Definitivno sport koji se ne shvata previše ozbiljno u našim naprednim krajevima, ali bez sumnje jedan od najpopularnijih sportova na svetu – bejzbol. Oduvek je bio inspiracija za mnogobrojne igre i simulacije još od vremena prvih arkada i kućnih video igara. Već poduže vreme Sony čvrsto drži Major League Baseball licencu i iz godine u godinu od SCE San Diego Studia nam stižu nove verzije The Show-a, sada jedine simulacije bejzbola od kada se 2K povukao iz igre.

The Show za 2017. je naravno ponovo ekskluzivan za PlayStation brend, što je u današnje vreme multiplatform izdanja veoma neuobičajeno. Kako se sportske igre oduvek prave za najšire tržište odluka da se jedan ovakav serijal na toliko dug period veže za određeni sistem morala je da se opravda neospornim kvalitetom koji se očekuje od jednog ekskluzivnog naslova, što SCE-u svakako nije bio problem. Potpuna podrška za igranje u 4k rezoluciji na PlayStation 4 Pro-u gde se sjajni endžin igre snalazi bolje od bilo čega do sada viđenog na update-ovanom PlayStation hardware-u čine da ovaj naslov može da se iskoriti i kao tech demo za novi sistem i novu liniju Bravia televizora – što je nekako i cilj Sony ekskluziva zar ne?

mlb-the-show-17-0027-1500x844

Nego da se vratimo na bejzbol – ukoliko ste se odlučili za digitalnu verziju igre koja uzima ni malo naivnih 40+ GB dok se igra skida, slično 2K pa i EA naslovima moguće je odigrati utakmicu sa ograničenim izborom timova da se ubije vreme. Tu su i detaljni tutorijali neophodni svima nama ne-amerikancima da nas pre svega podsete na pravila igre. Prvo što se primećuje je naravno grafika koja je dosta detaljnija ovoga puta, osvetljenje koje pre svega deluje realističnije, posebno u HDR modu, a sitni detalji kao znoj na igračima kada se igra po toplim danima doprinose još većem realizmu. Publika je bolje animirana i ovoga puta reaguje na sva dešavanja tokom igre, ne samo na velike momente. Uz prave komentatore i grafiku koja se koristi u zvaničnim MLB prenosima, utisak gledanja prave bejzbol utakmice je na nivou.

Pored standardnih modova koji se ne razlikuju od uobičajenih sporskih igara, koje je moguće igrati sa veteran ili novice kontrolama prilagođenim početnicima, u MLB The Show 17 kao najveću novinu imamo unapređeni mod karijere kao i skroz novi retro mod.

Road to the Show mod igre je pretrpeo ogromne izmene ove godine, umesto klasičnog pravljenja vašeg lika i grindovanja do major lige i statusa legende ovoga puta tu je i story mode. Moguće je birati odgovore u cutscene interviewima i momentima nakon utakmica koji će uticati na dalju priču i način na koji će vas kolege, treneri pa i mediji doživljavati. Ovoga puta razvoj vašeg lika i karijere je u vašim rukama.

Retro mod je novi mod (ironično) dodat po prvi put u ovogodišnje izdanje gde se izvođenje prebacuje u pogled i pravila starih retro 2D bejzbol igara sa arkada, i 16bit konzola. Naravno grafika je i dalje u modifikovanom novom endžinu ali izvođenje, zvukovi kao i interface su totalno u retro fazonu. Ovaj mod je idealan za nas koji nismo fanovi bejzbola a volimo retro igre, i sećamo se vremena kada smo igrali i 2D simulacije bejzbola samo zbog toga što se u to vreme igralo sve sto se pronađe na arkadi ili kertridžu. EmuGlx aproves!

MLB The Show 17 (PS4 Pro)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Iako definitivno neće naći skoro nikakav odziv na našem tržištu novi MLB je svakako korak u pravom smeru za 12 godina staru franšizu i ponos Sony-eve gaming divizije. Skoro da ne možemo da zamislimo Sony E3 konferenciju bez bejzbola, pa ako ni zbog čega drugog zbog podrške Sony-u, drugačije zabave i retro moda vredi makar probati novi MLB, ukoliko ste u prilici.