Šta dobijete kad pravite video igru a date kćerki od 5 i sinu od 8 godina da smisle ime?

Unicorn Overlord

Imam trademark na ovaj loš vic, ako hoćete da ga koristite, treba da donirate EmuGlx-u €1,000 (po svakoj upotrebi).

No, hajde da pričamo o ovoj igri. Unicorn Overlord je jedna zabavna taktička igra puna slobode. Nažalost, izgled, cena i činjenica da je gaming industrija u poslednjih nekoliko godina preplavljena ovim žanrom, čine da skoro niko nije bio zainteresovan za ovu igru sa glupavim imenom. A da se ne lažemo, Unicorn Overlord je izašla dok smo igrali Rise of the Ronin i Dragon’s Dogma 2. Šta mislite da su igrači pre izabrali? Evo čak ni ovde kod nas niko nije hteo da uradi recenziju. Čak je i South Park: Snow Day! imao veći prioritet nego ovo.

A šteta je, jer Unicorn Overlord nije loša igra, samo nema ništa što je ističe od mase, barem na prvi pogled.

Još jedan je***i pikselizovani taktički RPG

Izvinite zbog ovakvog naslova ali stvarno se ovako osećam. Period 2022-2023 je bila preplavljen pikselizovanim RPG-evima i to od velikih izdavača. Imali smo Octopath Traveler 2, Tactics Ogre: Reborn, Triangle Strategy, a bogme i Advance Wars i Fire Emblem (koje nisu baš pikselizovane ali su i dalje taktičke igre). Da vas ne lažem, malo mi je muka od svih taktičkih RPG-eva koji stalno izlaze i traže velike pare.

Kao što možete da vidite po slikama, i Unicorn Overlord je pikselizovana igra, ali sa zapletom. Za vreme priče i okršaja, grafika se pretvori u 2D ručno-crtanu animaciju. Sve je ovo lepo, ali, da je dovoljno da opravda cenu od €60 a da ne nudi ništa novo?

Roditelji nas uče da ne sudimo knjigu po koricama, ali, realno, samo to i radimo, naročito kod video igara. Obično pričam o grafici na samom kraju mojih recenzija ali za Unicorn Overlord je posebna situacija jer je baš ova grafika ono što svi prvo primete. Kad vidim pikselizovanu grafiku pitam se: “Okej, šta ćeš igro ponuditi u zamenu za zastarelu grafiku”? Unicorn Overlord nudi par lepih stvari koje, bar po meni, nisu dovoljne da se ističe među ostalim igrama sličnog žanra.

Deža-vi priča

Recite mi da li vam ovo zvuči poznato: Jedan dan, velika imperija napadne i pokorava ceo svet. Kraljica jedne od pokorenih država, šalje svog najodanijeg viteza da pobegne iz kraljevstva zajedno sa maloletnim sinom, u nadi da će jednoga dana izrasti u ratnika i poraziti zlu imperiju. 10 godina kasnije, mladi princ izrasta u smelog ratnika i ide da ispuni svoju sudbinu. U početku ima svega nekoliko prijatelja, ali kako oslobađa i vraća mir u manjim mestima koje je imperija pregazila, Princ polako dobija nove podanike koji su spremni da ga prate na bojnom polju kako bi povratili svoje domove od zle imperije.

A da, i kad smo kod zle imperije, jedan od načina koji su koristile da pokore carstvo nije što su brojno jači već zato što imaju način da kontrolišu ljudima. Da, a vi kao princ imate prsten jednoroga (Unicron Ring) koji slučajno može da razbije ovu magiju. Mislim da su deca smilsila više od imena ove igre. Ostatak priče ima nekoliko zapleta ali sve nekako deluje predvidljivo ili, kao što sam rekao, već viđeno. Ipak, sve se na kraju svodi na to da li je sama igra zabavna. E pa drago mi je da mogu da kažem da stvarno jeste.

Fino osmišljene taktičke borbe

Borbe u Unicorn Overlord su kao mešavina Advance Wars, Fire Emblem i možda malo Heroes of Might and Magic. Naime, umesto da kontrolišete svakog karaktera pojedinačno, vi kontrolišete jedinice. Svaka jedinica može da ima nekoliko članova u zavisnosti koliki je vaš uticaj. Počećete sa dva vojnika po jedinici ali do kraja igre možete imati čak do šest likova. Pozicija je vrlo bitna u svakoj ovakvoj grupi i poželjno je da stavite one jake i izdržljive napred dok ovi slabiji što napadaju na daljinu zauzmu zadnje redove.

Imate mnoštvo klasa u igri. Od običnih mačevaoca (kao što je glavni lik) koji blokira direktne napade i napada mačem, do Anđela i Grifona koji mogu da sravne pešadije svojim napadima. Svaka klasa ima svoje jače i slabe tačke ali vi ovo možete da preokrenete u svoju korist tako što ćete upariti klase koje se dopunjavaju. Napravite, recimo, jedinicu gde jedan Hoplite (veliki vojnik sa džinovskim štitom) brani čarobnjaka i strelca od direktnih napada, dok oni napadaju bez po muke. Ova sinergija između klasa u istoj jedinici vam daje veliku fleksibilnost kod većine borbi. U zavisnosti koliki je vaš uticaj (Renown) toliko možete jedinica da vodite i da birate koliko karaktera stavljate u svaku. Ovo znači da, iako na bojnom polju može da bude stotina vojnika, neće biti nikakva gužva jer svi putuju u grupama. Kasnije u igri možete čak i da otključavate napredne klase ili menjate profesije glavnih likova.

Kako oslobađate gradove ili pobeđujete protivnike, dobijate dodatne poene kojima možete da prizovete još jedinica u pomoć ili da koristite dodatne sposobnosti. Svaki glavni i sporedni karakter ima svoju sposobnost koja može da vam da adut za vreme borbe. Niste dovoljno jaki da sredite neprijatelje? Aktivirajte boost i bićete jači. Napadaju vas tri neprijateljske jedinice odjednom? Iskoristite Arrow Rain sposobnost pa nek vide kako boli kad pada kiša strela. A ako kojim slučajem izgubite karaktera u borbi, ne brinite. Samo stanite i odmorite se. Svaka jedinica ima staminu koliko puta sme da napadne, ali uvek možete da stanete negde i oporavite je baš kao i HP. Zapravo, imate previše načina da se izvučete iz bilo kakve nezgodne situacije u Unicorn Overlord, što ne mislim da je loša stvar. Lepo je znati da igra nudi razne opcije kako bi dominirali bojnim poljem, a na vama je da ih iskoristite.

Nažalost, 2D ručno crtana grafika je tu samo za ukras. Bukvalno je tu samo da bi dočarala kako izgledaju borbe. Mimo ovoga, možete ih ubrzati ili čak preskočiti. Sve što vam je bitno se već odvija na mapi.

Slobodno oslobađajte

Ono što mi se jako svidelo u Unicorn Overlord je da vam igra daje mnogo opcija kako da dođete do svog odredišta. Naime, kada radite glavnu priču, vi dobijete odredište na jednom delu i potrebno je da se borite i osvajate kako bi stigli do tamo.

Ali, takođe možete i da slobodno osvajate skoro sve teritorije u okolini i na ovaj način još više unapredite svoj uticaj. Kada niste u borbi, imate na raspolaganju free roam. Ovde možete da se šećkate po osvojenim gradovima, radite sporedne misije, skupljate resurse ili budžite jedinice. Stvarno imate mnogo stvari da radite van borbe i igra vas skoro nikada ne cima da se držite glavnog kvesta. Mogu vam reći da sam uživao dok sam osvajao sporedne gradove i na ovaj način otključavao nove klase i likove. Stvarno je igra bogata u ovom pitanju.

I još da napomenem, kada dobijete level ili unapredite svoj Renown, stvarno osetite to. Posle svake borbe dobijete i Honor poene kojima možete odmah da kupite dodatne ili unapredite postojeće jedinice. Znači, ima grinda, ali uvek imate osećaj da napredujete što svakako zaslužuje pohvalu.

Unicorn Overlord (2024) PlayStation 5
  • 8/10
    EmuGlx Score: - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Osim detinjastog imena i prekorišćene pikselizovane grafike, Unicorn Overlord je jedna vrlo zabavna i zarazna igra. Šteta je što je izašla u ovako nezgodno vreme, naročito kada je tržište preplavljeno sa sličnim igrama. Ako vam kojim slučajem treba dobar taktički RPG, a ne marite za grafiku, toplo preporučujem Unicorn Overlord… ali tek kad malo padne cena.

PROS:
– Zabavne taktiče borbe koristeći ratne jedinice
– Otvoreni svet pun dodatnih aktivnosti
– Lepa 2D ručno crtana grafika

CONS:
– Visoka cena za ovakvu igru
– Predvidljiva i već viđena priča
– Još jedna pikselizovana RPG taktika