Jedna od najinteresantnijih najava sa prošlogodišnjeg E3 sajma je bila najava nove Dragon Ball igre. Samo po sebi, to nije ništa posebno, nove Dragon Ball igre izlaze svake godine. Ali činjenica da je Bandai Namco uposlio talentovane developere iz Arc System Works-a (poznatog po Guilty Gear i BlazBlue serijalima) je probudila radoznalost, kako fanova anime tako i fanova borilačkih igara. Sedam meseci kasnije, igra samo što nije izašla, a mi smo imali priliku da isprobamo novu betu!

Dragon Ball FighterZ je tag team borilačka igra stvorena po ugledu na igre iz serijala Marvel vs Capcom. Dva tima od po tri borca se sukobljavaju na nekoj od 2D arena iz poznatog animea. Prvo što možemo da zapazimo je da igra izgleda apsolutno fantastično! Developeri iz ASW-a su primenili iskustvo stečeno radom na novijem Guilty Gear serijalu i rezultati su izvanredni. Igra gotovo da izgleda kao animirani film koji možete da kontrolišete. Kada na to dodamo da su svi likovi sa njihovim potezima i specijalnim tehnikama potpuno verno preneseni u igru, fanovi Zmajeve Kugle će imati razlog da budu zadovoljni.

Kada smo prvi put upalili betu, nije nas sačekao klasičan glavni meni. Igra nam je ponudila da izaberemo jedan od servera i nakon toga smo se našli u minijaturnom svetu Zmajeve Kugle po kojem su se šetali ostali igrači na serveru. Izabrali smo mini verziju jednog od likova iz igre i krenuli u istraživanje. Prisutne su sve poznate lokacije iz animea i kroz njih su predstavljeni modovi u igri, a ovoj beti su bila dostupna dva glavna moda. Tu je Battle Tutorial, koji, kao što i sama reč kaže, predstavlja tutorijal koji vas uči kako da igrate igru, od najosnovnijih poteza i kretanja do naprednih specijalnih napada i promena likova. Drugi mod je World Match, koji je suštini klasičan online multiplayer mod. Pored toga, možete pogledati rang listu i replay channel.

Sam gameplay bi mogao da se opiše kao miks MvC-a i Guilty Gear-a. Igra ima kontrole i  funkcioniše po pravilima MvC-a, ali je sam osećaj pri igranju bliži pojednostavljenom Guilty Gear-u. Tu su light, medium, heavy i special tasteri, kao i tasteri za izmenu likova. Specifično za ovu igru je da ne postoji klasično bacanje, već je tu Dragon Rush, kojim salećete protivnika na kratkom rastojanju i šaljete ga u vazduh nakon čega možete da ga ispratite i nastavite da ga mlatite. Tu je i Super Dash, kojim bukvalno pikirate protivnika gde god da se nalazi na ekranu. Akcija je brza i frenetična, likovi se teleportuju i lete po ekranu, bacaju ki zrakove, svaki čas nešto eksplodira… Ukratko, pravi DBZ doživljaj. Igra je maksimalno prilagođena igračima koji nisu imali mnogo iskustva sa ovim tipom igara. Dostupno je nekoliko automatskih combo poteza koji se jednostavno izvode pritiskanjem jednog dugmeta nekoliko puta tako da će svako moći da izvede nekoliko atraktivnih poteza i uživa u igri. Oni napredniji igrači ipak ne treba da brinu da će dobiti razvodnjeno iskustvo jer igra poseduje izvesnu dubinu tako da će posle nekoliko trening sesija moći da izvedu drastično komplikovanije i efikasnije kombinacije.

Što se tiče samog online-a, situacija je bila uglavnom zadovoljavajuća. Kao što je običaj u današnje vreme, prvi dan bete je obeležila duga potraga za mečevima, izbacivanje sa servera, lag i slično, ali upravo iz tih razloga se i vrše beta testovi. Sledećeg dana se već sve stabilizovalo i mogli smo konstantno da igramo mečeve. Čekanja nisu bila duga, a lag je u većini tih mečeva bio neprimetan.

Opšti utisak je veoma dobar i možemo reći da Bandai Namco u svojim rukama ima gotovo siguran hit za ovu sezonu, a više o igri ćete moći da saznate na EmuGlx-u kada izađe 26. januara.