdvaja, osim možda Larinog porodičnog mentora, koji joj tokom igre najviše pomaže da se prilagodi novonastalim okolnostima. Iako je grafika poprilično dopadljiva, nekim igračima se možda neće svideti obilato nasilje prikazano na ekranu. Česte povrede i ubijanje prikazane su na previše spektakularan način, uključujući i Larine nezgode, koje bi retko ko preživeo. Uz to, nakon vaše pogibije, retko ćete jednostavno pasti na zemlju – verovatnije je da će igra fokusirati kadar vaše izrazito nasilne smrti. Vredi spomenuti da su PlayStation 4 i Xbox One konzole dobile unapređeni izgled sa Definitive Edition verzijom igre, sa dodatnim detaljima, boljim efektima i kompletno novim 3D modelom Lare, a sve spomenuto nije postojalo ranije čak ni u PC verziji! Verzije za next-gen kozole definitivno izgledaju najbolje, i njih predlažemo da odigrate, ukoliko ste u mogućnosti.

Tomb Raider: Definitive Edition (PS4)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Na kraju, restart franšize rezultirao je vrlo dobrim predstavljam nove Lare. Ikona video igara je u svojoj prvoj avanturi prošla kroz sito i rešeto, uz odličan gameplay i vizuelni pristup koji će se pamtiti. Čak i nakon što od izrazito jake osnove oduzmemo par mana, kao što su razvoj karaktera, pojednostavljene zagonetke, neopravdano visoko prisustvo nasilja i loše odrađenu multiplayer sekciju, koju slobodno možete preskočiti, novi Tomb Raider ostaje igra koju morate odigrati.