U svetu trkačkih simulacija većina igara je fokusirana na četvorotočkaše. Zapravo sve na četiri točka dobija dosta pažnje, pogotovo ako se uzmu u obzir silni bespotrebni simulatori (pogotovo BUS simulator koji sam ranije obradjivao). Kako krene da se smanjuje broj točkova, gubi se interesovanje i tržište kao World Toe Wrestling Championship. Naravno svake godine dobijamo dozu trka na motorima, ali pored skoro pa ritualnog Ride naslova, ne postoje ni pokušaji konkurencije protiv ovog titana koji nudi najpopularnije opcije – kupovina i vožnja epohalno popularnih modela motora i adaptiranje njih da se izvuče maksimalni potencijal iz istih.

Ova godina je malo drugačija sa smelim potezom RaceWard kompanije, italijanskog studija koji je unajmio bivše zaposlene iz Milestone studija, koji imaju ozbiljan pedigre što se tiče naših dragih dvotočkaša. Igra ne nudi samo opciju kupovine motora već omogućuje specifično iskustvo potpunog posedovanja i održavanja vaše drage mašine. RiMS skraćenica je zapravo Rider and Motorbike Simulator. Priroda simulacije kao što je RiMS je donekle sama sebi pucala u nogu.

 

Imate 14 staza (tehnički 19 ako računate par staza koje se mogu voziti unazad) i najavljen je DLC za nove staze. Definitivno postoji neki logičan razlog (u njihovim glavama) za ovu odluku ali iskreno gledano DLC na startu igre je retko kada bio dobra odluka tako da je igra već počela da bude malo odbojna za kupovinu. Cilj igre nije simulacija posedovanja što više motora već da vam prikaže i približi iskustvo posedovanja motora koji će biti najbolji na svetu (ako znate šta radite za razliku od mene).

Izbor je sveden na najbolje iz sveta motociklizma Aprilia, Ducati, Honda, Kawasaki, BMW, MV Augusta, Yamaha i Suzuki. Ne očekujte da je fokus igre samo na – kupi, modifikuj, vozi i predji na drugi motor (iako možete to raditi u arkadnom modu “Private Testing”). Ako isključite nemogućnost modifikovanja pogona tj motora samog motora, svaka sekcija modifikacije vam nudi stotine delova da vašef mezimca učinite unikatnim.

I u toj sekciji dolazimo do najvećeg problema igre a to je jako iritantna implementacija QTE (quick time events). Igrači moraju da zavrću šrafove, prikače komponente (ili ih otkače ako se zamisle), zamene deo, odšrafe ili zašrafe i tako u krug i to sve dok vam iskaču dugmići koje morate da pritisnete u pravom trenutku. Zadnje što mi treba u igri koja iziskuje maksimum refleksa tokom vožnje je da ne mogu uživati u zameni delova nego je tenzija i dalje tu (nešto kao kada nakon trčanja za busem i uletanjem u njega, morate da balansirate da vas vozač naglim kočenjem ne sjedini sa podom istog).

R1 IL’ NIJEDAN R R 1 IL’ NIJEDAN

Vaš vozač tj. avatar takodje ima tone opcija za modifikaciju. Na veliku žalost većina delova je zaključana iza progresa u igri tako da od default vozača do showstopper-a vas deli mukotrpan grind. Još jedna od mana ove simulacije je nepostojanje stikera, i modifikovanih paterna, pa čak ni opcije da farbate svoj motor u npr. ljubičastu boju.

Ali dosta kritika, jedna od dobrih opcija igre je Motorbike Status Check. Ova opcija vam omogućuje da zamrznete motor u pokretu i nadgledate status svih delova komponenti i raznih parametara. MSC je jako dobra opcija za učenje kako delovi motora reaguju na različite aspekte, ali i ovaj deo nije dao developerima mira pa su neki od delova MSC opet zaključani iza vašeg napretka u igri.

Multiplejer je nekako meh kao i cela igra. Ispunjava minimum i to je to. Online izazovi vam daju poene za svetsku tabelu kao i “Online Custom Events” koji su za ljude koji znaju engleski više nego dovoljno objašnjenje. Takodje devovi su bili dovoljno darežljivi i nude offline split co-op trke što je uz sve ovo skoro pa iznenadjenje da je uopšte stavljeno u igru bez nekih grind wallova ili DLC-a.

RIMS trke su teške jer je simulacija koja želi da vam prikaže da nije dovoljno da samo držite gas i nadate se najboljem.

Moj iskusni vozač je više puta grlio asfalt da mislim da je kontaktiran od strane kompanija koje prave pneumatike uz ponude da bude maskota jer je provodio više vremena na putu od samog motora. Plus opcija gde su prednja i zadnja kočnica podeljene u odvojene kontrole su samo povećale broj poziva gore navedenih kompanija i entuzijasta asfalta. AI je horor barem na manjim težinama. Očekujte da će često AI protivnici misliti da igraju arkadu pa će se maestralno zakucati u vas i napraviti ozbiljnu štetu vašem motoru.

Grafički motori izgledaju prelepo ali sve ostalo je popilo ozbiljni penal jer izgleda kao da je igra nekako zastarela iako je tek izašla. RiMS je kada se sve sabere jako zbunjujuca igra. Vidi se entuzijazam developera ali je realizacija u najmanju ruku mediokritet. Entuzijasti će uživati u iskustvu donekle dok će obični igrači koji žele da probaju, posle grljenja famoznog asfalta i petog dizanja motora samo reći “mogao sam da sačekam onu rasprodaju za drugu igru koja me je zanimala.”

RiMS Racing (PlayStation 4)
  • 5/10
    EmuGlx Score - 5/10
5/10

Finalni utisci

Pros:
Detaljni prikaz posedovanja motora
Tona opcija za modifikaciju
Igra ima potencijala koji je donekle protraćen

Cons:
Grind wall koji onemogućuje totalno uživanje
Igra nije friendly za početnike
Simulator grljenja asfalta