Ako ćemo iskreno serijal poznat po imenu JoJo’s Bizzare Adventure nije imao veliki broj igara sa kojima može da se ponosi. Realno toliko je mali broj da se adekvatna selekcija ni ne može napraviti. Koliko god ova anime serija bila fabulozna i neverovatno luda, očekivani tretman nije dobila do sada. Iako je prva iteracije ove igre ugledala svetlost na PS3 platformi 2013-te u Japanu a posle i u Americi i Evropi, kvalitet nije uspeo da ispliva na površinu. Ovo je možda nešto najbolje što smo do sada mogli da dobijemo da je vezano za ovaj nadaleko poznati anime univerzum.  Osećaj koji je serijala pružala fanovima je dobro prenešen, mehanika i poznata kontrolna šema kojoj su se igrači brawler-a poput Tekkena lako prilagodili nisu bili dovoljni da garantuju veći uspeh pored giganta poput Dead Or Alive ili gore spomentuog Bandai Namco-vog ostvarenja. Kritičari su bili veoma blagonakloni prvo zbog mehanika drugo zbog character rostera koji je bio dovoljno veliki da može da vam potraje par meseci dok ne uvežbate sve likove. Pored toga i stalni DLC-ovi su samo povećavali kvalitet ovog naslova.

JoJo’s Bizzare Adventure All Star Battle R je u suštini samo uslovno rečeno remaster igre iz 2013-te sa vidno starijim grafičkim endžinom i dodatnim poboljšanjima i tweak-ovima koji život znače. Ne brinite nije se ništa promenilo, ko je uživao u igri 2014-te u Evropi uživaće i danas.

Iako promene nisu drastične koliko smo očekivali, redizajnirana single player kampanja sa borbenim modom koji spaja sve likove u kombinovanu priču i dodatni borci su pokazali da ova igra može još dosta toga da ponudi. Singl plejer mod dosta podseća na kampanju iz modernih borbenih igara što je veliki plus. Posebna poslastica se ogleda u tome da su mehanike promenjene dovoljno da bi se osetila igra novom. Izdvojio bih pomoć drugog borca tokom meča za izvođenje specijalki što nije ništa novo ali se u ovaj univerzum odlično uklapa.

Pored dodatnih boraca i obogaćenih mehanika, ubačena su i dodatni stage-ovi koji su dosta dobri ne skreću mnogo pažnje sa gejmpleja. Programeri su naučili na svojim takoreći greškama i unapredili su ovaj naslov da bude „funky fresh“.

Borbeni model je dobro realizovan i uključuje tri vrste napada, u pitanju su srednji, laki i teški udarci koji se mogu dobro kombinovati bez neke veće muke. U prevodu ne treba vam arkadni kontroler da biste mogli da izvedete ono što želite mada kod ovakvih igara to je veoma poželjno. Pored komboa od kojih vam se nekada zavrti u glavi svaka arena ima i svoje hazard sekcije koje morate izbegavati ili ih blagovremeno koristiti da biste stekli prednost nad protivnikom. Kada se priviknete na celokupan haos jedino što vam preostaje je da isprobate sve likove i da vidite šta vam u potpunosti leži. Ne morate se sekirati, savladaćete dovoljno brzo da gejmplej bude uživanje. Za masterovanje igre će biti potrebno malo duže vremena ali putovanje neće biti bolno kao što bi se očekivalo. Komboi su malo sporiji za izvođenje i u nekim momentima gejmplej postaje clunky.

Vizuelni stil je lepo realizovan i kombinacija 3D karaktera i 2D pozadina je ovde ispala dosta dobro. Bio sam skeptičan ali ispostavilo se da su adekvatno pozajmili ideje od developera igara poput Dragon Ball Fighter Z i njima sličnih da bi se postigao odgovarajući blend in efekat. Kada pogledate samu borbu u startu možete prepoznati da je u pitanju JoJo igra i to je ono što ovaj naslov izdvaja od drugih. Ljubitelji animea u ovoj generaciji konzola će biti prijatno iznenađeni.

Svaki lik iz animea je verno prenešen u digitalnu formu tako da ako ste mislili da ćete dobiti maksimalno iskustvo po tom pitanju ovo je igra za vas. Nivo detalja koje svaki lik poseduje i glasovna gluma kombinovana sa sjajnim potezima koji su verno prenešeni vas prosto prenose u taj suludi svet. Izvorni materijal je maksimalno ispoštovan ruku na srce.

Naravno moderni hardver je pravilno iskorišćen tako da su performanse odlične i „mlaćenje“ je veoma atraktivno i sa pregršt svetlosnih i particle efekata. Modeli su dodatno unapređeni i primetno su bogatiji sa detaljima. Ovo je takoreći jedan oldtajmer uslovno rečeno koji je ispoliran do savršenstva. Igranje preko neta je malo nezgrapno i mislim da je net code slabije optimizovan tako da je online multiplejer malo teže iskustvo. Povremeno će se javljati lagovi i predikcija inputa je problematična. Dok se ne ispolira net code izbegavajte online multiplejer. Za sve one koji vole šibanje na kauču a uz to su i ljubitelji animea – nema veće poslastice. Pazite samo da ne polomite nešto kada počnete da vičete ZA WARUDO!!!!

JoJo's Bizarre Adventure: All-Star Battle R (2022)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Definitivno najbolja igra u ovom univezumu i pokazatelj kako može da se kvalitetno vrati u život stari naslov.