Prvi Resident Evil nije bilo moguće propustiti čak ni kod nas, igra je te 1996. godine pomerila granice i demonstrirala moć nove PlayStation konzole. Ništa ni na jednom drugom sistemu tada nije moglo da se meri sa prvim 3D survival horror naslovom, a svako ko je u to vreme imao sreće da odigra ili makar proba igru zapamtio je to iskustvo zauvek. O originalnom Resident Evil izdanju smo već pisali na EmuGlxu, međutim, potpuni remake iz 2002. godine je verovatno mnogim domaćim igračima proleteo ispod radara, ponajviše zbog toga što je tada bio objavljen samo na GameCube platformi, kao Nintendo ekskluziva u tadašnjem ratu konzola 6. generacije.

Neki od nas su tada nabavljali Nintendo konzolu samo zbog ove igre, a nešto kasnije je i, ne toliko srećna, emulacija postala dostupna, ali tek danas nakon 13. godina Resident Evil Remake napokon izlazi iz Nintendo kandži i dobija svoje HD reizdanje za sve aktuelne konzole prošle i sadašnje generacije, kao i za PC (jedino je Wii U izostavljen ovoga puta, ironično). Kako smo mi i retro sajt, i da bi izbegli da budemo redudantni, u ovom tekstu pozabavićemo se samo novinama ovog HD reizdanja, dok ćemo opis verzije iz 2002. godine dodati u arhivu retro opisa eventualno (Kolega Darko je rešio da ih opiše sve redom svakako).

RE remake

U svakom slučaju, ukoliko se do sada niste susreli sa Resident Evil Remake verzijom, teško ćete poverovati koliko je zapravo malo toga urađeno u ulepšavanju ove igre iz 2002. godine, koja i dan danas izgleda odlično. Rezolucija je podignuta sa 480p na pravi HD, dodata je podrška za widescreen, 2D pozadine su sređene da se izbegne očigledna pikselizacija, ranije skrivana iza CRT ekrana, a 3D modeli likova su samo presvučeni boljim teksturama. Sve ostalo je 1:1 verno GameCube izdanju iz 2002! Verzije za Xbox360, PS3, kao i za Xbox One i PS4 rade i izgledaju manje više isto ali su ograničene na originalnih 30fps-a, dok je u PC verziji moguće iz video menija otključati i 60fps mod.

Najveću novinu u ovom HD reizdanju predstavljaju kontrole jer je moguće izabrati alternativnu šemu u kojoj kretanje postaje skroz analogno bez tipicnog “tenkovskog” okretanja koje је bilo zaštitni znak starih RE igara. I sa novim kontrolama mlađim generacijama odraslim uz nastakve nakon RE4, Gears of War i slične igre neće biti ni malo lako da se naviknu, a ukoliko se odlučite za PC verziju kontroler će vam biti neophodan jer igranje na tastaturi i mišu jednostavno ne ide. Za pravo old school iskustvo mi ipak preporučujemo igranje sa klasičnom šemom kontrola, jer nova šema iako će možda olakšati stvari u početku novajlijama ne deluje tako uverljivo u praksi i često ume da izgleda poprilično izbagovano pri brzim okretima što kvari vizuelni dojam savršenosti ovog naslova kao i atmosferu koju pravi sporije kretanje.

maxresdefault
(Levo) PS4 HD remaster verzija, (Desno) Game Cube original

Čak i ukoliko ste bili majstor starih Resident igara a niste ih igrali neko vreme, biće vam potrebno malo da se uhodate ponovo i da se zapravo podsetite koliko su se igre generalno promenile u prethodnoj generaciji. Veoma sporo izvođenje, istraživanje ogromnog a opet klaustofobičnog prostora, protivnici sa kojima je svaki susret događaj, brojenje metaka i štednja itema, podsetiće vas na najbolje dane survival horror žanra. Sve će to biti pravo uživanje nekima dok će drugima biti nejasno zašto se upravo remake verzija prvog Resident Evila smatra za najbolje izdanje ovog serijala ikada. Capcom je uzeo legendarnu osnovu megahita iz 1996. i rebootovao ga u još mračnijem i realnijem fazonu, za razliku od nastavaka koji su bili u pomalo crtanom šarenijem stilu. Grafika je kao što vidimo danas, definitivno bila daleko ispred svog vremena, a oko 50% novih sadržaja učinilo je da ovaj naslov pokupi samo najbolje ocene i ogromnu ljubomoru svih igrača koji nisu imali GameCube tada.

Resident Evil HD Remaster (PC)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Bez obzira na sve imamo osećaj da je ovo izdanje zakasnilo dobrih desetak godina i sumnjamo da će Capcom privuci mnogo novih fanova, a li sa druge strane nama old school ekipi ovo predstavlja ispunjenje sna i želje koja postoji još od ranih 2000ih. Resident Evil Remake HD objavljen je u Evropi i Americi kao digital only izdanje, a mi se nadamo da će ukoliko prodaja prođe dobro i Resident Evil Zero, prequel sa GameCube iz iste godine, takođe dobiti HD reizdanje uskoro.