Sa Monster Hunter World: Iceborne Capcom donosi prvu veliku ekspanziju u njihov trenutno aktuelni Monster Hunter naslov. Iceborne donosi ne samo rebalans većine oružija već i nove zone za istraživanje, nove monstere za lov kao i sveže gameplay mehanike da začine stvari sve do novog endgame-a. Monster Hunter serijal je uvek imao posebno mesto u našem srcu, još od prvih nastavaka na PlayStationu 2 pre skoro 15 godina. Lov, krafting i zapravo nošenje delova poraženih ogromnih monstera u armoru i oružiju je bilo veoma cool. Kako su godine prolazile Monster Hunter igre postajale su sve veće i veće kako po sadržaju tako i po broju igrača širom sveta koji su ih otkrivali. Sve do XX nastavka ili Generations Ultimate kako su ga zvali kod nas, ovaj serijal čvrsto je bio vezan za Nintendov 3DS.

Sa najavom novog Monster Hunter Worlda u 2017, i njegovim izlaskom u ranoj 2018. godini, Capcom je ne samo vratio serijal na velike kućne konzole, već ga je i predstatio PC igračima po prvi put. Na taj način imali su priliku da fundamentalno promene sve vezano za serijal i upoznaju ga sa totalno novom publikom. Napuštajući glavni serijal sa brojevima u naslovu, Monster Hunter World nam je doneo skroz novi svet za istraživanje i monstere u HD rezoluciju po prvi put, ali i streamlinovan i usavršen gameplay koji je bio moderan i svež. Od izlaska igre Capcom je stvarno odradio sjajan posao sa održavanjem igre i dodavanjem novih sadržaja. Novi DLC monseri su bili besplatni, a bilo je i eksperimentalnih crossovera sa skinovima za likove iz Street Fightera, Devil May Cry-a uključujući i oružija, kao i neke veće kolaboracije kao sa The Withcer ili Final Fantasy XIV. I pored svega toga grindovati se moglo samo do ostvarivanja svih vaših ciljeva, nakon čega je igra postala malo dosadna, ali tu dolazi Iceborne.

Monster Hunter World: Iceborne počinje nakon što porazite finalnog bossa u glavnoj igri. Misteriozna masovna migracija Legiana je skrenula pažnju Handlera i flotama iz base igre, a na vama je da ispitate šta je uzrok ovog neuobičajenog ponašanja, kao i da razotrijete delove Handlerove prošlosti koji su povezani sa tim. Sve ovo vodi ka otkriću nove lokacije zvane Hoarfrost Ranch, ledenoj novoj zimskoj zoni sa snežnim šumama, zaleđenim planinama i pećinama kao i uporištu igračkom hubu Seliana. Za sve nove igrače koji planiraju da započnu igru sa “compelte verzijom” koja sadrži Monster Hunter World i Iceborne, igra vam pomaže u startu tako što vam pruža jak novi armor set zvani Guardian Armor koji sa svojim visokim defense vrednostima itekako pomaže da brzo progurate vaš rank sa Low na High i pridružite se prijateljima koji igraju igru od ranije.

Ova ekspanzija ne menja igru na fundamentalnom nivou ali sa updatom 10.11 Capcom je već napravio mnoge promene u balansu i mnoge quality of life izmene na oružiju i drugim gameplay mehanikama. Iceborne donosi i skroz novi alat igračima, clutch claw. Svaki lovac samo može da se zakači za monstere da bi im naneo masini damage ili da ih usmeti ka zidovima ili drugim preprekama. Zaista je moćno zakačiti se masivnom monsteru za lice, zaleteti se ka njemu i naneti mu ogroman damage oružijem po sred face. Veoma dobar dodatak koji samo doprinosi brojnim opcijama za interakciju sa monsterima i okolinom, kao što su zamke i uništivo okruženje.

 

Razvojni tim je saslušao igrače i predtavio novu hub lokaciju koja ima sve bitne NPC-ove lako dostupne, bez potrebe da se penjete liftovima ili prolazite kroz loading ekrane. Sada možete doći do vašeg Safarija ili Smithya u roku od sekundi. Slično je rešen i multiplayer hub, ali ima tu još nečega. Mini-igre su vraćene da malo razvedre stvari. Sada možete da napajate Seliana’s Steamworks sa prirodnim gorivom ili da sakupljate ore da učinite mesto toplijim dok usput dobijate razne nagrade u vidu brojnih korisnih predmeta… ili možete da odete u saunu na kupanje sa vašim Palico prijateljem.

Najveće unapređenje u Icebornu je pre svega novi Master Rank. U Prethodnim ekspanzijama poznat kao G-Rank, Master Rank predstavlja nove izazove, novi armor i oružija i najbitnije više monster i variacija monstera u igri. Na početku krećete sa Hoarfrost Reachom gde vas čekaju dva nova monstera Beotodus i Banbaro dok se upoznajete sa novim regionom, a kasnije vas igra vodi napred nazad između starih i novih zona da se borite sa novim variacijama monstera koje ste videli u Worldu, starim favoritima ali i potpuno novim. Te variacije monstera deluju sveže, ne kao da su samo reskinovani modeli iz stare igre. Viper-Tobi Kadachi na primer će vas smarati nonstop sa svojim otrovnim bodljama, dok na primer Nightshade Paolumu deluje kao totalna suprotnost u odnosu na staru fluffy verziju iz Worlda, ovde je agresivniji i zadavaće vam mnoge noćne more. Naravno tu nije kraj, ova ekspanzija vraća čitavu plejadu starih omiljenih monstera iz prethodnih naslova kao što su agilna Nargacuga, opaki Tigrex, eksplozivni Brachydios i mnogi drugi za koje ne želimo da vas spoilujemo. Izutetno je prijatno videti ove legendarne monstere u HD grafici i sa velikim novoom detalja po prvi put, ovo će svakako najviše ceniti stari fanovi Monster Hunter igara, a sa nedeljnim eventovima i prvim besplatnim DLC monsterima u najavi nema sumnje da još mnogo toga dolazi.

Monster Hunter World Iceborne (Xbox One X)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Sa Iceborneom Monster Hunter tim je odradio ono što najbolje znaju. Uzeli su već sjajan base game i usavršili ga i proširili na svakom nivou. Sa promenama i unapređenjima formule igre, novim hubom i svim novim monsterima kao i novim variacijama postojećih ova ekspanzija definitivno donosi osmeh na lice kako lovcima povratnicima tako i početnicima. Čak i ako ne menja drastično Monster Hunter recept Iceborne ostaje true onome što Monster Hunter treba da bude, i deluje kao moćno i kompletno pakovanje.