Posle pauze od par meseci dovoljne da kompletno zaboravimo šta se desilo u prethodnoj epizodi, evo nas ponovo – Life is Mexicans 2, epizoda 4. Prvo moramo da se osvrnemo na slona u sobi, od kada Life is Strange igre postoje nepisano pravilo EmuGlx portala bilo je da kolega Ridley i ja radimo opise neizmenično, iz epizode u epizodu. Ta tekovina održavana je od 2015. godine do evo danas. Ridley nam je poput pravog fana Life is Strange igara upao u depresiju i rešio da se povuče iz gaming novinarstva i eventualno skoči sa krova škole. Dobro, ne stvarno, ali deo sa povlačenjem iz gejminga je tačan tako da se broj ljudi koji igraju ovu igru kod nas upravo smanjio za 50% and you are stuck with me.

Animacija sa kojom je započeta nesrećna treća epizoda se izgleda svidela fanovima tako da i ova epizoda počinje isto tako. Podsetićemo se priče o dva vuka u bekstvu i svega što im se izdešavalo do sada. Mnoge odluke koje ste donosili u prethodne tri epizode na kraju nisu imale mnogo uticaja na to kako će epizoda četiri početi. Daniel je sa svojim moćima napravio teški kuršlus i nestao, a lik koga i dalje nažalost vodimo, Sean budi se u bolnici u Severnoj Karolini nakon nekog vremena provedenog u komi, sa jednim okom manje. Zar ne bi bilo cool da je postojala neka kombinacija odgovora u prethodne tri epizode koje bi našeg namučenog junaka spasilo obogaljivanja? Ne. Tako je moralo biti, upisano je u zvezdama da napaćeni teen Meksikanac just can’t catch a break. Sada je u bolnici gde mu je jedina podrška dobri lekar crnjo, dok ga zla bela žena iz FBI ispituje i sprema za ekspresnu deportaciju u kazneno popravni dom do kraja života zbog gluposti koja se desila na početku prve epizode. Remember kids, ako stvarno niste krivi ne bežite od policije i federalaca preko pola Amerike.

Nakon što Sean nekako sazna gde mu se burazer nalazi, sprema plan bekstva iz bolnice i ovde napokon dolazimo do jedne dobro realizovane situacije. Postoji nekoliko načina kako zapaliti iz bolnice i četvrta epizoda vas odmah na početku tera da brzo donosite teške odluke. Nakon bekstva priča se nastavlja on the road, gde ste po prvi put od početka sezone sami, bez malog iritantnog Daniela, a igra vam odmah daje zadatak da ga pronađete, kao da želite to… Seanovo solo lutanje do Haven Pointa u Nevadi nikako neće biti lako, i ispuniče ga mnogi sjajni SJW momenti. Opet, bez obzira na vaše odluke, redneci će vas maltretirati na njivi, podsećajući vas (ponovo) da ovo nije vaša zemlja, i terati da pevate pesmice na španskom dok prebijeni lijete suze. Nakon svega toga, kada ste ostali i bez automobila i bili primorani da nastavite put pešaka po užarenoj pustoši Nevade, kamion se zaustavlja i još jedan belac rednek trucker by the book Trump glasač vam nudi prevoz, a igra daje opciju da prihvatite ili ne. Hmmm…

Znajući šte se sve izdešavalo do sada i kakav vibe igra ima, prosto je suludo prihvatiti… ALI, ako se ipak odlučite da uđete, sledi najnapetija scena ikada gde kako casual prijatni razgovor odmiče samo čekate trenutak kada će matori da spusti pantalone. Međutim, ništa se ne dešava, čovek ispada skroz normalan, čak Seanu daje sendvič i priliku da odspava. Nije svaki belac zao! NEVEROVATNO! Ovo je naravno token momenat, ubačen u igru čisto da se operu ruke u fazonu eto vidite, ubacili smo jednog lika iz Trump county-a koji ne mrzi Meksikance, shodno tome vaš argument nije validan!

Nije ono što mislite!

Priča dalje odlazi više ka tematici iz imena epizode. Vjera! Daniel je postao žrtva hrisćanske sekte koja mu je isprala mozak, i na vama je da ga iz te situacije izbavite inflitracijom u njihov community uz neočekivanu pomoć novog lika kog, odnosno koju, smo čekali od prve epizode da se napokon pojavi! Bez mnogo spoiliranja, možemo reći da je epizoda četiri možda najbolje napisana do sada, uz mnogo lokacija, najviše napretka priče, i napokon na samom kraju i nekih posledica svih odluka donesenih u epizodama do sada.

Iako je ova epizoda najbolja do sada, ipak kako vreme prolazi čini nam se sve više da je Life is Strange 2 kompletna antiteza originalu. Za razliku od prve sezone koju smo inicijalno dočekali na nož a kasnije zavoleli, ovde smo u priču ušli sa velikim očekivanjima i hajpom samo da bi nas likovi i način na koji se priča odvija iz epizode u epizodu samo sve više nervirali. Jadna braća Meksikanci, žrtvice strašne sudbine i nerealno glupih odluka, sa kojima smo pokušali da se saosećamo tokom prve dve epizode sada su apsolutni iritnanti ološ koji samo tone dublje i dublje. Krajem godine stiže i finalna epizoda pa će ova agonija napokon prestati. Do tada treba taman odmoriti uši od slušanja kuknjave… Daniel, Daniel, Daniel, Daniel… po 800 puta u epizodi uplakanim whiny glasom. Nadamo se da će se Max pojaviti na kraju pete epizode, premotati vreme, i rešiti sve probleme ovim plačip****ma.

Life is Strange 2 - Episode 4: Faith (PS4 Pro)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Ako u obzir uzmemo scenario, lokacije, odluke… epizoda četiri je svakako najbolja do sada u ovoj sezoni, ali nažalost kako se priča bliži kraju kompletan utisak o Life is Strange 2 je sve slabiji. Potpuno smo izgubili strpljenje za whiny glavne likove sa kojima jednostavno ne možemo da se povežemo, dvodimenzionalne sporedne likove, usputne stanice od lokacija i sve što čini kompletno iskustvo neuporedivo slabijim u odnosu na neponovljivu prvu sezonu. Sada više nego ikada važi preporuka da sačekate i poslednju epizodu u decembru ako se do sada niste upustili u ovu priču.