Kao što je već postala tradicija, Septembar je mesec za jedan dobar Nintendo Direct. Međutim, zbog iznenadne smrti kraljice Elizabete, Nintendo samo što nije pomerio svoju prezentaciju. Srećom za nas, ipak su odlučili da puste direct u svim regijama osim Ujedinjenog Kraljevstva (više o tome kasnije).

Ova prezentacija (45 minuta dugačka) najavila je oko 40 naslova. Neke smo željno iščekivali, za neke smo se prijatno iznenadili a za neke smo… imali svoja lična mišljenja. Sve u svemu: tipičan Nintendo direct.

Fire Emblem Engage

Vrlo jak početak za jedan Nintendo Direct. Posle Fire Emblem Three Houses, fanovi će moći da željno iščekuju novi nastavak u Nintendovom eksluzivnom taktičkom RPG-u. Ne zaboravite: Kad igrate Fire Emblem igre, ne dajte likovima imena svojih voljenih, jer biće vam žao kada poginu u bitkama sa uključenom Perma Death opcijom.

It takes two

Prošle godine (2021) developeri Hazelight Studios koju su nas iznenadili sa svojom split-screen co-op igrom A Way Out (2018) su nas ponovo oborili s nogu sa It Takes Two. Zapravo, ova split-screen igra se igračima TOLIKO DOPALA, da je čak pokupila Game of the Year Award na prošlogodišnjem Game Awards-u. Od Novembra 4. 2022, Nintendo Switch vlasnici će imati šansu da iskuse ovu slatku platformu. Mali savet: It takes Two je najslađa kad se igra sa voljenom osobom.

Fatal Frame / Project Zero: Mask of the Lunar Eclipse

Fatal Frame je unikatna horor igra gde se borimo protiv duhova koristeći retro foto aparat. Što bliže duh dođe objektivu foto aparata kada ga slikate, to će te ga jače povrediti. Iako se plasira kao kultna franšiza, lepo je videti da KOEI TECMO kao i Nintendo i dalje brinu o duhovima, retro foto aparatima i protagonistima u kratkim haljinama.

Xenoblade Chronicles 3 Expansion Pass Volume 2

Ne iznenađujući nikoga, najavljen je drugi DLC za Xenoblade Chronicles 3. Ako već posedujete Xenoblade Chronicles 3 Expansion pass, možete se radovati novoj heroini Ino kao i Challenge battle izazovima gde će te otključati novu opremu kao i nove kostime za postojeće likove (uključujući i kupaće kostime).

Spongebob Squarepants: The Cosmic Shake 

U poslednje vreme, THQ Nordic je redom počeo da pravi rimastere SVIH svojih starijih igara. Jedna od tih je bila Sunđer Bob igra sa Playstation 2 iz 2003, pod nazivom Spongebob Squarepants Battle For Bikini Bottom – Rehydrated. Pretpostavljamo da se ovaj rimaster toliko dopao fanovima da je THQ Nordic odlučio da napravi nov-novcat nastavak na igru. 

Imali smo puno zamerki za remejk sa PlayStation dvojke, i nadamo se da će THQ Nordic napraviti modernu Sunđer Bob igru koji će čak i matori dripci, kao mi, biti srećni da igraju.

Fitness Boxing Fist of the North Star

Kada smo videli Kenshira iz Fist of the North Star nadali smo se da će mali Nintendo Switch konačno dobiti Fist of the North Star: Lost Paradise (ekskluziva za PS4). Međutim, onda smo se setili da Nintendo voli da nas troluje, i dobili smo… Fitness Boxing: Fist of the North Star… ili Fitness of the North Star.

Pošto jako volimo Fist of the North Star i pošto nas je Nintendo ovako dobro trolovao, osećamo potrebu da se obratimo ovoj igri na maternjem jeziku kreatora. 

Draga Fitness Boxing Fist of the North Star : Omae wa mō shinde iru” (Nani!?).

OddBallers

Ubisoft opet pokušava da napravi šarenu PvP igru, i ovogodišnji model se zove OddBallers. U ovoj igri do 6 igrača se gađaju loptom (slično igri Između dve vatre). Onaj ko bude pogođen ispada, a poslednji igrač koji ostane je pobednik. Iako igra slatko izgleda, podsećamo se da je u pitanju izdavačka kuća koji brzo izbacuje ovakve igre i još brže odustaje od njih. Da li se sećate HyperSpace? Ne čujemo ni da iko priča o Roller Champions. Oprezno s ovakvim igrama. 

Tunic

Dobre vesti za fanove klasičnih Zelda igara: Tunic stiže za Nintendo Switch! Ova preslatka Zelda-like avantura je izašla za ostale platforme marta 2022, i konačno dolazi i za Nintendovu konzolu (i bilo je već i vreme). Umesto dečaka vilenjaka, ovaj put će te igrati kao preslatka lisica (u maloj zelenoj tunici sa mačem i štitom). Osim što je slatka kao šećer, igra je takođe vrlo uglančana i strašno zabavna. Jedva čekamo da je ponovo odigramo na Nintendo Switch- u za koju nedelju kad bude izašla.

Front Mission 1 i 2 Remake

Nakon katastrofe pod imenom Left Alive (2019) nismo imali mnogo iščekivanja za buduće Front Mission franšizu. Srećom, Forever Entertainment i SquareEnix su odlučili da rimejkuju Front Mission 1 i 2 (igre se kupuju posebno) a u budućnosti i treći deo. Ako ste igrali originalnu igru na Playstation 1 ili ako želite da vidite dosta dobar taktički RPG sa Mechovima, Front Mission 1 Remake izlazi u novembru 2022 dok drugi i treći deo izlaze sledeće godine.

Story of Seasons: A Wonderful Life

Još jedan rimejk voljene Harvest Moon igre, ovoga puta, sa Nintendo GameCube-a. Nakon uspeha rimejka za Friends of Mineral Town, sledeća na redu bila je A Wonderful Life. Sećamo se kako smo dugo igrali ovu igru. Veći je bio fokus na odgajanju odnosa sa NPC-evima, i odgajanju deteta nego o samom negovanju farme. Kreator originalne igre je rekao na jednom intervju-u da je A Wonderful Life najbliže onome što je zamislio kao savršenoj Harvest Moon / Story of Seasons igri.

Ako ste ikada hteli da iskusite ovu klasičnu GameCube igru, moći će te sledećeg leta 2023.

Splatoon 3 Splatfest

Nema ni nedelju dana od kako nam je izašao Splatoon 3 i red je da nas Nintendo podseti da je igra dostupna. Ako niste znali, Spaltfest je sezonsko takmičenje u Splatoon igrama gde igrači biraju jedan od dva ili tri odgovora. Prvi Splatoon 3 Splatfest postavlja pitanje: Šta biste poneli na pusto ostrvo?

Mogući odgovori su: Oprema, Hrana ili Zabava. Na osnovu Vašeg odgovora, igra će vas staviti u jedan od tri tima i na kraju sezone pobednici će biti najavljeni. Iskreno, ove sezone su slatke, ali nije da baš doprinose glavnoj igri.

Octopath Traveler 2

E ovo je već najava! Novi Octopath Traveler za Nintendo Switch! Fantastične turn-based bitke, bajna muzika i predivan pikselizovani svet. Ovoga puta, Octopath Traveler ide više ka Steam Punk/ Industrijskoj Eri tako da možete očekivati parne mašine, lokomotive, puške i kubure. Obožavali smo Octopath Traveler i nadamo se da će Octopath Traveler 2 isto da nas obori s nogu. E sad, kada bi osam novih likova zapravo imali razlog da putuju zajedno, to bi bilo još lepše.

Fae Farm

Druga po redu Farming / Life Simulator igra za ovaj Nintendo Direct od developera Phoenix Labs. U Fae Farm, cilj nam je da se brinemo o farmi koristeći magiju i magična bića dok usput prolazimo kroz tamnice i grindujemo mobove i levele. 

Ono što je stvarno unikatno za Fae Farm je da se može igrati online i lokalno u četvoro. Držaćemo ovu igru na oku.

Theatrythm Final Bar Line

SqureEnix slavi 35 godina Final Fantasy igara sa novom Theatrythm igrom. Ako niste znali, Theaterythm igre su ritmične igre gde uz muziku iz Final Fantasy igara pritiskate dugmiće ili crtate po ekranu i tako napredujete kroz pesme/nivoe. 

Osnovna verzija igre će imati 385 pesama a nakon izlaska moći će te da kupite i pesme iz Nier, Octopath Traveler, Saga i Live A Live igara kao DLC.

Mario + Rabbids Sparks of Hope

Iako je već najavljena, Nintendo je ipak odlučio da posveti malo pažnje novoj Mario + Rabbids igri. Mi smo lično obožavali prvi deo i jedva čekamo ovaj nastavak. Izgleda da je mnogo šta urađeno da bi se unapredio gameplay kao što su side quest-ovi, još dodatnih moći za istraživanje a da su taktične RPG borbe ostale ukusne kao i u prvom delu. 

Igra izlazi Oktobra 20.og i jedva čekamo da vidimo šta još ima novo u svetu Rabbids i Marija.

Rune Factory 3 Special

Rimaster Rune Factory 4 za PC i Nintendo Switch je dobio dosta dobre pohvale da je Marvelous Entertainment odlučio da portuje i Rune Factory 3. Sada ćemo konačno moći da odigramo ovu 3DS Farming Simulator/RPG igru u HD rezoluciji. Takođe je dodat mod gde će te moći da imate više aktivnosti sa svojom srodnom dušom u igri (?!). Pitamo se šta li to može biti?

Najavljen je i novi serijal Rune Factory igre za budućnost.

Nove Nintendo 64 igre za NSO Expansion pack

Bilo je već i vreme da dobije još koju Nintendo 64 igru za Expansion pack, ali ovoliko igara stvarno nismo očekivali. Doduše, igre će izlaziti jedna po jedna, pa će te morati malo da sačekate.

  • Prva igra je Pilotwings 64 koja je OK
  • Onda dobijamo ne jednu, ne dve nego čak prve TRI Mario Party igre 
  • Sledeća su prva dva Pokemon Stadium-a, u kojima ćemo imati gomilu opcija koje ne rade pošto ne verujemo da ćemo moći da priključimo stare Game Boy-eve.
  • 1080 Snowboarding, jako… COOL igra.
  • Excitebike 65, lepo lepo.

I taman kad smo mislili da je to to, rekoše nam da dolazi još jedna igra…

Golden Eye 007 Nintendo Switch Expansion Pack

O da! Osetite tu nostalgiju. Setite se kada smo sedeli u onim zagušljivim segatekama i pikali ovo čudo. E pa, uskoro ćemo moći isto to opet da radimo samo što će nas boleti leđa, proveravati da li deca spavaju i setiti se da moramo na posao rano ujutro. 

I pre nego što pitate, DA; biće online mode. Ne znamo još kako će raditi pošto je igra imala split-screen multiplayer ali nadamo se da će biti dobro.

Various Daylife

Još jedan life simulator / RPG. U Various Daylife, trčaćete kroz grad i raditi razne poslove za NPC-eve. Ovim načinom poboljšavate atribute s kojima će te kasnije da idete u turn based borbe. Iako ne zvuči toliko dobro, igru je napravio SquareEnixov development tim koji su napravili Bravelz Default, Tiangle Strategy i Octopath Traveler, tako da imaju iskustva. Igra je već izašla i možete je kupti na eShopu.

Factorio (Cracktorio)

Ne, ne, ne, dalje od ove igre. Iako prvi put izlazi za konzole, ne treba vam Cracktorio. Možda izgleda jako interesantno ali, verujte nam, ne treba vam Cracktorio. Ako počnete da igrate ovu igru, minuti će se pretvoriti u dane a dani će se pretvoriti u godine. A ako na neki način budu uveli modove za igru, onda je moguće da nikada nećete prestati da igrate ovu jezivo zaraznu igru. Upozoreni ste. Factorio je jedna od najzaraznijih igara ikada napravljena i pošto se širi i na konzole, znamo da nam se bliži kraj. Neće se sunce ugasiti, niti biti zombi apokalipsa, nego će svi jednostavno igrati Cracktorio.

Ib

Interesantna 2D pikselizovana horor igra o devojci po imenu Ib koja posećuje galeriju umetnosti. Jedna slika joj privuče pažnju i na kraju je uvuče u drugi svet. Ib more pokušati da pronađe izlaz i da spasi što više ljudi iz ovog bizarnog sveta. Ono što nam je najviše privuklo pažnju su bile grafika koja podseća na dečije crteže. Vrlo jezivo i nelagodno.

Ova igra je već neko vreme dostupna na Steam-u i drago nam je da će i Switch vlasnici moći dobro da se isprepadaju.

Mario Strikers Battle League Football besplatini DLC

Nintendo još uvek nije odustao od Mario Strikers Battle League za razliku od većine fanova koju su kupili ovu igru kad je izašla. Novi besplatni apdejt dodaje dva nova lika, novu opremu i novi stadium. Ako vam treba razlog da odigrate još koju igru, možda je ovaj besplatan DLC baš taj razlog.

Atelier Ryza 3: Alchemist at the end & The Secret Key

Ako već neko vreme pratite Atelier Ryza i ostale Atelier igre, prvo, SVAKA VAM ČAST. Mi smo jednom pokušali i baš nam nije išlo. Jednostavno, ima previše ovih RPG-ova a mi nemamo strpljenja da ih na bilo koji način sastavimo. 

Ali, ako ste spremni za jedan sasvim solidan JRPG i nije vas briga odakle će te da krenete, ništa osim lepih kritika nismo čuli o Atelier Ryza 3. Igra izgleda predivno, borbe izgledaju zabavno i fanovi se slažu da je ovo dosta dobro poglavlje u Atelier sagi.

Mario Kart 8 Deluxe Booster Course Wave 3

Treća serija novih staza za Mario Kart 8 nam dolazi. Ovoga puta dobijamo staze Merry Mountain (iz Mario Kart World Tour), Peach Gardens (iz Mario Kart DS) sa još 6 dodatnih staza. Ne zaboravite, ako imate Nintendo Switch Online Expansion Pack, onda ovih osam staza već dobijate u okviru pretplate.

Nintendo Switch Sports Update

Nintendo Switch Sports dobija golf. Ako vam je falio golf u okviru ostalih sportova, ovaj dodatak izlazi u sledećem besplatnom apdejtu. Onaj veleiki apdejt koji je najavljen u prethodnom Nintendo directu je, nažalost, odložen za zimu, tako da će fanovi morati još malo da sačekaju.

Pikmin Bloom

U drugoj polovini Directa, najavi se specijalni gost, kad ono, izađe lepo Shigeru Miyamoto. Verovatno smo se svi pitali da li će da priča o novoj Zeldi ili novoj Mario igri ali reč je bila o novoj Pikmin igri… koja izlazi za mobilne telefone.

Da, ako vam fali Pokemon Go, uskoro će te moći da šetate gradom i sadite cveće sa Pikminima. 

Za razliku od Pokemon Go, izgleda da je Nintendo mnogo više umešan u ovoj igri, tako da očekujemo da konačni proizvod bude mnogo više uglančan.

Pikmin 4

Srećom, Shigeru Miyamoto nije samo izašao da se pohvali sa mobilnom igrom. Takođe se pohvalio kako se otvara još jedan Super Nintendo World u Kaliforniji i kako Mario film napreduje. Ah da, i dao nam je jedan screenshot od nove Pikmin 4 igre koja je u developmentu, i to je to. Hoćemo da kupujemo karte do Kalifornije? 

Just Dance 2023

Taman smo se pitali hoće li proći Nintendo Direct bez nove Just Dance najave. Srećom, to se nije desilo, biće nove Just Dance igre ali, nažalost, ovaj put ne izlazi Nintendo Wii verzija (koja šteta).

Ajde da budemo fini prema Ubisoftu, bar ove godine nisu puno vremena oduzeli od Nintendo Directa. 

Harvestella

Znate čega nije bilo puno na ovom Direct-u? Farming/Life Simulator igara. Ovo je tek peta najavljena farming igra u ovom Direct-u. Vrlo smo zabrinuti da ih neće biti dovoljno i da će ovaj žanr polako da izumre.

Šalu na stranu, Harvestella je jedina Farming / Life Simulator igra koja deluje kao prava AAA igra na ovom directu. Predivna grafika, zanimljive borbe i, naravno, kuke i motike. Jesmo spomenuli da SquareEnix izdaje ovu igru? Srećom pa imamo člana na EmuGlx koji živi za ovakve igre, tako da smo pokriveni.

Bayonetta 3

Iako je već najavljena, Nintendo nas podseća da se svima najomiljenija Umbral veštica vraća na Nintendo Switch 28og Novembra. Spremite se za nove borbe protiv džinovskih anđela, đavola i šta god se još usudi da preti atraktivnoj veštici koja umesto štikli nosi pištolje. 

Master Detective Archives: Raincode

Od kreatora Danganronpa i Zero Escape igara, dolazi Raincode: Master Detective Archives. Ovi kreatori uvek naprave neku fantastičnu ali interesantnu misteriju gde ima puno čitanja, puno zagonetaka i puno japanske kulture. Iskreno, mi obožavamo njihove igre, ali priznajemo da nisu za svakoga.

U Raincode, Master Detective, igramo kao Detektiv sa amnezijom (naravno), i moramo da rešimo slučajeve ubistva. Međutim ovaj put imamo boga smrti – Shimigami, koji izgleda kao tinejdžerka u kratkoj suknji (naravno), i imamo puno over the top momenata gde hvatamo osumljičene kako lažu kroz borbe mačevanja i kroz vožnju rudarskih kolica. Šta vam nije jasno?

Resident Evil 2,3, 7 i 8 Cloud verzije

Srce nam je zaigralo kad smo čuli da moderne Resident Evil igre dolaze za Switch. Ali duša nas je zabolela kad smo videli da je reč o Cloud verziji. 

Znači, igre će se strimovati na vašu konzolu umesto da rade preko Nintendo Switchovog hardware-a, a to znači da će biti lagovanja koliko hoćete. Ako imate bilo koji drugi način da iskusite bilo koju od ovih igara, molimo vas da to i uradite. Ako nemate, bar će te moći da isprobate da li igre uopšte rade kod vas jer Nintendo nudi demo verzije svake igre. 

Sifu

Ova fantastična 3D fighting igra dolazi za Nintendo Switch. U ovoj igri, idete kroz nivoe boreći se protiv raznih neprijatelja i svaki put kada vas neprijatelji ubiju, vaš lik će ostariti par godina. Kada vaš lik ostari, jače će te udarati ali će te se kretati sporije. Poenta je da pređete celu igru pre nego što glavni lik previše ostari da bi se borio. 

Osim ove unikatne mehanike o starenju, igra ima jedan od najboljih combat systema koji nas podseća jako na moderne Arkham ili Spider-Man igre.

Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion

Zašto je SqureEnix-u trebalo ovoliko vremena da portuju ovu igru na druge konzole? Posle skoro 15 godina od kako je bila ekskluziva za Playstation Portable (nije ju Sony čak ni portovao na Playstation Vitu), izlazi remaster Crisis Core: Final Fantasy VII. 

U ovoj verziji dobijamo, naravno, bolju grafiku, apdejtovan combat i remixovane pesme i melodije. Najbitnije od svega je što će još više fanova konačno moći da igraju prequel Final Fantasy sedmice i konačno razumeju Ko je bio onaj lik na kraju FFVII Remake-a sa crnom kosom?

Jedva čekamo da ponovo odigramo avanture Zack Fair-a.

Radiant Silvergun

Ova arkadna shoot-em-up igra je prvi put izašla još 1998 za SEGA Saturn. E pa, već danas, je možete kupti ne eShopu. Vrlo unikatna igra gde je poenta da gađate neprijatelje koji su iste boje za chain bonus, ili različitih boja za tajni bonus. Sve u svemu, ako ste kojim slučajem igrali originalnu igru, ili želite da vidite kako su stare arkedne shoot-em-up igre radile, Radient Silvergun vam je na raspolaganju.

Endless Dungeon

Endless Dungeon je izometrična rogue-lite dungeon crawler igra. Idite kroz tamnice koje se menjaju posle svakog vašeg pokušaja, pronađite opremu i pokušajte da israjete što duže možete. Otključajte nove likove, igrajte s prijateljima i pokušajte da pobegnete iz ove Segine roguelite igre koja nam dolazi sledeće godine.

Tales of Symphonia Remastered

Još jedna GameCube igra remasterovana za nove konzole. Tales of Symphonia je jedna od bolji JRPG igara za GameCube. Takođe je jedna od retkih JRPG igara gde su borbe akcione u 2D okruženju. Možete da se borite sa još 3 prijatelja gde će svako da igra jednog lika (stvarno se nadamo da će ovo biti dostupno u remasteru). 

Kao i svaki JRPG iz tih godina, ići će te u avanturu da pročistite svet. Igra je možda malo ostarila kad je reč o gameplay-u ali je i dalje dosta dobra priča koju vredi odigrati ako ste fan ovog žanra.

Kirby’s Return to Dreamland Deluxe

S obzirom da nam Kirby puni 30 godina, dobijamo remake Kirbijeve avanture sa Wii-ja. U ovoj apdejtovanoj avanturi igrajte kao Kirbi, jedite neprijatelje i pokupite njihove moći. Igra se može igrati u 4 igrača ali samo lokalno ili split-screen.

Takođe je dodato par novih power-up-ova kao i mini-game mode. Najbolja stvar je što više ne morate da se svađate sa prijateljima ko će igrati kao Kirby, pošto ovaj put svi mogu da igraju kao Kirby (doduše, u različitim bojama). Igra izlazi 24. februara, 2023.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

I na samom kraju prezentacije, verovatno igra zbog koje je većina ljudi uopšte došla da gleda live: nastavak za The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Videli smo malo gameplaya i konačno smo dobili oficijalni naziv: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom. Pretpostavljamo da je baš zbog tog naziva Nintendo skoro odustao od prikazivanja ovog direkta pošto može biti pogrešno shvaćeno zbog smrti Kraljice Elizabete.

U svakom slučaju, konačno imamo dan izlaska: 12. maj, 2023. Obeležite datum na kalendaru i molite se da igra neće biti odlužena.


Sve u svemu, sasvim solidan Nintendo Direkt. Možda je bilo previše Life / Farming Simulator igara, ali bilo je sigurno nešto za svakoga od nas.