Final Fantasy serijal japanskih RPG igara postoji u kontinuitetu od kada i ono što danas smatramo modernim gamingom. Preko prve dve generacije Nintendovih sistema, dva PlayStationa i multiplatform ere, bilo je uspona u padova… Konkretno jedan astronomski uspon i jedan katastrofalan pad. Od kada je Final Fantasy prestao da bude ekskluziva i od kada je Square Enix umesto da se drži tradicije želeo da se svidi i najširoj zapadnoj publici, stvari su postale blago rečeno klimave. Negde baš u to vreme, 2006. godine tokom prvih najava za Final Fantasy XIII serijal, prikazan je i trailer za Versus XIII spinoff koji je tada trebalo da predstavlja tradicionalniji nastavak ekskluzivan na PlayStation platformi. Od toga naravno nije bilo ništa i kako su se nastavci trinaestice ređali iz godine u godinu, Versus je postao čist vaporware. Tek nakon što je Square ispucao tri dela XIII i još jedan MMO, Versus XIII je 2012. oživljen ponovo kao Final Fantasy XV. Od tog trenutka prošlo je takođe par godina i sada posle jedne od najjačih marketinških kampanja u Square Enixovoj istoriji imamo kompletnu igru ispred nas.

– Deset godina kasnije – 

Jedna čitava decenija je prošla i shodno tome očekivanja su ogromna, ipak je pomalo naivno misliti da je XV stvarno razvijan deset godina, bio je to development hell sa ogromnim pauzama i dosta promena timova i pravaca. Verus je predstavljao side project za koji je producent Hajime Tabata negde oko 2010. godine izjavio da nije bio ni 20-25% gotov… i malo toga je zapravo rađeno nakon toga sve do rebranda. Četiri godine od tada mogu se računati kao pravi razvojni ciklus igre koju danas imamo na PlayStation 4 i Xbox One, što je za današnje štancerske standarde i dalje popriličan period, kako i dolikuje za jedan naslov koji treba da bude veći od života. Pa… da li su uspeli da ga učine takvim? Well read on!

Kako je u današnje vreme koncept jedne nezavisne originalne solo igre prevaziđen, čitav dopunski paket koji uključuje film, anime i igre za mobilne je kreiran ne bi li se današnja publika naviknuta na meta sadržaje pripremila za Final Fantasy XV univerzum. Veoma bitan deo ovog paketa je svakako Kingsglaive film, koji predstavlja prequel dešavanjima u igri. Square nije štedeo, grafika u ovom 3D animiraniom filmu je preozbiljna, angažovani su poznati glumci da daju glasove i kvalitet nije izostao. Mi dajemo sve preporuke za film, koji će vam biti neophodan da pokačite par ključnih momenata već pri početku igre.

final-fantasy-xv_20161202013449

– Realna fantazija –

Kroz Kingsglaive, prošireni FFXV univerzum i bezbroj prezentacija Square Enix nas je polako uveo u„fantazijski svet zasnovan na realnosti“. Svet u kome se odvija petnaestica je možda i najsličniji našem (odnosno američkom), ali kao i uvek tu su magija i mnoga tradicionalna obeležja serijala da nas podsete da je bez sumnje Final Fantasy univerzum u pitanju.

Nerazdvojna ekipa koju čine Princ Noctis sa svojim drugarima Gladiolusom, Ignisom i Promptom predstavlja main party. Kompletno muška postavka i bromance su glavne teme što biva jasno od samog početka. Tokom roadtrip-a sa svojim najbližim prijateljima, Noctis saznaje užasne vesti, da je njegovo kraljestvo palo od strane zle Imperije, a da su on, njegov otac i verenica proglašeni za mrtve! Tu kreće njegov povratak kući i borba za vraćanje trona. Kao i u svakom drugom Final Fantasy-u, priču i svet je najbolje da otkrivate sami tako da suzdržaćemo se od dodatnih spoilera.

final-fantasy-xv_20161202050037

– For first timers? –

Na samom uvodu Square Enix nam je ostavio posvetu gde navodi da je ovo Final Fantasy kako za sve stare tako i za skroz nove fanove. To je samo po sebi nemoguća misija ali i biznis plan po kom se već neko vreme kroje njihova izdanja. Jasno nam je da je to već duže vreme fiksacija mnogih odela u Square Enixu, pronalaženje načina kako kapitalizovati na staroj slavi i usput dovući što je moguće više novih fanova. Zbog toga su sve igre na prošloj generaciji toliko očajnički pokušavale da kopiraju zapadnjačke fore, naravno neuspešno. Koncept koji je samo razočarao stare fanove, a nove nije uspeo da privuče. Da li će to biti slučaj i ovog puta… we’ll see.

Ukoliko niste igrali Final Fantasy igre neko vreme, ili uopšte, a posebno ako ste preskočili nastavke XIII serijala stvari vam mogu delovali veoma čudno za jedan JRPG. Otvoreni free roam veliki svet i random questovanje više podsećaju, makar po konceptu, na zapadnjačke RPG naslove (hej Japanu je Poljska zapad, right?) ali međutim seme za takav gameplay je uveliko posejano još u FFXIII-2 i posebno (u veoma questovima zatrpanom) Lightning Returnsu. Petnaestica dosta pozajmljuje od spomenutih nastavaka pa i od FFXIV mmo-a… ili je možda obrnuto? Možda su sve te ideje pokupljene iz konceptualne verzije Versusa? Nikada nećemo znati za sigurno, ali definitivno FFXV ima taj vibe poslednjih par FF igara sa kojima ga je mnogo lakše uporediti nego sa Square Enixovim izdanjima od pre deset godina.

final-fantasy-xv_20161202010000

Borbe su totalno real time ovog puta i apsolutno nemaju veze sa ni jednim prethodnim sistemom iz FF serijala. Možete zaboraviti na random encountere pa čak i na banalni izbor poteza ala FFXIII. Postoji dugme za napad, koji modifikuje jedino izabrano oružje ili magija, dugme da eskivažu i Noctova mogućnost da se teleportuje na lokaciju na koju dobaci mač. Ostatak ekipe pokreće tu i tamo pristojan AI, i sa njima je moguće izvoditi zajedničke poteze ako tajmirate napade i pozicije pravilno. Tu su i specijalni potezi koje saborci mogu da izvedu a dosta kasnije u igri se pojavljuju i zaista fascinantno animirani gigantski summoni, kojih nažalost nema previše. Sam osećaj borbe najviše podseća na bratski Kingdom Hearts, a postojanje wait moda dodatog u jednom od post launch patcheva je ok ali ne menja stvari fundamentalno. Za prave fist timere tu je i easy mod koji značajno smanjuje izazov. U svakom slučaju dok ne shvatite kako igra želi da je igrate ginućete često, posebno na interesantnim i često spektakularnim boss borbama koje će u početku biti tu da bukvalno testiraju koliko se snalazite sa novim čudnim sistemom.

– World of wonder –

Final Fantasy XV je vizuelno izuzetno lepa igra, svet je ogroman, živ i prepun detalja. Dan i noć se smenjuju baš kao u Lighting Returns, što utiče na vrste protivnika na koje ćete naletati na mapi. Veče je idealno vreme za odmor u Innu ili kampovanje, kada će Ignis spremati najrealističniju hranu ikada za ostatak ekipe. Hrana koju sami spremate ili jedete po restoranima u igri donosi korisne buffove a tek kada odspavate sav exp sakupljen preko dana će se “overiti” i likovima će skočiti nivoi. Posle odmora dolaze i novi AP poeni koje je moguće iskoristiti na Ascension gridu prepunom raznih boostova koji čekaju da budu otključani.

Pomalo praznu pustinju sa početka igre brzo zamenjuju mnogo raznovrsniji pejzaži. A da po svetu ne bi trčali pešaka ili na chocobo pticama, tu je Regalia, centralni detalj FFXV iskustva. U pitanju je luksuzni automobil sa kojim ćete se voziti od lokacije do lokacije, od questa do questa. Momenti u putovanjima kada volan prepustite Ignisu a ostatak ekipe priča ili bleji ne mogu se prekinuti ali doprinose sjajnom osecaju roadtripa sa drugarima, i daju stvaran osećaj veličine svetu. Kasnije dobijate i punu kontrolu nad kolima, mada auto je kao na šinama zakucan za put a vaša vožnja će se svoditi na dodavanje gasa i biranja lokacija za parking. Questovanje vezano za priču će se najčešće svoditi na odlazak od tačke A do tačke B ili mlaćenje protivnika. Sporedni questovi unose raznovrsnost, a posebno su interesantni huntovi na jače i unikatne verzije zverki koje šetaju divljinom. Neke od sporednih aktivnosti kao što su pecanje ili igranje arkadne igre Justice Monsters V (postoji i u verziji za telefon) mogu vam oduzeti još vremena ali i doneti po neki bonus item.

final-fantasy-xv_20161202025918

U zavisnosti da li jurite da pređete priču završavanjem samo obaveznih qestova ili želite da odradite što više toga variraće i trajanje igre, koje je i u najgorem slučaju sasvim zadovoljavajuće za standarde novijih FF izdanja. Svakako neće vam biti dosadno jer Noct i ekipa su verovatno najpričljiviji likovi u igrama ikada, i šta god radili slušaćete njihove komentare i interakcije. Svi sporedni likovi pa i glavni negativci su unikatni takođe i niko ne deluje out of place u ovom fantazijskom svetu, ali glavna ekipa kao celina definitivno predstavlja najsvetliju tačku u ovoj Final Fantasy priči, hate them or love ‘em dosledni su onome što predstavljaju. Jeste, zasnovani su na animu klišeima, njihov bromance i svi ti stereotipi mogu biti veoma iritnanti u početku ali ima nečega svežeg u tome što vodite ekipu ortaka koji se dobro poznaju nasuprot uobičajenim nasumično sastavljenim grupama. Takođe umorili su nas svi ti jaki ženski glavni likovi.

– PRO, 4k, HDR, itd… – 

Final Fantasy XV je za sada objavljen samo na PlayStationu 4 i Xbox One-u, i te verzije rade sa poprilično stabilnim 30fps limitom. Već sa patchem prvog dana dodata je sjajna podrška i za PlayStation 4 Pro koji omogućava dva moda grafičkog kvaliteta – standardni gde je nivo detalja identičan običnom PlayStation 4 ali sa limitom podignutim na 60fps-a, ili viši kvalitet detalja uz dodatno peglanje slike sa ponovo 30fps-a.

Na Pro-u je takođe moguće i pokrenuti FFXV u 4k modu sve sa HDR podrškom kada igra izgleda najbolje, pod uslovom da imate HDR 4k televizor i da vam ne smeta zujanje Pro-a koji se sprema da poleti na coolerima. Pravo rešenje da se izvuče maksimum iz ovog sjajnog endžina i vizuelno prelepe igre bila bi naravno PC verzija koja nažalost nije u planu za sada.

final-fantasy-xv_20161202014906

– Sound of Final Fantasy –

Za razliku od Kingsglaive filma engleski glasovi u igri su samo podnošljivi. Japanski dub je opet za par klasa bolji ali nije za svačiji ukus. Japanska glasovna gluma koju naglašavaju disanjem u mikrofon i raznim drugim anime zvucima defnitivno nije za svakoga, a za engleski dub se čini kao da su previše uozbiljili stvari pa tako imamo Cida i Cindy koji zvuče kao čisti Texas redneci dok Ignis postaje James May iz bivšeg Top Geara (ne, nije on ali je neko ko ga sjajno imitra). Obe opcije imaju svoje cringy momente tako da sami odlučite šta je manje zlo.

Sa druge strane nove orginalne muzičke teme su veoma slušljive i dramatične, kao i sva propratna muzika koja se sjajno uklapa u veoma svež ambijent Final Fantasy XV sveta. Kao poseban bonus dok se vozikate Regaliom moguće je slušati soundtrackove iz prethodnih Final Fantasy igara! Diskovi sa muzikom se pronalaze u igri i predstavljaju veoma simpatičan bonus koji sjajno popravlja atmosferu i svakom starom fanu izmamljuje osmeh na lice. 

final-fantasy-xv_20161208034712

– Za koga je zapravo sve ovo? –

Ako ste fan stare škole i želite dobar klasičan potezni JRPG vama Final Fantasy XV najverovatnije neće leći, jer to nije igra na koju ste navikli. Odigrajte neku klasiku ponovo ili bilo šta što japanske kompanije izdaju za 3DS ovih dana, jer tamo je prava JRPG scena sada. Za klasični Final Fantasy nostalgia trip bolji izbor je World of Final Fantasy, inače port sa Vite, a petnaestica jednostavno nema mnogo toga da vam ponudi osim stare muzike i par momenata. Japanci jednostavno u današnje vreme više vole portable siteme dok kućni gaming tamo polako izumire. Kada sagledamo stvari iz tog ugla jasnije nam je zbog čega Square velike AAA naslove za kućne konzole, pa od nedavno i PC, pokušava da što više optimizuje za zapadno tržište – Japan već duže vreme diže ruke od igranja na velikim ekranima.

Sa druge strane igrači zapadnjačkog RPG-a će igrati zapadnjački RPG a ne Final Fantasy koji pokušava da bude Mass Effect, World of Warcraft ili Witcher. Smejaće se japanskim forama i okarakterisati sve kao čistu glupost jer ne mogu da se povežu sa nostalgijom niti da se prisete neosporivih kvaliteta starih nastavaka.

final-fantasy-xv_20161202025240

Sa Final Fantasy XV Square Enix je ipak uspeo nešto što nije mogao sa par prethodnih nastavaka. Sam kvalitet višegodišnje produkcije, sjajan marketing i činjenica koliko se ovaj naslov suštinski razlikuje od svega ostalog na sceni danas, bio je dovoljan razlog da mu mnogi daju šansu… i možda samo možda neće biti flop ovoga puta. Kritičari ga za sada nisu uzeli na nož, ocene su veoma dobre mada setimo se da je i XIII počeo tako pa je završio kao najgora igra u serijalu po mišljenju mnogih. Sumnjamo da će se to desiti i sa XV, jer već sada prodaja ide izuzetno dobro, 5 miliona primeraka u prvom danu postavilo je novi rekord za serijal, a posebno dobre cifre za Japan potvrđuju da je Square Enix ipak nekako uspeo da jednim udarcem makar na prvu loptu zaintrigira svoje fanove sa zapada ali i njihovu lokalnu publiku. Brojni obećani updateovi, patchevi i DLC pristižu, i tu je jasno vidljiv maksimalni trud Square Enixa da učini petnaesticu što uspešnijom po svaku cenu.

– Still in development? –

Možda bi pravi najbolji savet za sve one koji nisu već uveliko u igri bio da sačekaju još koji mesec da se pojavi par najavljenih zakrpa koje će dodatno ispeglati sve pa čak dodati i nove bitne detalje koji povezuju pomalo konfuznu priču. Davno su prošla vremena kada je kompletan savršen Final Fantasy dolazio na kertridžu, više CD-ova ili DVD-u. Ako se autori pitaju ovaj naslov je bez obzira što ga trenutno igra više od pet miliona ljudi i dalje živ projekat. Verujemo da kada Square Enix kompletno završi sa updatovanjem petnaestice da će igra u tom obliku, uz eventualnu PC verziju jednog dana, biti zaista nezaobilazan naslov za sve stare i nove fanove.

Nadajmo se i da će Square Enix zadržati novi zalet koji sada ima jer sledeća stvar koja je u planu će definitivno odlučiti o sudbini kompanije i statusu njihovog najpopularnijeg serijala – Final Fantasy VII Remake, youre next!