Muzičke igre, koje su suvereno vladale gaming scenom u drugoj polovni 2000ih godina, su nas pred kraj prošle generacije napustile, o tome smo već pisali… kao i o neočekivanom povratku u 2015. godini! Prvo je niodkuda najavljen Rock Band 4, a nedugo zatim stigla je najava i da je novi Guitar Hero u pripremi. Za razliku od legendarnog Harmonix-a koji je usavršio koncept prošlog, skoro perfektnog, nastavka i doneo isto ono staro, provereno Rock Band iskustvo na nove sisteme, Activision se opredelio za drugačiji tip povratka na scenu.

Guitar Hero Live menja stvari iz korena, za početak nema više benda, bubnjevi su izbačeni, ostale su samo gitare… i to promenjene gitare. Umesto šest poređanih dugmića na vratu u prepoznatljivim standardnim bojama, sada imamo dva reda tastera na prva tri praga, jedan niz je označen crnom a drugi belom na note highway-u. Ponekada je potrebno pritisnuti i oba dugmeta prstom u isto vreme, što stvara osecaj hvatanja akorda, ali kako se svira na samo prva tri praga ovakav način igranja eliminiše bilo kakvu potrebu za pomeranjem prstiju po vratu gitare i malo ubija živost izvođenja na kakvu smo navikli u starim igrama. Ipak, novi način nas tera da ispočetka uvežbamo sviranje na plastičnoj gitari, što može biti zabavno iskustvo ako volite izazove, posebno na većim nivoima težine, ili ukoliko nikada niste ni prestali da igrate stare nastavke pa vam ova promena pravi totalnu konfuziju u glavi. Sviranje gitare je sada isključivo u lead varijanti, bass takođe nedostaje a mikrofon je tu, i preko companion app-a moguće je koristiti i onaj na vašem mobilnom telefonu! Ipak, pevanje je dodato čisto radi reda, nikakav složen sistem ocenjivanja ne postoji ovog puta.

Guitar-Hero-LiveSa vizuelne strane Guitar Hero je takođe pretrpeo mnoge promene, nema više stilizovanih 3D likova u pozadini, niti kojekakvih metal karakondžula iz GH: Warrirors of Rock-a (2010), sada, u duhu LIVE podnaslova, publika je predstavljena pravim snimcima sa koncerta, koji su usput interaktivni… tako da prava živa publika reaguje na vaš performans i nagrađuje vas pozitivnom interakcijom ili vas tera sa bine.

Ono što je najbitnije u muzičkoj igri na kraju dana je naravno – muzika! Nažalost za razliku od novog Rock Band-a, Guitar Hero Live nije kompatibilan sa ogromnom arhivom DLC muzike iz prethodnih nastavaka. 42 pesme koje se nalaze na disku su svakako dobar početak nakon reboot-a, i sadrže poprilično raznovrstan izbor žanrova i izvođača. Svašta je na playlisti i što bi trebalo i što ne bi trebalo da bude… od Green Day-a, Fall Out Boy-a, Blinka-182, Artic Monkeys-a, preko The Rolling Stones-a, Queen-a, do Eminema, Katy Perry, Rihanna-e i OneRepublica… Sa idejom za svakog po nešto za nikoga sve, ova playlista neće biti proširena preko standardnog DLC modela, već će nove pesme biti dodavane preko GHTV moda, svojevrsnog muzičkog kanala unutar igre u kome ulećete i svirate ono što trenutno ide na u istom. Ako želite da sve pesme, za sada oko 200, imate u library-u za izvođenje kada god poželite moraćete da ih osvojite preko in-game rewards sistema ili miktrotransakcija, a postoji i mogućnost da se sve pesme otvore, ali samo na 24sata, kao deo Party Pass-a. Activision je najavio da će na ovaj način dodati još 70 pesama pre kraja ove godine.

Uz burnu promociju (imali smo event i kod nas!) i ponovnu popularnost koju je Guitar Hero dobio, možemo definitivno da zaključimo da su se muzičke igre vratile na scenu. Ipak da li je pauza od malo više od četiri godine bila dovoljna da uz malo promena sve ponovo bude sveže i popularno kao nekad, vreme će pokazati. Guitar Hero Live je svakako doneo dosta svežine sa novim izvođenjem i stilom, ali opet stiče se utisak da je stvar pomalo banalizovana, uprošćena i da nema onu privlačnost koju su muzičke igre imale u vreme svoje najveće slave. Za one koje je već pukla nostalgija za starim vremenima Rock Band 4 definitivno predstavlja mnogo bolji izbor a i svakako je kvalitetniji naslov u svakom pogledu (nažalost niko ga nije uvezao u Srbiju!), dok je Guitar Hero Live više za neku novu publiku i casual zezanje. U svakom slučaju, dobili smo nove nastavke za next gen koji će definitivno živeti još dugo kroz update-ove, a sa njima i ovaj način zabave idealan za društvo kao i uživanje u omiljenoj muzici kroz ulogu izvođača.

Guitar Hero Live postoji u verziji za PlayStation 4 i Xbox One kao i za Wii U, PlayStation 3 i Xbox 360, a objavljena je i malo izmenjena verzija za Apple uređaje. Igru u paketu zajedno sa gitarom možete nabaviti i kod nas, u ComputerLand-u.