Ima već deset godina kako se bavim pisanjem opisa za animu. Za to vreme pogledao sam najširi mogući spektar uvrnutog i iščašenog materijala kojeg je japanski um mogao da smisli. Svedočio sam usponu i padu medija i učestvovao u širenju svesti o njegovom postojanju. I posle deset godina krvavog rada koji je sa propadanjem anima industrije počeo da poprima sve više elemenata mazohizma, konačno sam zavredeo svoj prvi opis video igre. I evo ga… šta je ovo sunce ti kalajisano?

Pa dobro bre, da li mene neko zaprckuje? Golubovi II: sa osvetom? Pa posle svega što sam uradio za kolektiv vi meni ovako kao da sam ratni zločinac? Ali dobro, gledaću na ovo kao na još jedno iskušenje na putu do blagougodnosti. Da počnemo.

Screenshot-37-620x349“Jeste l’ čuli kumo, verujte bez šale, otvara se škola za golube male?”
Jovan Jovanović Zmaj

Žanr dating simulatora je i sam po sebi jedan od ogranaka japanske gejming industrije kojeg ne bih takao ni štapom od kilometar za rušenje NATO aviona i koji se pravi za nesrećne betafagove kojima se jezik zaveže pred pravim devojkama. Tu oni mogu da iskuse osećaj romanse i emotivne ispunjenosti sa dvodimenzionalnim ljubovnicama. Prvi deo Hatoful Boyfriend je celu tu per se uvrnutu premisu digao na kubni tako što je umesto svih muških likova uveo golubove. Kolega Yolo je pisao opis i celo iskustvo uporedio sa malo neprijatnijim odlaskom kod zubara i urologa istovremeno. Hatoful Boyfriend je predstavljao parodiju na dating simulatore, izvrgavajući ruglu i podsmehu pravila žanra, i bio sasvim korektna igra datog žanra, samo sa drugačijom predpozicijom. Kolega Yolo je pretpostavljam zauzet promovisanjem novih Ratova Zvezda (sledeće neće morati) i nije u mogućnosti da napiše opis, te je taj odgovorni zadatak dat meni u udeo. E pa dobro, znali ste šta radite, za ono dalje ne odgovaram.

hatoful-boyfriend-holiday-star-5“Golubovi kruže oko naše škole, bela krila šire, kroz prozore vire.”
Čitanka prvi razred O.Š

Holiday Star je zvanično nastavak Hatoful Boyfrienda iako ne sadrži nijednu odliku pravog nastavka, pre svega jer ne prati ni jedan narativni put uspostavljen u prvom delu. Shodno tome, teško je odrediti kada, gde i pre svega zašto se fabula razvija, sem činjenice da se radi o Božiću u školi Sveti Golubacije. Za ovih par ruta koje sam prešao, ova igra nije uspela da zaokupi pažnju na način na koji je prva to uspela. Umesto kritike i parodije dejting simulatora, Holiday Star daje akcenat na laganiji mimovski humor i fanservis, postajući pritom upravo ono što je prvi deo nastojao da ismeje.

hatoful-boyfriend-holiday-star-2“U dubini plavoj i bez ruba, tražio sam, na rubu , goluba.”
Stevan Raičković

I ovde postoje rute kroz igru, ali nisu vezane za pojedinačnog golub-dečka i koliko sam video, ne vode nekom konačnom razrešenju na kraju igre. Priče više služe kao vinjete, zamišljene kao manje ili više netipične Božićne priče. U jednoj od njih golubije-ljudski hibridi pustoše grad u potrazi za poklonima (A zato ih je Vučko ukinuo.) a u drugoj mračni zlogolub Angel (Aranđel Golubović) se vraća da napravi još neobičniju i mračniju božićnu pričicu. Verovatno da ubije Simu ili Ostojića sekirom za Badnje veče. Scenario je sličan originalnoj igri, blesav je, ali je baš ta blesavost stavljena kao prioritet umesto nekog smisla kojem bi priča trebala da teži.

Lead-620x350“Nošen dahom sna, doleteo je crni golub na moj dlan.”
Đorđe Balašević

Tu su svi uvrnuti elementi iz prvog dela kao što su golubija tenkovska divizija, golubiji laboratorijski eksperimenti, golubiji epski okršaji i već tradicionalno golubije odevanje u odeću suprotnog pola. Provukla se tu i poneka referenca, kao ona na Phoenix Wright-a, čuvenog advokata iz Capcomove serije igara. Najveći kvalitet (mada shvatite ovo uslovno) Holiday Star je taj lagani i neopterećujući humor i praznična atmosfera, dok je taj neki razvijeniji narativ i praćenje priče ostavljeno negde za buduće nastavke. Jebiga, Yothe, ovo ti je čisti fanservis.

hatoful-boyfriend-holiday-star-4“Dve atomske bombe očigledno nisu bile dovoljne. “
The Nick

Iako ljubiteljima originala (svoj trojici) pruža novi izlet u svet škole Sveti Golubacije i radi sve na širenju prikladne praznične atmosfere, Holiday Star-u nedostaje imerzivnost i dubina originala, narativna struktura kao takva i produbljivanje prvobitne fabule. A sad dajte kesu.