Studio Insomniac Games je započeo svoju istoriju žonglirajući igre iz dva žanra – brze akcione igre prepune dobre zabave i dečiji-nastrojene platformere sa dopadljivim maskotama. Par decenija kasnije posle njihove prve dve takve igre (FPS igre Disruptor i platformera Spyro the Dragon), Insomniac Games je sada jači nego ikad, uspevši da u periodu od samo pola godine na tržište izbaci novu Spider-Man igru koja nas je oborila sa nogu na premijeri PlayStation 5 konzole i najnoviji nastavak njihovog popularnog akcionog platformera Ratchet & Clank. Napravljen od nule da radi samo na PlayStation 5 konzoli, ovaj naslov danas predstavlja ne samo jednu od najboljih igara koje je ovaj nagrađivani studio ikada napravio, već i jasan marker u kom pravcu će se razvijati tehnička rešenja koja su moguća samo na nextgen hardveru novih konzola.

Ratchet & Clank: Rift Apart je akcioni platformer sa izvođenjem u trećem licu, isto kao i sve ostale centralne igre iz uskoro dve decenije dugačke franšize, koji prati potpuno novu avanturu akcionog dua čupavog Lombax-a Ratcheta i njegovo robotskog prijatelja Clank-a. Spašavanje sveta od zlih planova Doktora Nefarious-a se naravno podrazumeva, ali ono što odvaja ovu igru od ostalih je njena priča i tehnički elementi koji će omogućiti igračima da posete paralelnu dimenziju u kojoj je Imperator Nefarious osvojio sve što je mogao osim malog pokreta otpora koju predvodi totalno novi Lombax, snalažljiva Rivet.  Tokom dugačke kampanje koja u proseku traje oko 12 sati (i par sati više za one koji hoće da vijaju mnogobrojne sporedne zadatke), Ratchet će se udružiti sa Rivet i zajedno pokušati da spasu ne samo svoje svetove već i sve dimenzije.

Odmah posle dopadljivog uvoda igre koji nas upoznaje sa svetovima od Ratcheta i Rivet, avantura će dobiti veoma akcioni ton posle nekontroisanog otvaranja dimenzionih rupa kroz koje će Ratchet i Klank upasti, a kasnije i početi aktivno da iskorišćavaju tokom velike avantura sakupljanja svih potrebnih materijala radi sprečavanja Doktora i Imperatora Nefariousa. Smeštena na 9 atraktivnih planeta koje kriju primarne i sekundarne misije, ova dugačka igra će od igrača tražiti da postane ne samo dobar platformerski i akcioni junak, već da se i dobro udubi u sisteme napredovanja likova i potraži mnogobrojne sakrivene iteme.

Tokom cele kampanje Ratchet i Rivet rešavaju svoje zasebne zadatke na odovjenim planetama, što daje igračima mogućnost da biraju koju će sledeću misiju igrati. Iako što ovakvih grananja nema puno, to ipak daje veću dozu interaktivnosti sa igrom, a i otvara laku mogućnost igračima da se vrate na ranije posećene planete radi rešavanja opcionih misija i pronalaska preostalih sakrivenih collectible itema. Na svu sreću, svi upgrade-ovi se dele automatski između oba lika, tako da igra uopšte ne zahteva bilo kakvo grindovanje da bi oba lika imala pristup istom naoružanju, itemima i jačini oružja. Vredno je spomenuti da se priča ove igre ne nastavlja na događaje iz igre Ratchet & Clank 2016 koja je bila vezana za istoimeni holivudski animirani film, i bila je ispričana iz ugla nepouzdanog naratora. Ova igra je punokrvni naslednik centralne R&C franšize, i samim time nudi ne samo novu avanturu za Ratcheta već i nove tragove koji će mu pomoći da reši misteriju njegove davno izgubljene rase Lombax.

Kao poseban bonus za domaće igrače (a pogotovo roditelje koji žele da odigraju ovaj naslov sa svojom decom!), PlayStation je opet ispoštovao igrače na Balkanu sa dodavanjem potpune tekstualne lokalizacije igre na Hrvatski jezik (što pokriva sve menije, HUD i titlove).

Akcija u igri Rift Apart veoma podseća na sve ranije naslove iz ove franšize, ali naravno moć PlayStation 5 konzole je omogućila da se svaki borbeni okršaj (a i istraživanje nivoa) ubrza prisustvom par novih traversal itema kao što su hover čizme sa kojima Ratchet i Rivet mogu da polete i grapling kuka sa kojom se mogu ne samo privući do odskočnih tačaka već i da uskoče kroz aktivne dimenzione portale. Bez ikakve sumnje možemo reći da ova dva nova rešenja čine borbe veoma bržim i atraktivnijim, što nam po posebno drago posle prošle igre u kojoj se Ratchet veoma sporo kretao po terenu.

Dobra akcija ne može biti rešena bez inovativnih oružja po kojima je Insomniac Games odavno postao poznat. U ovoj igri ih ima više od 15, i svako otključava novi tip borbe na terenu. Tu je sve od tradicionalnih lasera, automatskih projektila, AOE bombi, veoma jake sačmare, pa sve do veoma ludih oružja kao što su baštenska prskalica, samokopajuća podzemna raketa, i mnogi drugi koje nećemo opisati da bi ste sami uživali u njihovom pronalasku. Svako od oružja ima svoje statove i upgrade slotove koji rastu posle kratkog perioda korišćenja, dajući šansu igraču da na njih potroši vredne Raritarijum kristale. Do samog kraja kampanje će većina igrača moći da unapredi većinu oružja koje otključa u radnji od gospođe Zurkon, što će umnogome pomoći igranju u fenomenalno realizovanim završnim sekvencama igre koje na igrača bacaju armije i armije protivnika.

Gameplay ima u sebi jednu tehničku novinu koja je odvaja ne samo od ostalih igara ove franšize, već i od svih video igara do sada napravljenih. Naime, developeri iz Insomniac-a su iskoristi brzi SSD prisutan u PlayStation 5 konzoli pravljenjem portala koji mogu da za treptaj oka prebace glavne junake ove igre iz jedne dimenzije u drugu. Ovo se ne dešava samo u očiglednim tranzicijama između nivoa, već i tokom redovnog gameplay-a prilikom istraživanja nivoa, klizanja po šinama, pa čak i tokom bitaka sa boss-ovima! Najbolji primer ove tehnike putovanja kroz nivoe je realizovan na planeti Blizar Prime, gde igrači moraju par desetina puta da putuju iz dimenzije gde je planeta čitava i druge gde je planeta uništena. Cela tranzicija između ove dve dimenzije se svodi na udar kristala i kratak bljesak. Ako je ovakvo iskorišćenje hardverski ubrzanog SSD-a moguće na samom početku PlayStation 5 generacije, jedva čekamo kakve ćemo igre dobiti od Insomniac-a i ostalih PS5-fokusiranih timova za par godina.

Vizuelno, ovo je jedna od najlepših igara koje su do sada izašle na PlayStation 5 konzoli, koji je sa hiljadu boja, čestica i raytraced površina lagano nadmašio detaljan horor svet koji je Bluepoint Games napravio u njihovom launch rimejku kultne PS3 igre Demon’s Souls. Svaka planeta je fenomenalno realizovana, brojni protivnici nose na sebi mnobrojne detalje, a sami junaci igre Ratchet, Rivet i njihovi robotski sidekick-ovi u sebi imaju nestavarno sitne detalje. Iako je ovo šablonska izjava, Ratchet & Clank: Rift Apart se u mnogobrojnim deonicama kampanje zaista može opisati kao “CGI” film koji se igra u real-time izvođenju. Ovo je posebno očigleno u dva RayTracing moda igre gde mnogobrojna ogledala, stakla i uglančani metali reflektuju svet i van pogleda glavne kamere, što uzdiže celokupnu prezentaciju na nivo koji se retko može sresti i na PC igrama koje pokreću jako skupe grafičke kartice (koje ovih dana koštaju 2-3x više od predloženih cena proizvođača). Sva tri prisutna moda igre (30fps RT Fidelity, 60fps RT Performanse i 60fps Performance) su tečna i nemaju padove frejmrejta, što daje igračima šansu da uživaju igri kako oni to požele. Mi svakako preporučujemo 60fps RT mod koji čini celu igru ujedno i tečnom i detaljnom.

Velike pohvale se moraju dati i implementaciji podrške za 3D audio i DualSense gamepada, koji odlično vibrira tokom cele igre i nudi igračima mogućnost paljenja sekundarnih modova pucanja ako se L2 dugme pritisne jače i probije polovična zaustavna pozicija. Ovo čini igranje induitivnim i veoma upečatljivim tokom velikih bitaka kada igrač poželi da svako oružje puca u svom jačem modu.

Insomniac Games je sa ovom igrom isporučio i više nego što smo očekivali. Fenomenalno su predstavili novog Lombax junaka Rivet (kojoj daje glas odlična Jeniffer Hale), proširili gameplay sa dimenzionalnim portalima, uspeli da učine borbe odličnim sa novim oružjem i opcijama za brže kretanje po terenu, i naravno obore nas sa nogu sa celom audio/vizuelnom prezentacijom koji su opravdali cenu nove PS5 konzole.

Ratchet & Clank: Rift Apart (PS5)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Iako će sledeće godine ova franšiza napuniti 20 godina na tržištu, Insomniac Games ne prestaje da nas iznenađuje. Nova era Ratchet & Clank igara je počela sa velikom interdimenzionalnom avanturom vrednom kupovine novog konzolnolnog hardvera.