Jedna od tehnički najimpresivnijih igara koje su izašle tokom prošle godine koja je čak uspela da osvoji nagradu “nalepše igre” od cenjenog medijskog portala Digital Foundry je upravo postala još bolja. Developeri iz švedskog studija Massive Entertainment su izbacili besplatnu zakrpu za Avatar: Frontiers of Pandora igru koja na PlayStation i Xbox Series X konzolama dodaje opciju za rendering u 40 frejmova u sekundi. Ovaj mod rada je omogućava vlasnicima 4K televizora koji mogu da reprodukuju 120 Hz signal da zadrže pristup većem kvalitetu prikaza slike ove igre uz vidno bolji framerate.

Podsetimo se, igra koja radi u 40 frejmova u sekundi isporučuje svaki svoj frejm na 25 milisekundi, što je period koji je tačno između 30fps (33ms) i 60fps (16ms). Svako ko je isprobao ovaj mod rada lako može primetiti da je on dosta tečniji od tradicionalnih 30fps modova, i da je manje kašnjenje između pritiska dugmadi i prikaza promena na ekranu omogućava bolje uživanje u akcionim igrama.

40 fps mod je počeo sve više i više da se koristi u kućnim konzolama posle premijere PlayStation 5 konzole, kada su mnogi PlayStation Studios timovi počeli da nude tu opciju za mnoge igrače koje poseduju nove 4K 120 Hz televizore. Nezavisni timovi van PlayStationa na žalost i dalje veoma retko koriste ovaj mod renderovanja igara, a ovo će sada biti i jedna od prvih  Xbox Series X igara koja je dobila takvu opciju.