Gamecom 2019 nam nije doneo toliko iznenađenja, ali ipak, tu su bile neke prezentacije koje su nas oduvale s’nogu, druge koje su nas samo malo više prodrmale, možda razočarale. Jedna od takvih je definitivno bila Cyberpunk 2077 prezentacija iza zatvorenih vrata.

Iako je to bio isti demo kao sa E3 sajma, koji su novinari mogli da vide, ipak mediji iz Evrope su se po prvi put susreli sa ovim prikazom gameplaya do sada. Za svakoga ko je već čitao impresije sa E3 sajma, ovaj tekst neće biti ništa novo, ali ćemo pokušati da ubacimo ličnu notu u odnosu na sve šta smo videli i dati neko naše mišljenje šta možemo očekivati u martu sledeće godine.

Igra je prikazala jednu misiju u okrugu Pacifica pod kontrolom Voodoo Boysa, boraca i izbeglica sa Haitija. Zanimljivo je da svi Haićani u igri pričaju uličnim francuskim, i način kako simultani prevod iskače iznad njihovih glava kao u stripovina je prosto bio fantastičan. Vaš zadatak je da se nađete sa jednim od vođa Voodoo Boysa, Placide, kako bi došli do njegovog šefa Brigette, koja bi možda i mogla da pomogne V-u po pitanju šta ustvari treba da radi u ovom gradu i koja je njegova svrha. Ipak, kako to obično biva, da bi došli do vašeg cilja, potrebno je da uradite uslugu tj završite jednu misiju za Placidea.

Fora je u tome što vi ne nalazite Placidea, već on vas. Na vama je da odete u cyberpunk crkvu 21 veka, koja je ustvari jedan, pa najbolje rečeno disko. Posle prilaženja nekog totalno nepoznatog lika koji vas je nekako prepoznao, upoznajemo se sa mogućnošću izbora u toku bilo kog dijaloga. Ovi izbori jako utiču na priču kao i na grad koji živi i diše oko vas. U jednom trenutku prijatelji mogu da vam postanu neprijatelji, da otežate svoj put ka finalnom cilju ili možda da izgubite mogućnost da završite jedan set misija. Ovih izbora ima skoro u svakom dijalogu i oni pospešuju tu dinamiku kao i neizvesnost šta se sledeće može desiti. Odgovori moraju biti odgovarajući u odnosu sa osobom sa kojom pričate, nikada neće biti jednostavni niti laki. Ne možete jednostavno pretpotaviti kako će oni odgovoriti bez da znate nešto o sagovorniku. Zbog toga je potrebno da uđete u igru, shvatite zašto su određene bande na tom mestu, njihovo poreklo i prihvatite njihove navike i način komunikacije kako bi uspeli u misiji.

Ono šta je i dalje fascinantno, čak i posle drugog demoa je neverovatna detaljnost ovog divnog sveta Night Citya. U igri nije pokazana gusta oblast kao u prvom gameplay snimku, ali je prosto fantastično videti i čuti dijaloge drugih Haićana u Pacifica okrugu, slušati dijaloge iz njihovog svakodnevnog života, gledati šta svako radi kako bi sebe usrećio u datom trenutku. Imali smo autentični osećaj kao da pripadamo tom okrugu, sa tim ljudima, kao da osećamo njihov bol i patnju. Diskriminacija i dalje postoji iako je 2077 godina, te je Pacifica pravo mesto da se vidi kako je ona ”napredovala” svih ovih godina. Na kraju, Pacifica je drastično drugačija oblast od one sa prošlogodišnjeg E3 i Gamescom sajma, jedinstvena i orignalna u svakom smislu.

Za razliku od prošlogodišnje prezentacije, sada smo prvi put mogli da se susretnemo sa Character Creation ekranom, gde smo videli šta sve možemo napraviti od našeg protagoniste, bolje rečeno, kako ga možemo ”oblikovati” obući i kog tipa seksualnosti će biti. Na svu sreću, u demou je postojao odabir samo između dva pola za koji svi znamo od kako smo se rodili, iako su u prethodnim danima, nakon Gamescoma, najavili da neće postojati definisan rod kojim bi mogli da okarakterišete vašeg lika u igri. To će biti mnogima zbunjujuće, pogotovo mlađoj populaciji, ali šta je tu je, moramo biti liberalni i kretati se u korak sa svetskim trendovima.

Ono šta je bilo zanimljivije je činjenica da ćemo moći da biramo i ”poreklo“ glavnog lika u igri, takozvanog V-a, da li će dolaziti iz korporativne sredine ili možda biti ulični klinac/klinka/klinko koji će tražiti pravdu i rešavati raznolke misije u Night Cityu. Isto tako, primetili smo da ukupno postoje pet atributa koje možete da unapređujete u toku prelaženja igre i od kojih će zavisiti i tip gameplaya. Nama su bile prikazane dve krajnosti, bolje rečeno Netrunner i Strong Solo lik. Već po imenima možete da pretpostavite o čemu se radi, Netrunner je stealth tip lika koji će se isključivo oslanjati na zaobilaženje i šunjanje iza protivnika kako bi rešio svaki problem u igri. Lepo je isto tako napomenuti da ćete moći da pređete apsolutno celu igru bez ubijanja protivnika. Drugi tip, takozvani Strong Solo lik je tip karaktera koji se isključivo oslanja na snagu, istržljivost i face 2 face borbe sa protivnicima. Izgrađenom liku tog tipa nije problem da se sukobi sa pet ili više protivnika i izađe kao protivnik, ali jeste problem ukoliko je potrebno nešto da se hakuje, ukoliko je potrebno malo više inteligencije kako bi se rešio neki problem.

Poenta prezentacije je bila baš to, da se prikažu dve krajnosti, šta igrač sve može a i ne mora da uradi u igri. Za nas je bilo poprilično lepo osveženje da vidimo jedan tip ”neskriptovanog” gameplaya (nadamo se da nije bio skriptovan) jer smo praktično mogli da se uverimo kako neki skillovi funkcionišu u praktičnom gameplayu. Sve u svemu, mnogo više nego što smo videli u prošlogodišnjem Gameplay snimku. Isto tako, član dev tima je imao tu mogućnost da u toku playthrougha resetuje i prelazi iste sekvence na dva različita načina, praktično dva ista zadatka uradi sa Netrunnerom i Strong Solo likom, samo kako bi demonstrirali koliko se igra razlikuje po pitanju gameplay mehanike u ta dva karakteristična slučaja.

Kako je tekao gameplay, i kako su se perspektive menjale između Netrunnera i Strong Solo lika, nešto nam je postalo jasno, nešto čega smo se bojali od početka. Strong Solo, to jest, run and gun mehanika ovoj igri jednostavno ne leži. Prosto je teško nastupiti kao u Doom ili u Call of Duty serijalu sa toliko parametra koji su bitni u toku jedne misije. Ipak je ovo RPG koji se oslanja na statistiku, atribute, skillove i određene moći lika. Jeste da je taj segment gameplaya bio totalni carnage prema protivnicima koje smo imali prilike da vidimo kako padaju obezglavljeni ili bez ruku ili nogu, ali ta gunplay mehanika, je delovala nezadovoljavajuće. Jedan od mogućih scenarija je to da osoba koja je igrala, jednostavno nije toliko stručna sa kontrolerom, te mu je bilo teško da se fokusira na nišanjenje u sobi punoj novinara koji samo čekaju da se pojavi neki bug ili problem sa ranom verzijom igre.

Sa druge strane, Netrunner gameplay je bio skroz fluidan, nekako prirodan za ovakav tip igre. Već odavno smo znali da će Cyberpunk 2077 u neku ruku delimično ličiti na Deus Ex serijal, makar po određenim stvarima, a i znali smo kakav je prilaz najbolji za tu igru. Izgleda da je to slučaj i sa ovim nadolazećim naslovom. Ne samo da je fluidno, nego igra krije neverovatni satisfaction kada tiho obezglavljujete ili hakujete čipove neprijatelja na određenom delu mape. Sve deluje nekako prirodno, fluidno i odlično kada se gameplay odvijao sa Netrunnerom u glavnoj ulozi. Jeste da je bilo više stvari na koje ste trebali da pazite u toku misije, više mikromenadžmenta stvari na mapi, hakovanja i izbegavanja neprijatelja, ali u ovom modu, ako bi tako sada mogli da ga nazovemo, je postojala ta neka čudna euforija, kako zbog trke sa vremenom i šablonom kretanja, tako i zbog odličnog hakovanja i fazona i fore sa neprijateljia i sabotiranja njihovih augmentovanih delvoa tela.

Gameplay snimak se završio sa cliffhangerom, stvorivši želju u nama da se zamrznemo i probudimo na danu izlaska ove u najavi kultne igre koja izlazi sledećeg marta. Sa druge strane, nekako ne možemo da otresemo taj osećaj da je celokupna grafička prezentacija nekako ispod očekivanja, pogotovo u odnosu na prošlogodišnji demo. Sećate se sigurno one scene kada zabijate nečiju glavu u led, e sada, led u sceni iz ovog builda izgleda totalno drugačije, da kažemo, jednostavnije. Ne samo to, nego kvalitet grafike je nekako, jedno ili dva koplja ispod onoga šta nam je bilo prikazano prošle godine. Sa druge strane, razumemo, ipak ovo mora da pokrenu i PS4 Base i Xbox One S konzole, nekako.

Demo koji smo mi videli je bio pokrenut na snažnom PC-u, čije ventilatore su mogli da čuju i ljudi koji su sedeli na drugom kraju sobe u kojoj se prikazivao demo. Jedno je sigurno, ovo će biti fantastična igra u svakom smislu, možda ne zbog grafike, ali definitivno zbog toliko načina na koji možete da igrate ovu igru, toliko prostora za replayability i toliko mogućnosti kako možete da kreirate svog lika.