Ori and the Will of the Wisps je direktan nastavak na jednu od najpopularnijih igara iz 2015. godine. Nakon objave njihovog prvog ostvarenja, Moon Studio je preko noći postao senzacija jer su već tada uspeli da naprave remek-delo koje je nadmašilo sva očekivanja. Kvalitet kojim je Blind Forest odisao je mnoge igrače naterao da se zaljube u ovaj svet. Impresivni svet, glatka i izazovna platformska akcija, emotivna priča su samo neki od elemenata koji su sjajno implementirani u ovu fenomenalnu Metroidvaniu. Naslov je stekao toliku popularnost da je nastavak bio neminovan. Postavljalo se samo pitanje da li će Will of the Wisps uspeti da opravda sva očekivanja. Na radost svih nas Moon Studio je uspeo ne samo da opravda već i da nadmaši sve što su ostvarili u prethodnom delu.

Igra počinje tačno na onom mestu na kom se prvi deo završio. Naš maleni šumski duh Ori u miru provodi dane sa svojom novostečenom porodicom nakon što je spasio drevnu šumu Nibela. Sovica Ku, koja biva spašena na kraju prvog dela dok je još bila u jajetu, postaje novi član ove simpatične zajednice. Ku je nažalost rođena samo sa jednim funkcionalnim krilom, ali uprkos tome ona uporno pokušava da nauči da leti. Očajnički pokušaji su Ku doveli do sumnje da nikada neće poleteti, ali je Ori pronašao način koristeći pero njene preminule majke. Nakon toga njih dvoje kreću u avanturu, ali iznenadna oluja ih izbacuje sa kursa u novu i nepoznatu teitoriju Niwena. U toku pada Ori i Ku bivaju razdvojeni. Tu priča počinje jer maleni Ori sada ima zadatak da pronađe Ku pre nego što joj se nešto loše desi.

Već u samom početku ovog opisa, pre nego što bilo kakav gameplay počne, prezentacija ovog naslova je očaravajuća. Bujna i ručno iscrtana okruženja su zaista detaljna i prelepa do te mere da svaki frejm deluje kao zasebno delo. Audijska pozadina praćena orkestrom se savršeno ukapa u vizuelni deo do te mere da daje svojevrsni pečat svakoj oblasti koju ćete posetiti, nebitno da li se radi o suncem obasjanoj livadi ili o mračnoj pećini obavijenoj u buđ i plesan.

Glatka dvoipodimenzionalna animacija sve ovo povezuje u jednu celinu dok se Ori graciozno probija kroz ovaj predivan svet. Moon Studio je postigao još jedan audio-vizuelni trijumf. Pomalo nam je teško da poverujemo da su sve ovo uspeli da naprave pomoću Unity engine-a.

Najveća razlika između Will of the Wisps i Blind Forest leži u novom borbenom sistemu. Za potrebe nastvka borbeni sistem je pretrpeo velike izmene koje su se ispostavile kao pun pogodak. Borbe u Blind Forestu su bile pomalo pasivne i svodile su se na to da dovoljno blizu priđete protivnicima kako bi ih gađali pratećim projektilima. Will of the Wisps svoj sistem fokusira na akrobatskoj borbi prsa u prsa i veštinama koje u svakom trenutku možete da promenite. Rapidni potezi mačem u kombinaciji sa Orijevim platformskim sposobnostima borbu pretvaraju u pravi tečni ples. U skladu sa ovim i nepijatelji su dizajnirani na takav način da su borbe još prijatnije, ali samim tim i izazovnije. Po celom svetu je rasut veliki broj zagonetki koje od vas zahtevaju upotrebu različitih veština koje otključavate napredovanjem kroz igru.

Svaka zagonetka je priča za sebe i predstavlja pravi izazov i izvor frustracije ukoliko niste dovoljno precizni. Na ovaj način ste prinuđeni da uvek unapred isplanirate nekoliko poteza koje želite da izvedete. Tokom cele kampanje gameplay održava uzbuđenje koje se formiralo na samom početku, dok ovako preporođeni sistem može rame uz rame da stoji sa drugim modernim Metroidvania naslovima kao što su Dead Cells, Hollow Knight, Bloodstained: Ritual of the Night itd.

Izvanredno napisana priča koja drži pažnju savršeno prati ceo gameplay. Iako na početku deluje kao bajka za decu sa svim nabacanim klišeima, ubrzo shvatate da ste se uhvatili u koštac sa emocijama, svim mračnim obrtima i otkrovenjima koje igra neprestano baca. Naravno, sve ovo deluje kao neka Diznijeva melodrama, ali Will of the Wisps svakako poseduje ćudljivi kvalitet jedne pripovetke i osećaj za uzročno-posledične veze. Priča jasno stavlja do znanja da prošlost ne može da se promeni, da sve ima svoju cenu i da neće svi dobiti srećan kraj.

Međutim, ovo ostvarenje se takođe fokusira i na obnavljanje i održavanje nade za neko bolje sutra, naročito u novim sporednim misijama koje dobijate od raznih likova koji su za divno čudo odlično predstavljeni. Najveći adut ovog naslova je u tome što će vas naterati da zavolite sve likove i da se zaista zabrinete za njihovu budućnost i budućnost sveta u kome žive.

Nema puno toga što može da se zameri ovoj igri osim tehničkih problema koji se povremeno javljaju. Dešavalo se povremeno da prilikom pokretanja ili odlaska u neku drugu oblast igra jednostavno sama od sebe krene da secka i tako umesto fluidnog platformera dobijem pravu PowerPoint  slideshow prezentaciju. Ovaj bag se da ispraviti restartovanjem, ali ekipa iz Moon Studija bi zaista trebala da poradi na ovome. Oštećeni save fajlovi takodje nisu retkost. Na svu sreću, igra redovno pravi backup prethodno sačuvanih save fajlova tako da uvek možete da se vratite na prethodnu poziciju, ali opet, zašto bi i to radili. Najavljen je patch koji bi trebalo da ispravi sve propuste, a posle toga stvarno neću imati ništa da zamerim. Jedna od zamerki koje su neke od kolega primetili jeste što Will of the Wisps nema replay value kao neki drugi naslovi. Uveden je hard mod na kom možete preći igru i ograničeni broj kompetitivnih time trial trka gde je potrebno da za određeno vreme stignete od tačke A to tačke B. Kao neko ko nije preterano zaluđen takvim stvarima, smatram da već tokom same kampanje imate pregršt kvestova koje možete uraditi i da je raznovrsnot mnogo veća nego u prvom delu.

Ukoliko uzmemo sve u obzir, Ori and the Will of the Wisps je pravi primer kako bi jedan nastavak trebalo da izgleda. Iako je delovalo nemoguće, sa lakoćom je uspeo da nadmaši svog prethodnika. Moon Studio je uspeo da napravi jednu od najboljih Metroidvania igara koje mogu da se nađu na tržištu, a podsetimo se da je tržište ovakvih igara danas mnogo bogatije nego što je to bio slučaj pre pet godina. Sjajna prezentacija, uzbudljivi gameplay i priča koja ne ostavlja ravnodušnim su nas doveli do stadijuma da prosto obožavamo ovu igru, a naše oči će u budućnosti sigurno ponovo biti uprte ka Moon Studiju kada budu objavili sledeći naslov.

Ori and the Will of the Whisps (PC)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Ori and the Will of the Wisps je sjajna metroidvania i dostojan naslednik. Inspirisani drugim naslovima ovog žanra developeri su vešto i na kreativan način iskoristili već postojeća rešenja koja su karakteristična za ovaj tip igara. Svi elementi su skladno međusobno povezani i oduševiće vas sigurno više puta dok budete tonuli u ovaj svet.